man
echtgenoot van Julie Berg
Vermeldingen
- is geboren op 17 juli 1857 te Duitsland (Te Schirhoven).
- wordt vermeld na 1912 te Amsterdam - Het personeel van het Modehuis Hirsch, merendeels Franstalige Belgen, sprak niet alleen de klanten als madame aan, maar deed dit ook onderling. De verkoopsters en verkopers van Hirsch kwamen uit de gegoede burgerij en hadden vaak een middelbare schoolopleiding gehad. Ze vonden het een eer voor het zelfs door het Koninklijk Huis bezochte witte modepaleis aan het Amsterdamse Leidseplein te werken en keken met minachting neer op het personeel van Gerzon en De Bijenkorf. In 1912 kon een geheel nieuw pand geopend worden. In de crisisjaren ging het niet goed met het bedrijf. Er kwam rond 1936 een opleving maar de bezetter liquideerde het bedrijf. Nakomelingen van Kahn heropenden de onderneming, maar in 1970 moest het definitief de poorten sluiten. Het Hirsch gebouw staat nog steeds op het Leidseplein.
- is overleden op 3 december 1929 te Amsterdam.
ongedateerd
- wordt vermeld - Albert (Sally) Berg (Warburg (Westfalen), 1857 - 18 juni 1924) was een joodse uit Duitsland afkomstige zakenman en couturier. Sally Berg ging in 1873 werken bij Hirsch in Brussel. Met Sylvain Kahn (1857-1929) die belast werd met de stoffeninkoop en het toezicht op de winkel, vestigde hij in 1882 in Amsterdam een modehuis aan het Leidseplein en Weteringschans onder de naam Modemagazijn Hirsch & Cie. Sylvain Kahn en Sally Berg maakten hun modeontwerpen na naar Franse modellen op de maat voor hun vooraanstaande klanten, onder wie de koninginnen Emma en Wilhelmina. Sally Berg ging regelmatig naar hen toe om de collecties te tonen. De firma Hirsch had dan ook het predicaat Hofleverancier. In 1895 kocht Sally Berg het Weense couturehuis Drecoll en ontwierp daar de collecties met zijn bedrijfsleidster Marguerite von Wagner-Besançon, die ook bij Hirsch in Amsterdam had gewerkt. In 1902 zijn Sally Berg en Sylvain Kahn onder de naam Drecoll een modehuis in Parijs begonnen. Voor deze vestiging ontwierpen Von Wagner-Besançon en Berg ook de collecties. Daarnaast bleef hij ontwerpen voor Hirsch in Amsterdam, maar evenals in Wenen en Parijs deed hij dit niet onder zijn eigen naam. Bij de opening van het nieuwe Hirsch-gebouw in november 1912 werd de eerste modeshow in Nederland gehouden. Van 1912-1917 bezat hij ook een parfumeriefabriek in Neuilly-sur-Seine. In 1924 overleed Sally Berg. Hij liet een omvangrijk vermogen na waarvan een deel bestemd was voor de oprichting van een familiefonds en een ander deel ten goede kwam aan verschillende joodse en niet joodse sociale instellingen.
- wordt vermeld - Sylvain Kahn was in dienst van Maison Hirsch te Brussel van 1873 tot 1882 en medevennoot van Hirsch & Co. te Amsterdam van 1882 tot 1929. In 1913 opende hij met zijn vennoot Sally Berg het Hirschgebouw op het Leidseplein. Hij was belast met de stoffeninkoop en het toezicht op de winkel. Op 14-jarige leeftijd leerde hij in 1871 de in Westfalen geboren Sally Berg kennen toen zij beiden als bediende werkte bij het Brusselse modepaleis van Leo Hirsch. Hier leerden zij het modevak en met steun van Hirsch begonnen zij in 1882 op het Amsterdamse Leidseplein een eigen modezaak onder de naam Maison Hirsch & Co. De zaken gingen voorspoedig en in 1912 kon een nieuw gebouw worden geopend. Het was een deftige zaak waar Frans de voertaal was. Sally Berg onderhield de contacten met Franse couturiers en Sylvain Kahn hield toezicht op de inkoop van stoffen. In 1922 schilderde Baruch leao de Laguna een fraai portret van deze textielmagnaat.
- woont P.C. Hooftstraat 183 te Amsterdam - Het gebouw waar nu (anno 2013) De Roos gevestigd is, werd in 1873 gebouwd. De nieuwe bewoners van de waren de Frans-joodse Sylvain Kahn en de Duits-joodse Sally Berg. Zij zijn de mede-oprichters en directeuren van Hirsch & Cie., een groot internationaal modemagazijn in Brussel en op zoek naar een geschikt gebouw voor een Amsterdamse vestiging van Hirsch. Het werd Leidseplein 13, hoek Weteringschans. In 1885 trouwde Kahn met een zuster van Sally Berg, Julie Berg. Sally Berg en het echtpaar Kahn gaan boven de winkel wonen, maar echt ruim was dit niet. Het modehuis Hirsch & Cie. Werd decennia lang de toonaangevende winkel voor dames uit de hogere kringen. De deftige clientèle, waaronder koningin Wilhelmina, kwam uit heel Nederland. In 1897 kochten Sylvain Kahn en Sally Berg het pand aan de P.C. Hooftstraat 183 om te betrekken als woonhuis. De woning werd voor de familie uitgebreid en aan de Van Eeghenlaan werd een villa gebouwd voor Sally Berg. Beide woningen waren intern met elkaar verbonden. Van de Vondelparkvereniging werd een tuin in het park gehuurd. Sally Berg overleed in 1924 en Sylvain Kahn in 1929. Twee dochters en hun dochters bleven nog enkele jaren in het gebouw wonen. In 1937 werd het gehele complex verkocht aan de uitvaartvereniging 'Coöperatie PC'.
Eigen code:
V-8 gerelateerd
|