Joseph Hakker (1887-1967)
banketbakker
79 jaar
 

foto zoon van Jonas Hakker en Henriette Plas
echtgenoot van Rachel Simons

Vermeldingen

  • is geboren op 28 mei 1887 te Amsterdam (Uilenburgerstraat 119 een hoog) (Volgens Bevolkingsregister Amsterdam).
  • woont (bij ouder(s)) Uilenburgerstraat 119 een hoog te Amsterdam na 28 mei 1887 - Woont bij zijn moeder.
  • woont Zwanenburgwal te Amsterdam van 7 december 1892 tot 28 februari 1903 - Nederlands-Israëlitisch Jongensweeshuis.
  • woont (bij ouder(s)) Uilenburgerstraat 117 te Amsterdam van 28 februari 1903 tot 30 januari 1906.
  • banketbakker woont te Zutphen van 30 januari 1906 tot 2 januari 1908.
  • banketbakker woont (bij ouder(s)) Uilenburgerstraat 117 te Amsterdam van 6 januari tot 25 juli 1908.
  • banketbakker woont te Almelo van 25 juli tot 17 november 1908.
  • banketbakker woont Uilenburgerstraat 117 te Amsterdam van 17 november tot 31 december 1908 - Uitschrijving naar Antwerpen.
  • banketbakker woont te Antwerpen (B) na 30 december 1908 - Datum van aankomst in België.
  • wordt vermeld in 1909 te Antwerpen (B) - Verhuisde toen hij afstudeerde naar Antwerpen omdat hij er verre familie (Simons-Kahn) had die een bakkerij uitbaatte. Kon aan de slag in deze bakkerij en leerde er Rachel Simons kennen, met wie hij trouwde. Na het huwelijk startte het koppel een eigen zaak in de Provinciestraat. Hakker was niet-religieus en zijn bakkerij was daarom niet-koosjer.
  • heeft de Nederlandse nationaliteit.
  • banketbakker woont (als inwoner bij derden) Terliststraat (Antwerpen) 9 te Antwerpen (B) na 19 januari 1909 - Bij zijn latere schoonmoeder de weduwe Simons.
  • banketbakker wonende Terliststraat (Antwerpen) 9 te Antwerpen (B), wordt vermeld voor 24 november 1909 te Antwerpen (B) - Joseph Hakker is employee in de banketbakkerij van zijn schoonvader.
  • Omtrent Joseph Hakker, banketbakker wordt een gebeurtenis vermeld op 24 november 1909 te Antwerpen (B) - 24-11-1909. Zijn schoonvader Simon Simons overlijdt. Begin van uitbreiding banketbakkerij door Joseph Hakker.
  • banketbakker woont Provinciestraat (Antwerpen) 179 te Antwerpen (B) op 11 december 1911 - Met zijn echtgenote.
  • wonende Provinciestraat (Antwerpen) 179 te Antwerpen (B), wordt vermeld in 1912 - De naam van het bedrijf is ook: Hollandsche Banketbakkerij; de schoonmoeder van Joseph Hakker zet de Hollandsche Banketbakkerij voort in de Terliststraat 9.
  • wonende Provinciestraat (Antwerpen) 179 te Antwerpen (B), wordt vermeld in 1912 - Voert samen met zijn echtgenote de Patisserie Hakker Simons in de Provinciestraat 179 Antwerpen.
  • wonende Terliststraat (Antwerpen) 9 te Antwerpen (B), wordt vermeld in 1913 te Antwerpen (B) - Breidt onder de naam J. Hakker Simons de banketbakkerij uit: zowel te Antwerpen als te Brussel het leveren aan van diners en soupers op bruiloften en partijen, met of zonder bijlevering van eerste klas zalen en tafelserviezen. Alles streng kosjer. Voor Brussel goede condities. Ook voor levering van fijne patisserie en 'onze bekende boterkeeken'. Verwijst ook naar dezelfde onderneming in de Terliststraat 9.
  • wordt vermeld in 1934 te Antwerpen (B) - Op initiatief van Jos Hakker organiseerde de Antwerpse banketbakkersvereniging in 1934 een wedstrijd om Antwerpen een speciaal gebakje te schenken. Hakker nam zelf deel en won met de Antwerpse handjes.
