Morris Albert Knocker (1912-2006)
reiziger
93 jaar
 

zoon van William Knocker en Dina Sturkop
echtgenoot van Kaatje Groen
echtgenoot van Mabel Deeley

Vermeldingen

  • is geboren op 26 september 1912 te Amsterdam (Volgens Bevolkingsregister Amsterdam).
  • woont (bij ouder(s)) Waterlooplein 78 huis te Amsterdam tussen 26 september 1912 en 4 november 1934 - Op dit adres geboren op 26-9-1912. Beroep onleesbaar.
  • woont (bij ouder(s)) Amstel 151 huis te Amsterdam na 4 november 1934 - Niet uitgeschreven.
  • woont (bij ouder(s)) Amstel 151 huis te Amsterdam voor 28 december 1940.
  • woont (als hoofdbewoner en/of partner) te Amsterdam na 28 december 1940 - Geuzenstraat 75 een hoog.
  • is aangever, reiziger te Amsterdam, van overlijden van Dina Sturkop op 19 mei 1942 te Amsterdam.
  • werd gedeporteerd op 29 juni 1943 naar Tost (PL) - Niet zeker of hij eerst naar Kamp Tost is gebracht en pas daarna naar Kamp Kreuzburg.
  • woont (als gevangene van de bezetter) te Kreuzburg (PL) op 11 mei 1944 - Verblijft onder nummer Mat. 1546 in interneringskamp Kreuzburg. Zijn zus verzoekt vanuit Vittel om hem bij haar te laten komen. Zie bron 4732: Morris en zijn vader zijn nooit in Vittel geweest, maar rechtstreeks vanuit Kreuzburg hun bevrijding tegemoet gegaan.
  • wordt vermeld op 17 mei 1944 te Spanje - Brief van koning George (schijnbaar toen ze in Portugal of Spanje aankwamen). De koning erkent hun lijden en verwelkomt hen in de vrije wereld.
  • wordt vermeld op 26 september 1944 - Een mede-geïnterneerde (Jacob Rozelaar) van Kamp Kreuzburg, inmiddels gerepatrieerd naar Engeland, vraagt zijn zoon (Walter), die nog in Kreuzburg verblijft, om aan Morris Knocker door te geven dat hij gehoord heeft dat diens vader William in Derby woont.
  • is handelsreiziger voor 1945 te Amsterdam.
  • wordt vermeld in 1945 - Beschrijft in een brief vanuit een repatriëringkamp in de buurt van Ancona (Italië), gericht aan zijn zus Dolly, zijn vader William Knocker, zijn tante (ik neem aan Ethel) en Hetty, de plezierige omstandigheden in dat enorme kamp en spreekt zijn bezorgdheid uit over het lot van zijn dierbaren.
  • woont (als gevangene van de bezetter) te Kreuzburg (PL) tot 19 januari 1945 - Komt voor in het tweedelige boek "Van Keizers & Watermannen" door Ko Sturkop. Editie 2019. Verkrijgbaar op www.lulu.nl ; zoekterm 'Sturkop'. Waarschijnlijk evacuatie naar Spittal in Oostenrijk en daar vanaf 29-1-1945 tot mei 1945 gebleven.
  • woont te Zuid-Afrika voor 1990.
  • woont te Groot-Brittannië na 1990.
  • wonende te Groot-Brittannië, wordt vermeld op 11 juli 1999 te Groot-Brittannië - Morris heeft een paar jaar geleden (schrijve 11 juli 1999) een beroerte gehad en is erg flink. Hij heeft zich gedwongen om toch te lopen en te schrijven, hoewel het hem veel moeite kost en hij zijn brood niet kan smeren etc. Hij woonde jaren in Zuid Afrika, maar is zo'n acht jaar geleden zijn zoon naar Engeland gevolgd. (Clevedon bij Bristol). Vandaag is trouwens de 52ste trouwdag van oom Morris en tante Mabel. Eerder was hij getrouwd met Kitty, waar Hetty Hochstein naar genoemd is.
  • wordt vermeld op 27 mei 2001 - Zijn achternicht Regina Abelskamp-Sturkop en haar man hebben samen met hem en zijn vrouw gedineerd en ze bellen en schrijven elkaar. Regien vond hem een lieve man. Morris was ontroerd weer familie te leren kennen en huilde bij het afscheid. Toevoeging uit bron 0831: Morris en Mabel hebben met Henny en Louis gedineerd en uit de frequente brieven die ze ontvangen blijkt hoe blij Morris met zijn familie is.
  • is overleden op 25 juli 2006 te Groot-Brittannië.
   ongedateerd
  • wordt vermeld - (Zie Afbeelding) In de lijst van oorlogsslachtoffers staat Morris Albert Knocker abusievelijk opgenomen. Zijn naam staat ook vermeld in Yad Vashem. Geprobeerd zijn naam ervan te laten verwijderen, maar men verlangt (begrijpelijkerwijze) bewijs daarvoor. Morris' zoon wenst daar (eveneens begrijpelijkerwijze) uit privacy-overwegingen niet aan mee te werken.
  • Met betrekking tot Morris Albert Knocker werd verteld te Duitsland - Was met zijn vader in Kreuzburg, een interneringskamp voor Britten. Morris heeft alle bewijzen weggegooid voor zijn dood, maar er is bij Williams kleindochter Hetty nog een brief of twee en andere informatie. Morris is na het Oranjehotel nog thuis geweest, d.w.z. hij ging naar zijn huis (niet zeker welk) met zijn sleutel (of misschien zonder) en er woonden al andere mensen, die zeiden: 'wie bent U?' Of zoiets als: 'Wat doet U hier'. Toen zei Morris hetzelfde terug. Kreuzburg was geen concentratiekamp. Omdat ze allebei de Engelse nationaliteit hadden, werd er met hen zeer voorzichtig omgesprongen. Dit hield bijvoorbeeld in dat ze in het kamp voldoende te eten hadden en dat er ook een bioscoop was waar ze naar toe konden gaan. Kreuzburg staat beschreven op website <http://www.digibron.nl/search/share.jsp?uid=00000000012ddce87b0c6974cf0dbb57&sourceid=1011>.
  • Met betrekking tot Morris Albert Knocker werd verteld - Er waren hele verhalen over alle dingen die Dina's kinderen Morris en Dolly samen met een groep vrienden en vriendinnen jaren lang hebben meegemaakt. Veel uitgegaan samen, ook culturele dingen. Er is ook een verhaal dat een aantal van hen werk vonden bij een hypnotiseur, en ze in Carré allemaal vrijkaartjes kregen. Het bleek een bedrieger te zijn, want Morris en anderen werden getraind om zich te gedragen als katten e.d. of als biddende mensen in een kerk. In elk geval mochten de anderen voor niets mee zodat iedereen publiek mocht zijn, tot sommigen zich aanmeldden als zgn. vrijwilligers. De anderen mochten ook niet lachen en moesten net doen of het echt was. Ze hebben er heel later vaak om gelachen.
  • Met betrekking tot Morris Albert Knocker werd verteld - Schrijft een brief met herinneringen aan de familie: Zijn oudste herinnering is een bezoek per trein naar Den Haag, waar 'Ome Sakkie' in het ziekenhuis lag. Zijn vrouw was tante Marie. (Dit waren Isaac Sturkop en Marie Sturkop-Hont.) In een latere brief schreef hij dat hij toen zes jaar was. · Er was een tante Jannie die naar Indië ging en die met een dominee trouwde. Zij woonden in een zijstraat van de Overtoom. (Zij is Jansje Sturkop. Ze trouwde met een religieuze man, vandaar misschien de term dominee. Hij is in de war met de dochter van Jansje, die naar Nederlands Indië verhuisde.) · Esther Sturkop trouwde met Manus Sluis. Zij hadden drie kinderen: Greta (trouwde met Ies Slap), Mary (trouwde met Arie Logger) and Max. Max werd in de eerste minute van de invasive gedood, waar hij was gelegerd: het vliegveld Haamstede. Morris was een grote vriend van Mary and Max. Direct na de oorlog raakte hij bevriend met Greta and Ies; eerst in London en later in Antwerpen. · Hij geeft de (mij al bekende) stamboom. · Zij opa Alex Sturkop trouwde met Debora Zomerplaag. Debora stierf in februari 1908. Morris' opa hertrouwde, met 'a character we called tante Anna'. · Hij zelf trouwde met Mabel Deeley, Brimingham. · Hij noemde zijn tante Rosalie Ro en oom Raphael Robles Raf.
  • Met betrekking tot Morris Albert Knocker werd verteld - Hij had steeds een ander baantje en is ook het scheerpoeder gaan uitproberen. Het was clandestien en ze moesten ineens weg lopen, waarschijnlijk vanwege de politie, toen ze nog maar een half gezicht hadden geschoren.
  • Met betrekking tot Morris Albert Knocker te Johannesburg (ZA) werd verteld - Zijn zus Dolly vertelt dat hij getrouwd is met Mabel en dat zij in Johannesburg wonen.
  • Met betrekking tot Morris Albert Knocker werd verteld - Zijn zus Dolly vertelt dat haar vader en haar broer in de oorlog in een interneringskamp in Polen terecht zijn gekomen.

