Koopman Hijman (±1742-1789)

ca. 47 jaar
 

foto zoon van Hijman Koopman en Mariana Alexander
echtgenoot van Judith Andries
echtgenoot van Vogel Levy

Vermeldingen

  • Coopman Hijman is geboren rond 1742 te Amsterdam (Geboortedatum en -plaats afgeleid van leeftijd bij ondertrouw. Dit is de enige indikatie daarvan).
  • Koopman wordt vermeld in tnaim acharonim (huwelijkse voorwaarden) op 17 november 1765 "4 Kislew 5526" te Amsterdam - Vergezeld door zijn vader Chaim ben Yekuthiel z.l.; getuige voor de bruidegom: naaleh Lemel ben Jona z.l. De afkorting z.l. betekent dat de betrokkenen (Yekuthiel en Jona) al waren overleden..
  • Coopman Heyman te Amsterdam, wordt vermeld als bruidegom op 30 oktober 1767 te Amsterdam (Stromarkt) - Hij was geboren te Amsterdam. De opgegeven leeftijd (misschien te wijten aan slecht leesbaar handschrift) is 23 jaar.
  • wordt vermeld op 4 augustus 1771 te Amsterdam - Zonder achternaam genoemd bij de begrafenis van zijn dochter.
  • Koopman Hijman Sjturkop wordt vermeld op 7 september 1772 te Amsterdam - Met achternaam Sjturkop genoemd bij de begrafenis van zijn zoon. In 'Begraafboeken Zeeburg' staat Sjkurkop. Gespreksverslag met Jits van Straten d.d. 21-4-2005: dit was foutief of twijfelachtig vertaald: het moet Sjturk'op zijn.
  • Koopman Hijman Wasjerman wordt vermeld tussen 7 juni 1774 en 30 oktober 1796 te Amsterdam - Met achternaam Wasjerman genoemd bij de begrafenis van zijn zoons.
  • Koopman wordt vermeld op 3 januari 1779 "15 Teweth 5539" te Amsterdam - Hij was volgensTnaim acharonim getuige bij het huwelijk van zijn broer Sander. Daarmee is zijn verwantschap met onze voorvader direct bewezen, als zoon van Hijman Wasjerman. Omdat volgens traditie alle broers getuigden en bovendien uit andere bronnen niet meer broers bekend zijn, lijken de broers Koopman, David, Sander en Eli wel het voltallige (volwassen geworden) mannelijke deel van dit gezin. Gezien de volgorde lijkt hiermee bevestigd dat Koopman de oudste broer was..
  • Coopman Hijman, wonende te Amsterdam, wordt vermeld op 18 december 1781 te Amsterdam - Koopman Hijman heeft drie kinderen bij Judith Andries, begraven op Zeeburg, dog welke geen middelen heeft nagelaten om iets van moeders erf aan dezelve kinderen te kunnen bewijzen, 't welke Vrouwtje Andries, de moey maternel getuigde alzo te zijn den 16-x-1781..
  • Coopman Hijman te Amsterdam, wordt vermeld als bruidegom op 28 december 1781 te Amsterdam (Batavierstraat) - Bij zijn ondertrouw was dus geen getuige, omdat hij weduwnaar (van Judick Andries) was..
  • Koopman ben Chaim te Amsterdam wordt vermeld in tnaim acharonim (huwelijkse voorwaarden) op 24 januari 1782 "9 Sjewat 5542" te Amsterdam - Tnaim acharonim in akte 5542/16 op 9 Shevat 5542 (later dan de pui-ondertrouw). De bruidegom is weduwnaar. De bruid is weduwe. Volgens Mosje Mossel..
  • Koopman wordt vermeld op 24 november 1784 "11 Kislew 5545" - Getuige bij de tnaim acharonim van zijn broer Eli..
  • Kosman ben Chaim Wasjerman is begraven op 8 oktober 1789 te Muiderberg (Joodse begraafplaats Muiderberg) (Volgens Moshe Mossel. Dit staat bevestigd in 'De Begraafboeken van Muiderberg' op pagina 75).
   ongedateerd
  • werd vernoemd als volgt: - Hij zal zijn vernoemd naar zijn grootvader aan vaderszijde, een logische keuze voor een oudste zoon. Omdat die grootvader Jekuthiel Koopman heette (Kerkelijke resp. Jiddische naam) en de neef van Koopman Hijman: Koopman Alexander Sturkop, ook Jekuthiel Koopman heette, is de kans groot dat dit ook voor Koopman Hijman gold..

