David Hijman Bles (1747-1823)
koopman
76 jaar
 

foto zoon van Hijman Koopman en Mariana Alexander
echtgenoot van Sara Joseph
echtgenoot van Rebecca Mozes

Vermeldingen

  • David Hijman is geboren op 23 april 1747 te Amsterdam (Geboortejaar 1747 te Amsterdam, volgens Moshe Mossel. Ik had als geboortedatum staan: 23 april 1742. Dit kan heel goed 1747 zijn, want de 2 is in een handschrift gemakkelijk te verwisselen met de 7. Ik houd nu 1747 aan, wat beter overeenstemt met andere bronnen. Moshe Mossel heeft dit rechtstreeks overgenomen uit "Trouwen in Mokum' (zie bron 1507-D). Het jaar 1742 komt wel nog naar voren als afgeleide in de overlijdensakte. Maar bij de (eerste) ondertrouw, in 1775, is hij 28 jaar, ergo: geboortejaar rond 1747).
  • David ben Chaim wordt vermeld in tnaim rishonim (verloving) op 1 juni 1774 "22 Siewan 5534" te Amsterdam - David (zijn naam is letterlijk: David ben Chaim) wordt vergezeld door zijn vader aluf Chaim ben Jekuthiel [Koopman]; de bruid heet Chaya en wordt vergezeld door haar broer Gershon ben late mohr"r Joseph Treibetschz. 'Aluf' betekent volgens Jits van Straten: Hooggeplaatste, weledele. 'Mohr"r' betekent (zie e-mail 2006-001): Moreinu HaRav Rabbi = onze leraar de rabbijn rabbi. 'Moreinu' betekent: onze leraar (rabbijn, misschien zelfs opperrabbijn).
  • David Hijman te Amsterdam, wordt vermeld als bruidegom op 28 juli 1775 te Amsterdam (Stromarkt) - David Heymans van Amsterdam, jood, geads. met zijn vader Heyman Koopman. Hij ondertekent met David ben Chaim Wasjerman. Het patroniem Heymans en het adres Stromarkt houden reeds een aanwijzing in dat David een broer was van Sander Hijman Sturrekop. In 1778, bij de ondertrouw van Sander, woonde diens moeder ook op de (Jode-)stromarkt..
  • David Hijman, koopman in katoenen wonende Sint Antoniesbreestraat te Amsterdam, wordt vermeld op 22 juli 1778 te Amsterdam - Ene David Heijman treedt op als 'bekende' van de overledene bij de nalatenschap van Reise Alexander. Het is niet uitgesloten dat hij zoon is van Hijman Koopman en dat Reise dus zijn tante was. Het precieze adres: Anthonybreestraat, naast de Roomsch Catholieke kerk genaamt Mooses en Aron.
  • David wordt vermeld op 3 januari 1779 "15 Teweth 5539" te Amsterdam - Hij was volgensTnaim acharonim getuige bij het huwelijk van zijn broer Sander. Daarmee is zijn verwantschap met onze voorvader direct bewezen, als zoon van Hijman Wasjermann. Omdat volgens traditie alle broers getuigden en bovendien uit andere bronnen niet meer broers bekend zijn, lijken de broers Koopman, David, Sander en Eli wel het voltallige (volwassen geworden) mannelijke deel van dit gezin. Gezien de volgorde lijkt hiermee bevestigd dat David jonger was dan Koopman..
  • David Hijman (Chajjiem) Hijman (Chajjiem) Wasjerman, wonende te Amsterdam, wordt vermeld op 23 december 1779 te Amsterdam - David wordt genoemd als vader van zijn zoon Hijman, die op bovengenoemde datum was geboren. Deze geboortemelding komt uit het geboorteregister, dat ten tijde van het instellen van de Burgerlijke Stand werd opgemaakt, dus toen Hijman al over de dertig was.
  • David Sturkopf, wonende te Amsterdam, wordt vermeld op 30 december 1779 te Amsterdam - Bij de besnijdenis van zijn zoon Hijman. Dr. Stelwag, degene die dit indertijd op het Gemeentearchief Amsterdam vertaalde, noteerde de naam als Stuhrkopf. Jits van Straten stelt: Sjturkopf.
  • David ben Chaïm Wasjerman Sj"K wordt vermeld op 16 oktober 1781 "27 Tisjrie 5542" - Zo genoemd bij de begrafenis van zijn eerste vrouw. Zie ook e-mail 2003-078. Naar hem wordt verwezen als: David ben Chaïm Wasjerman-Sj"K Sturkop..
  • David Hijman te Amsterdam, wordt vermeld als bruidegom op 28 december 1781 te Amsterdam (Batavierstraat) - Ondertrouwt als weduwnaar van Sara Joseph Trijwetz. In de kantlijn: 'Hij vrou dood' en 'Hij weeskamer vold. 20 dec. 1783'. Moet dat jaartal zijn: 1781? Dat zijn vader niet assisteert is niet vreemd, want dat was niet het gebruik bij een tweede huwelijk..
  • David Sturkopf, wonende te Amsterdam, wordt vermeld op 13 juli 1783 te Amsterdam - Bij de besnijdenis van zijn zoon Mozes. Dr. Stelwag, degene die dit indertijd op het Gemeentearchief Amsterdam vertaalde, noteerde de naam als Stuhrkopf. Jits van Straten stelt: Sjturkopf.
  • David wordt vermeld op 24 november 1784 "11 Kislew 5545" - Getuige bij de tnaim acharonim van zijn broer Eli..
  • David Sturkopf, wonende te Amsterdam, wordt vermeld op 14 december 1785 te Amsterdam - Bij de besnijdenis van zijn zoon Abraham. Dr. Stelwag, degene die dit indertijd op het Gemeentearchief Amsterdam vertaalde, noteerde de naam als Stuhrkopf. Jits van Straten stelt: Sjturkopf.
  • David Hijman, woont te Enkhuizen op 26 januari 1787 - 'Den 26 Januarij 1787 heeft David Heijman van Amsterdam den gerequireerden eed als poorter afgelegd'. (Opvallend is dat hij deze eed niet zoals anderen 'op zijn joods' aflegt)..
  • David Hijman, te Enkhuizen, is huwelijksgetuige van Hijman David Sturkop en Schoontje Swaab op 28 juni 1805 te Amsterdam.
  • David Hijman, te Enkhuizen, is huwelijksgetuige van Mozes Bles en Duyfje Zadoc in 1810 te Amsterdam - Weduwnaar van Rebecca Mozes..
  • David Hijman, koopman, woont Wijk 3 te Enkhuizen op 19 april 1811 - Hij woont in wijk 3..
  • te Enkhuizen wordt vermeld als naamsaannemer op 16 december 1811 te Enkhuizen - Hij nam de familienaam Bles aan voor zichzelf en zijn zeven kinderen. Zijn oudste zoon werd (al voor die tijd) Sturkop genoemd en sommige van zijn kinderen gingen later met de familienaam Hijman door het leven..
  • is overleden op 25 september 1823 te Enkhuizen.
  • Woont te Enkhuizen vermeld na 25 september 1823 als erflater - David liet geen uiterste wilsbeschikking achter. Alle zeven nog levende kinderen (Hijman, Mozes, Abraham, Aron, Sander, Vogel en Rachel) waren tot nalatenschap gerechtigd. Onroerend goed: een huis en erve staande en gelegen te Enkhuizen in de Vijzelstraat wijk E no 14. Aangenomen dat dit zijn adres was..
   ongedateerd
  • is kleermaker - Het beroep kleermaker wordt genoemd bij het overlijden, in 1854, van Davids dochter Rachel, volgens degene die het overlijden aangaf. Dit is de enige maal dat een specifiek beroep wordt genoemd en veelzeggend omdat dit precies past in de textielwereld waarvan David deel uitmaakte..
  • werd vernoemd als volgt: Hij lijkt vernoemd naar zijn overgrootvader aan moederszijde, de vader van zijn grootmoeder Clara David..
  • Toelichting/commentaar - Hier volgen overwegingen over zijn uiteenlopende naamvormen: "W'asjêrman of Wasserman in samenhang met Sj"K. In de begraafregisters van Muiderberg staat de teraardebestelling van de vrouw van David Hijman W'asjêrman, op 27 Thisjre 5542 (16-10-1781) Daar staat ook de afkorting Sj"K vermeld. Het belang hiervan is dat weer eens wordt aangetoond dat de naam Wasjerman en het gebruik van de afkorting Sj"K bij elkaar behoren. Bovendien is hiermee wel bewezen dat Sj"K (in dit geval) staat voor Sturkopf..