  • wordt vermeld in 1934 te Antwerpen (B) - Antwerpse handjes zijn een Antwerps streekproduct. Het zijn koekjes en/of chocolaatjes gemaakt in de vorm van een handje. Deze handjes zijn een verwijzing naar de legende rond het ontstaan van Antwerpen. De reus Druon Antigoon hakte immers handen af van de voorbijvarende schippers die tol weigerden te betalen, tot hij door Silvius Brabo werd gedood. Brabo wierp nadien ook de hand van Druon Antigoon in de Schelde.) De oorspronkelijke Antwerpse handjes waren koekjes. Deze kwamen voort uit een wedstrijd van de Koninklijke Vereniging van Meester Banketbakkers van Antwerpen. In het streven naar een Antwerpse culinaire specialiteit kwam in 1934 de banketbakker Jos Hakker met het winnend ontwerp: een dessertkoekje in de vorm van een handje. Het deeg bestaat uit boter, suiker, eieren, bloem en geschaafde amandelen. De vorm, samenstelling en verpakking zijn middels een bescherming door octrooi nu eigendom van de Syndikale Unie voor Brood-, Banket-, Chocolade en IJsbedrijf VZW. Vanaf 1971 werden ook handjes van chocolade gemaakt van pure chocolade, melkchocolade of witte chocolade. In 1982 werd aan de Antwerpse chocoladebewerkers voorgesteld om een nieuw Antwerps Handje met vulling te creëren. Er werd uiteindelijk gekozen voor een handje, gevuld met marsepein die met Elixir d'Anvers is aangelengd.
  • wordt vermeld in 1934 te Antwerpen (B) - Bakte voor de eerste keer zijn befaamde 'Antwerpse Handjes'. Tot vandaag zijn zijn handjes een lokale specialiteit.
  • Omtrent Joseph Hakker wordt een gebeurtenis vermeld in april 1939 te Antwerpen (B) - Werkt mee aan de arrestatie van een Duitse emigrant die in Parijs een andere emigrant had vermoord. Zie volledig relaas in bron 6809-F.
  • wordt vermeld 1942 of 1943 te België - Hakkers vrouw werd op 16 augustus 1942 opgenomen in een ziekenhuis en zou op 18 oktober overlijden. De nacht voor haar opname begonnen in Antwerpen de razzia's tegen de Joodse bevolking. Hakker was zich bewust van het gevaar en trachtte na de dood van zijn echtgenote te vluchten naar Zwitserland. Zijn contactpersonen die hij 45.000 frank betaalde waren echter collaborateurs en hij werd verraden. Hij werd twee weken opgesloten in de gevangenis van Antwerpen (Begijnenstraat) en vervolgens op 13 november 1942 overgebracht naar de Kazerne Dossin. In het kamp hield hij nauwkeurige feitenverslagen bij, die bewaard zijn gebleven. Op 15 januari 1943 werd hij met 1623 andere gevangenen op transport gezet naar het concentratiekamp van Auschwitz. Hakker was een van de mensen die tijdens het transport wisten te ontsnappen nabij Boutersem of Roosbeek. Hij zou niet opnieuw worden gearresteerd.
  • wordt vermeld 1943 of 1944 te België - Schreef uitvoerige verslagen over de gebeurtenissen tijdens de oorlog: de razzia's in Antwerpen, het kampleven in de Dossinkazerne, de woekerprijzen, ... Sloot zich na zijn ontsnapping aan bij het verzet in Luik. Hij stuurde vanuit Luik een kaartje naar Petrus Bolotine, een Joodse ingenieur die nog steeds gevangen werd gehouden in de Dossinkazerne. Bolotine zorgde ervoor dat Hakker geldelijke steun kreeg. In Luik schreef Hakker vanaf juli 1943 in het sluikblad Le Coq Victorieux over de realiteit in de Dossinkazerne. Publiceerde op 7 september 1944, net na de bevrijding van België, 'De Geheimzinnige Kazerne Dossin - Deportatiekamp der Joden'.
  • wordt vermeld in 1944 te België - Schrijver van het boek 'De geheimzinnige Kazerne Dossin, Deportatiekamp der Joden'. Zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Bartolomeusnacht opgepakt in de Joodse wijk van Antwerpen, overgebracht naar de Mechelse kazerne Dossin. Vertelt over zijn aanhouding, zijn verblijf in de Dossinkazerne en zijn ontsnapping uit het 18de transport dat op 15 januari 1943 uit Mechelen vertrekt. Beschrijft zeer nauwkeurig de schrijnende toestand in het Mechelse verzamelkamp, hoe het er in werkelijkheid aan toe gaat: de “Aufnahme”, de geneeskundige dienst van Dr. Basch, het beruchte transport naar het quarantainebad van Antwerpen met het drama in de verhuiswagen, het voetenonderzoek, de appels voor de bestraffing van gevangenen. Jos Hakker slaagt erin om zich na zijn ontsnapping schuil te houden bij het verzet van Luik en de oorlog te overleven. Dit boekje geeft een zeer goed sfeerbeeld over de onmenselijke behandeling en de wreedheid van de Duitse bezetter tegenover de Joden in de Dossinkazerne. (Volledig boekje in bron 6809-I.).