Eigen code:

III-4

Beschrijving

Ging op dezelfde dag in ondertrouw (met Vogel Levy, zijn tweede huwelijk) als zijn broer David Hijman Bles (zie aldaar), die in ondertrouw ging met Rebecca Mozes (Davids tweede huwelijk).
Koopman Hijman is genealogisch vooral interessant omdat hij, naast de naam Wasjerman, iik Sturkop werd genoemd. Hij had zelfs een dochter met die naam (variant Sturekop). In deze tak stierf de familienaam al spoedig uit.
Een speciale aantekening is nodig met betrekking tot de (veronderstelde) kinderen van Koopman Hijman. Er is slechts één dochter (nagenoeg) zeker een kind van hem en Judith Andries; zij werd geboren rond 1781 en ze draagt zowel zijn patroniem als de familienaam: Sara Coopman Sturekop. Er is mogelijkerwijze een zoon Hijman Koopman, wiens patroniem overeenstemt met de naam van Koopman Hijman; zijn geboortejaar, rond 1769, zou twee jaar na het huwelijk van Koopman en Judith geweest zijn. Judith Andries liet drie kinderen na en in 1796 sterft een zoon van Koopman Hijman Wasjerman. Dat zou verklaren waarom later geen spoor van een derde kind meer is aangetroffen.
Dan is er de lijst van zes overleden kinderen, van wie er één sterft (1771) zonder familienaam, maar wel als kind van Koopman Hijman, dan een kind van Koopman Hijman Sjturkop (1772) en nog vier kinderen van Koopman Hijman Wasjerman (1774, 1778, 1780 en 1781). Dat laatste kind wordt twee dagen begraven voor Judith Andries, wat er een sterke aanwijzing voor is dat moeder en kind bij de bevalling zijn bezweken. (Maar ook dochter Sara is in 1781 geboren; een tweeling?) Bovendien sterft er later ook geen kind meer dat uit dit gezin zou stammen, met uitzondering van het overlijden in 1796 van de hierboven genoemde zoon. De genoemde overlijdensdatums en de geboortedatums van zoon Hijman en dochter Sara zijn allemaal zodanig dat, als die sterfgevallen betrekking hadden op baby's of jongere kinderen, dit allemaal prima past binnen het gezinsbeeld van Koopman en Judith. Het in 1796 gestorven kind zou dan al ouder geweest moeten zijn, hoewel hij in principe ook nog kind van Vogel Levy geweest kan zijn. Als Hijman, Sara en (1796) inderdaad de drie kinderen waren die Judith aan Koopman achterliet, dan zijn zij waarschijnlijk na de dood van hun vader met hun stiefmoeder meegegaan toen zij in 1792 ten vierde male huwde.
Harmen Snel, hoofd studiezaal Gemeentearchief Amsterdam, stelt dat de begraven, niet bij naam genoemde kinderen van Koopman Hijman Sturkop alias Wasjerman, zonder twijfel aan hem toegerekend mogen worden.
De gehanteerde namen (zoals Sturkopf en Wasjerman) worden toegelicht in de algemene verantwoording bij deze genealogie (zie bron 0000). Daarin staat ook de betekenis vermeld van bronnen 'volgens Moshe Mossel'.


Woonplaatsen

  rond 1742     geboorte     Amsterdam    
  in 1767     vermelding bruidegom     Amsterdam     Stromarkt
  in 1781     vermelding     Amsterdam    
  in 1781     vermelding bruidegom     Amsterdam     Batavierstraat
  in 1782 "in 5542"     tnaim acharonim (huwelijkse voorwaarden)     Amsterdam    

Bronnen


Creative Commons-Licentie
2018, J. Sturkop