Eigen code:

VII-22 kind

Beschrijving

Gezinssamenstelling volgens bron 1706. Aangevuld met bron 1321. Op de website https://sites.google.com/site/oorlogsvermisten/kok staat abusievelijk: Knocker, Morris Albert, 26 Sept. 1912, Amsterdam. Won. Amsterdam. † 31 Maart 1944, Oost-Europa, laatstelijk gehuwd met Groen, Kaatje. Op 28-9-2012 een mail gestuurd om hem van deze lijst af te halen.


Woonplaatsen

        overlevering     Johannesburg    
  tussen 1912 en 1934     vermelding woonplaats     Amsterdam     Waterlooplein 78 huis
  na 1934     vermelding woonplaats     Amsterdam     Amstel 151 huis
  na 1940     vermelding woonplaats     Amsterdam    
  in 1944     vermelding woonplaats     Kreuzburg    
  voor 1945     vermelding beroep     Amsterdam    
  tot 1945     vermelding woonplaats     Kreuzburg    
  voor 1990     vermelding woonplaats     Zuid-Afrika    
  na 1990     vermelding woonplaats     Groot-Brittannië    

Beroepen

  in 1942     aangever overlijden     reiziger  
  voor 1945     vermelding beroep     handelsreiziger  

Bronnen


Creative Commons-Licentie
2020, J. Sturkop