  • wordt vermeld na 1944 te Antwerpen (B) - Werd na de oorlog herenigd met zijn zoon Simon die wel succesvol Zwitserland wist te bereiken. Ze begonnen samen een bakkerij in de Provinciestraat.
  • wordt vermeld na 1944 te Antwerpen (B) - Bibliografie: (1) De Geheimzinnige Kazerne Dossin - Deportatiekamp der Joden. Uitgeverij Ontwikkeling, 1944, 47 p. (2) De Heldenstrijd der Maquis: hun werk - hun lijden - hun strijden. Excelsior. 1945.
  • woont te Brussel (B) voor 31 augustus 1944.
  • banketbakker woont te Antwerpen (B) na 31 augustus 1944.
  • wordt vermeld op 14 september 1946 te Antwerpen (B) - Aanvraag goed gedrag (politie) 'of niets zich verzet tegen het bekomen van ereteken'.
  • pasteibakker woont Provinciestraat (Antwerpen) 179 te Antwerpen (B) op 14 september 1946.
  • pasteibakker woont Provinciestraat (Antwerpen) 179 te Antwerpen (B) van 6 februari 1948 tot 1 maart 1961 - Zaakvoerder der P.V.B.A. 'Hakkers pasteibakkerij', banketbakkerij met winkel.
  • banketbakker, wordt vermeld op 19 mei 1949 te Antwerpen (B) - Aanvraag goed gedrag (politie) 'of niets zich verzet tegen (1) politieke gevangene; (2) weerstand'.
  • banketbakker, wordt vermeld op 17 januari 1956 te Antwerpen (B) - Inzake dossier oorlogsschade.
  • wordt vermeld op 24 mei 1957 te Antwerpen (B) - Voorzitter van de Antwerpse Ancient Order de Foresters, court stad Antwerpen.
  • banketbakker, wordt vermeld op 24 mei 1957 te Antwerpen (B) - Drager van tal van onderscheidingen, waaronder de hoogste militaire, voor zijn gedrag in WO-II. Samensteller en verspreider van de illegale pers in het Walenland, waar hij na zijn vlucht uit een trein, toen hij vanuit de Kazerne Dossain te Mechelen naar het concentratiekamp gevoerd zou worden - met duizenden anderen - onderdook in de Walen. Hij wist daar een ondergrondse strijdmacht te vormen die de geallieerden bij de bevrijding van het land grote diensten heeft bewezen. Schrijver van talrijke brochures over de onderduiktijd - in verschillende talen - waarin het diep menselijke karakter van deze humanist voor de opmerkzame lezer duidelijk wordt, door de bescheidenheid en ongekunstelde eenvoud van de werkelijk held.
  • wordt vermeld op 24 mei 1957 te Antwerpen (B) - Voorzitter van de socialistische afdelingen in het centrum van Antwerpen de Belgische Socialistische Partij.
  • wordt vermeld op 24 mei 1957 te Antwerpen (B) - Vermelding in NIW van zijn 70ste verjaardag.
  • heeft de.
  • heeft de.
  • banketbakker, wordt vermeld op 30 april 1961 te Antwerpen (B) - Activiteit gestaakt als vennoot-zaakvoerder.
  • pasteibakker woont Provinciestraat (Antwerpen) 179 te Antwerpen (B) voor 9 februari 1962.
  • woont te Antwerpen (B) van 9 februari 1962 tot 30 september 1966 - Vanaf 9-2-1962 Grote Beerstraat 64, vanaf 31-5-1965 Marialei 8.
  • wonende te Antwerpen (B), wordt vermeld op 18 april 1962 - Zendt ingezonden stuk inzake petitionnement van de PvdA over Nieuw-Guinea, als 'oud-Mokumer' en nu voorzitter van een afdeling van de BSP (Belgische Socialistische Partij) in Antwerpen.
  • woont te Brecht na 30 september 1966 - Kapellei 105.
  • is overleden op 9 maart 1967 te Brecht.
   ongedateerd
  • wordt vermeld te Amsterdam - Jos en zijn twee broers groeiden op in een weeshuis. Kreeg hier een opleiding pasteibakker.

