Reise Alexander (?-1778)
dienstmeid
 

dochter van Alexander Jacob Stuhrkopf en Clara David

Vermeldingen

  • Roosje Alexander dienstmeid, is overleden op 22 maart 1778 te Amsterdam (Werkte als dienstmeid bij de heer Salomon de Crasto. Akte bevat inventaris van de boedel en nalatenschap. De nalatenschap bestond uit een grote hoeveelheid textiel, sieraden en contanten. Het textiel doet vermoeden dat zij bijverdiende, als naaister of zo, in verband met haar (overleden) ouders die in het Duitse Witsenhausen woonden, een stad van waaruit sommigen onder de joodse bevolking handel in textie dreven met Amsterdam. Ook voor het gezin van haar zuster Mariana Alexander zijn aanwijzingen dat die in textiel deden).
  • Roosje Alexander wordt vermeld op 22 maart 1778 te Amsterdam - Haar bezittingen bij haar overlijden bestonden uit: een eikenouten kist met een fluwelen zeekap, en een dito kapje met een gouden haak; een zwarte duran boezelaar; negenentwintig neteldoeken stukken textiel; een bovenrok, een japon en tabeltje; een dito in groen; tien witte linnen en katoenen rokken; een witte japon en tabeltje; twee dito rokken; achttien nieuwe hemden; veertig mutsen met kant; zestien dito ondermutsen en dertien paar boordmouwen; een lap katoen; twee dito voering; acht witte boezelaars; een lap wit diemet; twee dito katoen en twee rode doeken; een lap blauw grodetour; twee lappen linnen; veel moeilijk leesbaar textiel; tot zover de inventaris op de eerste pagina van haar bezittingen; dat gaat zo nog 5,5 pagina door. Daarna: twee zilveren potstukken; een zwarte granaten ketting met een gouden haak; een paar zilveren gespen; vier gouden ringen; een zwart doosje met zilveren scharnier; enige zwarte kralen; 679,19 aan contanten bevonden in verscheidene speciën (geen valuta vermeld). Zij schonkt aan de kerk, via de heer Salomon de Crasto, een kapitaal tegen drie procent per jaar: de somma van 700? Er was een lijfrentebrief op haar naam tot achtendertig gulden en tien stuivers per jaar, tot haar sterfdag toe. Nog aan contanten in verschillende speciën 76,19. Zij had nog vijf maanden meidenloon tegoed (20 - 6- 12) en wegens gedane voorschotten.
  • Reise Sender Sturkopf is begraven op 23 maart 1778 "24 Adar 5538" te Muiderberg (Joodse begraafplaats Muiderberg) (Letterlijk staat er: Reise bat Sender Sjtalekop. De familienaam doet denken aan een onduidelijke uitspraak van 'Starrekopf'. Of misschien is dit te wijten aan een verlezing van de lamed en de reesj. Vergeet niet dat men waarschijnlijk nauwelijks (goed) Nederlands sprak. Zij was ongehuwd. Gespreksverslag met Jits van Straten d.d. 21-4-2005: Hij herhaalt nog eens dat het misschien is te wijten aan een verlezing van de lamed (L) en de reesj (R). als iemand onduidelijk schrijft kun je je daarin vergissen. Geen enkel probleem: zij is een Sturkop).
  • Reise Sender Sjtalekop wordt vermeld op 23 maart 1778 "24 Adar 5538" te Muiderberg - Reise was ongehuwd. Overleden en begraven op 24 ad 5538. In bron 1014 staat echter dat zij overleden is op 22 maart 1778. De aantekening in het begraafboek klopt dus niet.
  • Roosje Alexander, dienstmeid, woont Heeregragt op de hoek van den Amstel te Amsterdam op 22 juli 1778 - Roosje Alexander heeft als dienstmeid gewoond bij en ten huize van de heer Salomon de Crasto, op de Herengracht op de hoek van de Amstel. Zij is aldaar overleden. Ze is nooit gehuwd geweest. Ze was een dochter van Alexander Jacob en Clara Davids, getrouwd en gewoond hebbenden te Witsenhausen bij Hessen Kassel en beiden vele jaren aldaar overleden. Zij had geen andere broers of zusters (“van hele of halve bedde”) in leven nagelaten dan een broer en twee zusters (“van heelen bedde”) genaamd Abraham Alexander, Mariana Alexander en Pesje Alexander en geen kinderen in leven of kinderen van vooroverleden broers of zusters (“van heelen of halven bedde”). Voornoemde Abraham Alexander is hoogbejaard. Mariana Alexander is weduwe van Heyman Israel en sedert diens overlijden niet hertrouwd (of geweest). Pesje Alexander is weduwe van Joseph Bermens,en sedert diens niet hertrouwd (of geweest). Abraham Alexander, Mariana Alexander en Pesje Alexander leven allen nog. Abraham Alexander woont in Engeland en is bij de voorlezing aanwezig. Mariana Alexander woont in Amsterdam en is bij de voorlezing aanwezig. Pesje Alexander woont te Berkeym bij Frankfurt. De getuigen hebben de overledene, de genoemde broer en twee zusters en hun overledenen mannen zeer goed gekend en met zijn met hen omgegaan (en nog steeds). P.S.: Berkheym bij Frankfurt aan de Mayn. Er is in Duitsland slechts één plaats Berkheim en die ligt ver in het zuiden, onder Ulm. Wel zijn er vijf die Bergheim heten en die lijkt fonetisch goed mogelijk. Twee daarvan liggen in het zuiden van Duitsland en twee andere niet in de buurt van Frankfurt: t.w. tussen Paderborn en Detmold en tussen Keulen en Moenchen-Gladbach. Misschien gaat het om het dorpje Bergheim dat zo'n 25 kilometer ten zuidwesten van Kassel ligt (dus niet zo ver van Witzenhausen), tussen Korbach en Fritzler, in de richting van Frankfurt a/d Main, maar toch nog op een kleine honderd kilometer daar vandaan..
  • Vermeld op 4 augustus 1778 als erflater - Het zuivere deel van de erfenis was de somma van zeventienhonderd eenenzeventig gulden, tien stuivers en twaalf penningen. Deze werd verdeeld onder haar broer Alexander en zusters Mariana en Pesje.

Eigen code:

II schoonzuster


Woonplaatsen

  in 1778     overlijden     Amsterdam    
  in 1778     vermelding woonplaats     Amsterdam     Heeregragt op de hoek van den Amstel

Beroepen

  in 1778     overlijden     dienstmeid  

Bronnen


Creative Commons-Licentie
2018, J. Sturkop