Eigen code:

III-1

Beschrijving

Ging op dezelfde dag in ondertrouw (met Rebecca Mozes , zijn tweede huwelijk) als zijn broer Koopman Hijman (zie aldaar), die in ondertrouw ging met Vogel Levy (Davids tweede huwelijk).
David komt voor met de familienamen Sturkopf en Wasjerman. Vanaf de verplichte naamsaanneming heet hij Bles. Dat David letterlijk David ben Wasjerman Sj"K wordt genoemd lijkt een aanwijzing dat met Wasjerman werd gerefereerd aan vaderszijde en met Sj"K (= Sturkopf) aan moederszijde.
De gehanteerde namen (zoals Sturkopf, Wasjerman en spellingsvormen van voornamen en patroniemen) worden toegelicht in de algemene verantwoording bij deze genealogie (zie bron 0000). Daarin staat ook de betekenis vermeld van bronnen 'volgens Moshe Mossel'.


Woonplaatsen

  in 1775     vermelding bruidegom     Amsterdam     Stromarkt
  in 1778     vermelding     Amsterdam     Sint Antoniesbreestraat
  in 1779     vermelding     Amsterdam    
  in 1781     vermelding bruidegom     Amsterdam     Batavierstraat
  in 1783     vermelding     Amsterdam    
  in 1787     vermelding woonplaats     Enkhuizen    
  in 1811     vermelding woonplaats     Enkhuizen     Wijk 3
  in 1811     naamsaannemer     Enkhuizen    
  na 1823     erflater     Enkhuizen     Vijzelstraat (Enkhuizen) 14

Beroepen

        vermelding beroep     kleermaker  
  in 1778     vermelding     koopman in katoenen  
  in 1811     vermelding woonplaats     koopman  

Bronnen


Creative Commons-Licentie
2018, J. Sturkop