Hittje Harda (1817-1862)
spinster
45 jaar
 

waarschijnlijk dochter van Ulbe Hiddes Harda en Fokeltje Hendriks
echtgenote van Jan Jansen Reinders
echtgenote van Johan Smint

Vermeldingen

  • is geboren op 27 april 1817 in de namiddag om 4 uur te Harlingen.
  • spinster te Harlingen, wordt vermeld als bruid op 28 september 1837 te Harlingen - Geboren onder Almenum. - Certificaat voor onvermogenden.
  • is overleden op 19 juli 1862 te Harlingen (Aangiftedatum: 21-07-1862. Zij is dus rond 1817 geboren en dat kan kloppen met het huwelijksjaar 1837. Het stemt er ook mee overeen dat in de huwelijksakte van 1869 van haar zoon Ulbo Reinders staat dat zijn beide ouders al zijn overleden. Wat twijfel zaait is dat zij gehuwd is, terwijl Jan Reinders in 1860 is overleden. Dat kan uiteraard een andere persoon zijn, maar de leeftijden van beiden en de woonplaatsen stemmen wel helemaal overeen).
   ongedateerd
  • Met betrekking tot Hittje Harda werd verteld - Wie de oorsprong van de naam Reinders - althans ónze tak Reinders - wil kennen, moet gaan speuren in het noordoosten van Friesland, in Harlingen welteverstaan. Daar woonde het echtpaar Jan Jansen Reinders en Hittje Harda. Jan, zoals ik betoveropa maar oneerbiedig noem (Opoe zou me daarvoor een oorvijg hebben toegediend), was in die stad geboren; Hittje kwam ter wereld in het nabijgelegen Almemum, toentertijd een vlek bij het gehucht Barradeel. Zij trouwden in 1837. Van hun ouderlijke gezinnen is ook wel het een en ander bekend. (Op zoek naar leuke voornamen voor je kinderen? Ons voorgeslacht zit er vol mee: Hittje, Tjalkje, Ulbe, Hiddes, Fokeltje en ga zo maar door.) Hun zoon Ulbo (hij had broers en zussen) was in Den Helder bij de artillerie terechtgekomen. Hij moet Harlingen kort na de dood van zijn ouders hebben verlaten. In 1869, toen hij 27 jaar was, verhuisde hij naar Amsterdam. Daar verdiende hij de kost als metselaar. Veel geld kan hij niet bij elkaar gemetseld hebben, want zijn adressen, aan de Kadijken, waren van het allerarmste allooi. De volgende keer kijken we wat dieper in die 'woningen', om te zien hoe Ulbo's zoon Hendrik, de opa van wij-neven-en-nichten, opgroeide. Een maand na zijn aankomst in de hoofdstad trouwde overopa Ulbo met Hendrika Geertruida Glebbeek. (Tante Rie sprak eens over haar als 'Opoe Glebbeek'.) Zij stierf in 1919, vóór haar man, die in 1923 in Vught overleed. (Zowel Tante Rie en oom Henk hebben hun grootvader Ulbo nog gekend.) Man en vrouw werden resp. 80 en 73 jaar oud, toch een aardige leeftijd voor die tijd. Het echtpaar kreeg zeven kinderen, van wie er drie als baby of kleuter stierven. Heel gewoon in die tijd, helaas. De twee oudsten waren dochters, Neel en een zus die waarschijnlijk Annie werd genoemd. Dan kwam onze Opa, Hendrik genaamd. Als hekkensluiter werd zoon Jan geboren. Deze vier kinderen groeiden dus op in het gezin Reinders-Glebbeek. Ze stichtten alle vier zelf gezinnen, zodat de ouders van wij-neven-en-nichten zelf een fors aantal neefjes en nichtjes gekend moeten hebben. (Dat zal vast, want tante Rie had het in elk geval soms over haar tante Neel.).

Eigen code:

VIII-1 schoonfamilie


Woonplaatsen

  in 1817     geboorte     Almenum    
  in 1837     vermelding bruid     Harlingen    

Beroepen

  in 1837     vermelding bruid     spinster  

Bronnen


Creative Commons-Licentie
2018, J. Sturkop