Cornelis Goudriaan (1923-1945)

22 jaar
 

foto zoon van Antoon Goudriaan (Toon) en Margaretha Wolzak

Vermeldingen

  • is geboren op 17 februari 1923 te Amsterdam.
  • wordt vermeld in 1945 te Amsterdam - Relaas 2: De Eerebegraafplaats te Bloemendaal. Cornelis Goudriaan, geboren 17 februari 1923 te Amsterdam, overleden 8 maart 1945 te Amsterdam, geen geloof, ongehuwd, kantoorbediende/facturist bij Mercedes-Benz te Amsterdam, grafvak : grafkuil II (gedenksteen 3), 37, graftekst : Hij vroeg niets maar gaf. Cor Goudriaan werkte van september 1940 tot zijn oproep voor de verplichte arbeidsinzet in juni 1943 als facturist bij Mercedes-Benz Import Maatschappij NV in Amsterdam. Na twee maanden in Koblenz (Duitsland) te zijn tewerkgesteld, simuleerde hij een ziekte, vluchtte uit het ziekenhuis en dook onder in zijn ouderlijk huis aan Sassenheimstraat 20-hs in Amsterdam. Vervolgens werkte hij clandestien bij een zadelmaker en bij zijn vroegere werkgever. 's Avonds typte hij exemplaren van het illegale blad Het Parool over, die vermenigvuldigd en verspreid werden onder buurtgenoten. Daarnaast verleende hij hulp aan onderduikers. Als lid van de KP-'Lodewijks' (D. van der Schilden) en, vanaf september 1944, sectiecommandant bij de BS-SG in Amsterdam-West (4e compagnie) nam hij deel aan overvallen op collaborateurs, maakte hij wapens schoon en gaf hij wapeninstructie. Nadat mede-BS'ers G.H. van Tiel en K. Wever op maandagmiddag 26 februari 1945 waren gearresteerd, werden de in de winkelkelder van melkslijter/BS'er C. Koenis in melkbussen verborgen handgranaten, stenguns en tienduizenden patronen uit voorzorg per handkar naar elders vervoerd. Toen de Sipo omstreeks 20 uur de woning/melkwinkel aan Woestduinstraat 155 overviel, waren Goudriaan en mevrouw M. Koenis-Zijdewind hier nog aanwezig en werden beiden gearresteerd. Mevrouw Koenis werd op 4 maart vrijgelaten; Goudriaan - overgebracht naar het HvB-Weteringschans - werd op 8 maart 1945 gefusilleerd.
  • wordt vermeld in 1945 te Amsterdam - Relaas 1: Voor de tweede wereldoorlog werkzaam op het kantoor van Mercedes Benz Automobiel Industrie. Om verplichte arbeid in Duitsland te ontwijken dook hij onder en kwam bij het verzet terecht. Daar was hij behulpzaam bij het uitreiken van levensmiddelen, het vermenigvuldigen van het Parool en het onderhoud van wapens en munitie. Omdat enkele leden van de verzetsgroep waren gepakt en gevaar van ontdekking van het wapendepot dreigde, moest het pand waar zich dit bevond worden ontruimd. Dit gebeurde in de vroege ochtend van 6 februari 1945. Toen Cornelis nog even met de bewoonster van het pand napraatte, werd hij om vijf voor acht gearresteerd. In de nacht van 6 op 7 maart 1945 raakte de Höherer SS- und Polizeiführer Rauter zwaar gewond bij een onhandig uitgevoerde overval door de Apeldoornse afdeling van de Binnenlandse Strijdkrachten. Deze overval, die plaats vond bij Woeste Hoeve op de Veluwe, was eigenlijk gericht op het buitmaken van een vrachtwagen. Hoewel de 'aanslag' op Rauter dus geen opzet was, besloten de Duitsers toch tot vergelding. Er werden in totaal 1263 'Todeskandidaten' (voorzwaardere vergrijpen vastzittende leden van de illegaliteit) doodgeschoten. In Amsterdam werden op 8 maart 53 personen gefusilleerd bij de kwekerij 'Rozenoord' aan de Amstel even buiten de stad. Cornelis Goudriaan was één van hen. Op 27 november 1945 is hij bijgezet op de Erebegraafplaats te Overveen. Zijn naam staat vermeld op de Erelijst van Gevallenen in de hal van het oude gebouw van de Tweede Kamer.
  • is vermoord op 8 maart 1945 te Amsterdam (Gefusilleerd aan de Amsteldijk wegens verzetsaktiviteiten: zie https://www.eerebegraafplaatsbloemendaal.eu/cornelis-goudriaan).

Eigen code:

VIII-1 gerelateerd

Bronnen


Creative Commons-Licentie
2018, J. Sturkop