zoon van
Aron Querido en Ester Lopes Dias
echtgenoot van Jane Kozijn
Vermeldingen
- is geboren op 6 augustus 1871 te Amsterdam (Zoon van Aron Querido en Esther Lopes Dias).
- is diamantbewerker rond 1885 te Amsterdam - Als jongeman leerde hij het diamantvak.
- is boekhandelaar in 1899 te Amsterdam - Vestigt zich als zelfstandig boekhandelaar op de Binnen-Amstel in Amsterdam. Aanvankelijk een kleine boekhandelaar.
- woont (als hoofdbewoner en/of partner) te Amsterdam voor 11 april 1911 - Verhuist met vrouw, hun zoon Arie en inwonende schoonzus Henriette Kozijn naar Bloemendaal.
- woont (in welke hoedanigheid is niet vastgelegd) te Bloemendaal tussen 11 april 1911 en 6 mei 1914.
- woont (als hoofdbewoner en/of partner) te Amsterdam tussen 6 mei 1914 en 1917 - Met vrouw, hun zoon Arie en inwonende schoonzus Henriette Kozijn. Henriette vestigt in 1916 zelfstandig.
- is uitgever in 1915 te Amsterdam - Begint de uitgeverij N.V. Em. Querido in Amsterdam.
- woont te Sloten tussen 1917 en 3 januari 1921.
- woont (als hoofdbewoner en/of partner) te Amsterdam tussen 3 januari 1921 en 14 januari 1929 - Met vrouw en zoon Arie. Arie uitschrijving 2-2-1927 naar Oegstgeest.
- woont te Laren (NH) na 14 januari 1929 - Met vrouw.
- is uitgever in 1933 - In het voorjaar van 1933 werd op initiatief van Emanuel Querido de exiluitgeverij N.V. Querido Verlag opgericht. Hier werden Duitstalige werken uitgegeven die in Duitsland onder Hitler niet meer konden worden gepubliceerd.
- is uitgever na 1940 - Uitgeverij onder beheer gesteld van een Verwalter.
- is vermoord op 23 juli 1943 te Sobibor (PL).
ongedateerd
- wordt vermeld te Amsterdam - http://www.querido.nl/web/Over-Querido.htm. Emanuel Querido (1871-1943) opende in 1898, zevenentwintig jaar oud, zijn eerste boekhandel. In 1914 werd hij chef van de boekenafdeling van De Bijenkorf in Amsterdam, maar omdat het leven in loondienst hem maar matig bleek te bevallen, bleef hij op een zomerse dag in 1915 opeens weg - waarna hij op staande voet werd ontslagen. Het kon Querido niet deren, want hij had andere plannen: op 15 augustus 1915 verstuurde hij een circulaire waarin hij met gepaste trots melding maakte van de oprichting van Em. Querido's Uitgeversmaatschappij. Nederlandse en vertaalde literatuur en van politieke betrokkenheid getuigende non-fictie bepaalden de eerste jaren het beeld van zijn fonds. Hij was in die jaren ook zelf als schrijver actief: tussen 1919 en 1929 publiceerde hij onder het pseudoniem Joost Mendes de tiendelige romancyclus Het geslacht der Santiljano's bij de bevriende uitgeverij W.L. & J. Brusse. Na de machtsovername door Adolf Hitler in het voorjaar van 1933 richtte Emanuel Querido in Amsterdam Querido Verlag op, een Duitstalige afdeling van zijn uitgeverij die wereldwijd een enorme reputatie verwierf, met de Duitse uitgever dr. Fritz Landshoff als directeur. Onder Landshoffs leiding zou Querido Verlag zich ontwikkelen tot een van de belangrijkste Exil-uitgeverijen, waar boeken konden verschijnen van voornamelijk Duitse auteurs die in Duitsland niet meer mochten publiceren. In 1934, een jaar voor de eerste Penguins verschenen, bedacht Querido de pocketserie De Salamander. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten Emanuel Querido en zijn vrouw onderduiken. Ze werden verraden en weggevoerd. De stichter van de uitgeverij werd op 23 juli 1943 in het 'Vernichtungslager' Sobibor om het leven gebracht. Twee andere joodse personeelsleden keerden evenmin terug uit de kampen. Na de bevrijding herrees een uitgeverij die de naam van de stichter waardig was. Zie bron 2959-D: zoon van Aron Querido en Ester Lopes Dias.
- wordt vermeld - 19 februari 2015: archiefstukken uit de nalatenschap van de uitgever Emanuel Querido (1873-1943) en zijn vrouw Jane Querido Kozijn (1866-1943) zijn door hun kleindochter aan het NIOD geschonken en nu voor onderzoek toegankelijk gemaakt. Emanuel is de oprichter van de nog steeds bestaande gelijknamige uitgeverij. In 1934 begon hij als eerste in Nederland met het uitgeven van serie pocketboeken: de Salamanderpockets. Ook gaf hij in de jaren dertig uitgeweken Duitse schrijvers de mogelijkheid hun werk in Nederland te publiceren in de uitgeverij Querido Verlag en het tijdschrift Die Sammlung. De familie Querido was in mei 1940 in goeden doen; ze hadden een eigen huis in Laren, een auto, twee dienstmeisjes en geld op de bank. In de loop van de Duitse bezetting kreeg het gezin met steeds verdergaande anti-joodse maatregelen te maken. Beginnend met het 'in bruikleen' moeten afstaan van enig huisraad (waaronder een biljarttafel) aan de Wehrmacht. Uit de archiefstukken valt op te maken hoe dit echtpaar op leeftijd en hun zoon (de arts Arie Querido die mede dankzij zijn gemengde huwelijk de oorlog zou overleven) trachtten zichzelf, hun bezittingen en de uitgeverij uit handen van de Duitsers te houden. Zo zagen ze kans hun geldelijke bezittingen te schenken aan hun niet-Joodse kleinkinderen. Zichzelf konden ze helaas niet redden : Emanuel Querido en Jane Querido-Kozijn werden in juli 1943 in Sobibor vermoord. De stukken zijn beperkt openbaar. Voor inzage is ondertekening van een archiefverklaring vereist. Ze zijn ondergebracht in Archief 248-2471, Emanuel Querido. In het Archief 097f, Collectie dossiers afkomstig uit de archieven van de Omnia-Treuhandgesellschaft m.b.H, bevinden zich onder de inventarisnummer 977-978 ook twee dossiers over de Uitgeverij Querido.
Eigen code:
VII-2 schoonfamilie
Beschrijving
Uitvoerige biografie: https://socialhistory.org/bwsa/biografie/querido-e. Er was een heftige broedertwist met de schrijver Isarël Querido: zie http://www.biografieportaal.nl/recensie/emanuel-querido-uitgever/
|