Eigen code:

VI-7 schoonfamilie

Beschrijving

Het levensverhaal van Jos Hakker ins beschreven in editie 1 jaargang 2019 van het kwartaalblad Misjpoge. Deze bakker was in 1934 de ontwerper van de 'Antwerpse Handjes', een lekkernij die tot ver buiten de stad - zelfs internationaal - bekend werd. Dat was 75 jaar geleden en wordt nu in Antwerpen herdacht, o.a. op de tv: zie <http://borgerhout.tv/nieuws/2020013002055/gedenkplaat_joodse_bakker_die_antwerps_handje_uitvond_video>.


Woonplaatsen

  in 1887     geboorte     Amsterdam     Uilenburgerstraat 119 een hoog
  van 1892 tot 1903     vermelding woonplaats     Amsterdam     Zwanenburgwal
  van 1903 tot 1906     vermelding woonplaats     Amsterdam     Uilenburgerstraat 117
  van 1906 tot 1908     vermelding woonplaats     Zutphen    
  van 1908 tot 1908     vermelding woonplaats     Amsterdam     Uilenburgerstraat 117
  van 1908 tot 1908     vermelding woonplaats     Almelo    
  van 1908 tot 1908     vermelding woonplaats     Amsterdam     Uilenburgerstraat 117
  na 1908     vermelding woonplaats     Antwerpen    
  na 1909     vermelding woonplaats     Antwerpen     Terliststraat (Antwerpen) 9
  in 1911     vermelding woonplaats     Antwerpen     Provinciestraat (Antwerpen) 179
  in 1913     vermelding     Antwerpen     Terliststraat (Antwerpen) 9
  voor 1944     vermelding woonplaats     Brussel    
  na 1944     vermelding woonplaats     Antwerpen    
  in 1946     vermelding woonplaats     Antwerpen     Provinciestraat (Antwerpen) 179
  van 1962 tot 1966     vermelding woonplaats     Antwerpen    
  na 1966     vermelding woonplaats     Brecht    

Beroepen

  van 1906 tot 1908     vermelding woonplaats     banketbakker  
  in 1946     vermelding woonplaats     pasteibakker  
  in 1949     vermelding     banketbakker  
  voor 1962     vermelding woonplaats     pasteibakker  

Bronnen


Creative Commons-Licentie
2020, J. Sturkop