Hijman David Sturkop (1779-1826)
kruier
46 jaar
 

foto zoon van David Hijman Bles en Sara Joseph
echtgenoot van Schoontje Swaab

Vermeldingen

  • Hijman (Chajjiem) David Wasjerman is geboren op 23 december 1779 te Amsterdam (Deze geboortemelding komt uit het geboorteregister, dat ten tijde van het instellen van de Burgerlijke Stand werd opgemaakt, dus toen Hijman al over de dertig was. De geboortedatum valt ook af te leiden uit het besnijdenisregister: zie bron 0016-A).
  • Hijman (Chajjiem) Sturkopf te Amsterdam is besneden op 30 december 1779 "21 Teweth 5540" te Amsterdam.
  • Hijman David te Amsterdam, wordt vermeld als bruidegom op 28 juni 1805 te Amsterdam (Rapenburgerstraat voorbij de pakhuizen) - Gegevens op de akte van ondertrouw. De opgegeven leeftijd (misschien te wijten aan slecht leesbaar handschrift) is 26 jaar.
  • Chaim ben David wordt vermeld in tnaim acharonim (huwelijkse voorwaarden) op 16 Aw 5565 "16 Aw 5565" te Amsterdam - De bruidegom heet Chaïm ben David m.h.l; de bruid Sjeine bat Isaac m.h.l. De bruidegom toonde een chalitsa, opgesteld in Enkhuizen op 12 Aw 5565 door al zijn broers.
  • Chaïm David Sturkop, kruier wonende te Amsterdam, wordt vermeld in 1809 te Amsterdam - De Nederlandse naam is Hijman David. Hij is armlastig, gehuwd en heeft geen kinderen. Hij is gebrekkig. Opvallend is de zuivere spelling van de naam Sturkop, die pas na 1811 voor het eerst officieel door zijn neef Koopman Alexander Sturkop werd gehanteerd. Zie ook e-mail 2003-078. Volledige naam: Chaïm ben David Sturkop. Gespreksverslag met Jits van Straten d.d. 21-4-2005: In 'Joodse achternamen in Amsterdam' staat op pagina 246 (transcriptie) Sjturk'op, in 1809. De naam Sturkop is dus de joodse achternaam.
  • Hijman Bles te Amsterdam wordt vermeld als naamsaannemer op 16 december 1811 te Enkhuizen - Familienaam aangenomen door zijn vader. Hij woonde toen al niet meer thuis. Hijzelf werd voor deze datum al Sturkop genoemd.
  • Woont te Amsterdam, vermeld na 25 september 1823 als erfgenaam - Alle kinderen waren tot nalatenschap gerechtigd. Onroerend goed: een huis en erve staande en gelegen te Enkhuizen in de Vijzelstraat getekend wijk E no 14.
  • Hijman David Storekop kruier, is overleden op 16 juli 1826 in de namiddag (tijdstip niet genoteerd of vermeld) te Amsterdam (Geen kind achtergelaten).
   ongedateerd
  • Alias Chaim ben David.
  • Hijman David werd vernoemd als volgt: Hij lijkt vernoemd naar zijn grootvader Hijman Koopman.

Eigen code:

IV-1

Beschrijving

Hoewel zijn vader in 1811 voor hemzelf en zijn kinderen de familienaam Bles aannam is niet gevonden dat Hijman die naam heeft gevoerd. Deze had kennelijk geen praktische betekenis voor hem. Wellicht hadden de armoedige omstandigheden hier iets mee te maken. Wel wordt hij in 1823, na het overlijden van zijn vader, Heiman Bles genoemd, maar dat is logisch omdat dit binnen familieverband op dit moment niet anders kon.
Het is de vraag of Hijman ooit in Enkhuizen heeft gewoond. In alle bekende documenten staat hij als gevestigd te Amsterdam. Zijn vader woonde in 1787 en misschien al vroeger in Enkhuizen. In 1787 was Hijman nog maar acht jaar, maar het is niet ondenkbaar dat hij in Amsterdam is gebleven toen zijn ouderlijk gezin naar Enkhuizen verhuisde, waarschijnlijk in huis bij familie. Het kan ook zijn dat hij aanvankelijk is meeverhuisd, maar later (vóór 1805) is teruggekeerd naar Amsterdam. Had zijn fysieke afstand tot zijn directe familie iets te maken met het feit dat hij het enige kind was van David Hijman's eerste echtgenote? Een andere mogelijkheid is dat Hijman, die een gebrek had, niet paste in de nieuwe woonplaats van het gezin of dat hij in Amsterdam meer kansen had om zijn brood te verdienen respectievelijk steun te krijgen.
Er is nergens vermeld dat het echtpaar kinderen kreeg. In 1809 wordt hij als kinderloos genoemd. Bovendien liet hij bij zijn dood, op relatief jonge leeftijd, geen kinderen achter.
De gehanteerde namen worden toegelicht in de algemene verantwoording bij deze genealogie.


Woonplaatsen

  in 1779     geboorte     Amsterdam    
  in 1805     vermelding bruidegom     Amsterdam     Rapenburgerstraat voorbij de pakhuizen
  in 1809     vermelding     Amsterdam    
  in 1826     overlijden     Amsterdam     Jodenhouttuinen 31

Beroepen

  in 1809     vermelding     kruier  

Bijlage

Bronnen


Creative Commons-Licentie
2018, J. Sturkop