Johan Christiaan Reinders (Jan) (1913-2004)

91 jaar
 

foto zoon van Hendrik Reinders en Adriana Goudriaan
echtgenoot van Gerritje Griffioen

Vermeldingen

  • is geboren op 2 februari 1913 te Amsterdam.
  • woont (bij ouder(s)) Tweede Oosterparkstraat 19 drie hoog te Amsterdam tussen 2 februari 1913 en 11 maart 1915 - Op dit adres geboren op 2-2-1913.
  • woont (bij ouder(s)) Commelinstraat 105 twee hoog voor te Amsterdam tussen 11 maart 1915 en 8 februari 1926.
  • woont (bij ouder(s)) Ternatestraat 5 drie hoog te Amsterdam tussen 8 februari 1926 en 19 juli 1935 - Gehuwd 7-7-1935 met Geertje Griffioen, beroep onleesbaar, uitschrijving 19-7-1935 naar Diemen, Burgemeester de Kievitstraat 38.
  • is vermeld m.b.t. militaire dienst: op 1 maart 1932 - Metaaldraaier, 7 klassen Lager Onderwijs, les in werktuigkunde bij Werkspoor, broederdienst, 1-3-1932 vrijgesteld broederdienst.
  • woont (bij ouder(s)) Ternatestraat 5 drie hoog te Amsterdam voor 17 juli 1935.
  • woont (in welke hoedanigheid is niet vastgelegd) Burgemeester de Kievitstraat (Diemen) 38 te Diemen na 19 juli 1935 (Volgens Bevolkingsregister Amsterdam).
  • wordt vermeld op 19 augustus 1991 - Opgetekend tijdens de Reinders-reünie: Oom Jan en tante Ger overwinteren al twintig jaar in Spanje; ze zien er al echt oud uit. Hun oudste zoon, Henk, mijn oude speelmakker, had ik zo'n dertig jaar niet meer gezien. Ik herkende hem onmiddellijk. Hij lijkt enerzijds het meest van allen op opa en anderzijds op Freek de Jonge. Heel aardige vent. Hij herinnerde zich nog hoe bang hij altijd was, als hij in dat grote kantoorgebouw waar wij woonden, aan de Oude Zijds Achterburgwal, mocht logeren, die lege holle ruimte met die hoge trappen, waar ik op de zolderetage een heel grote slaapkamer had, waar heel zielig alleen maar mijn bed stond. Hij had altijd bewondering voor me omdat ik daar durfde te slapen. Hij kan het goed weten want hij is vier jaar ouder dan ik. Veel neefjes en nichtjes van die generatie spraken over het interessante huis aan het Singel en aan de zwerftochten door de dakgoten. En de ouderen hadden net als ik herinneringen aan de vakanties in Heerde, onder aanvoering van tante Rie. De volgende zoon is Jan. Ik had vroeger een hekel aan hem, maar hij is nu een aardige vent die veel op oom Jan lijkt. Zijn zus Ans is al grootmoeder. Ik was als puber korte tijd behoorlijk van haar gecharmeerd; ik kan nog wel zien waarom maar die associatie is voorgoed verloren.
  • Omtrent Johan Christiaan Reinders wordt een gebeurtenis vermeld op 16 juli 1995 - Het was vier jaar geleden dat wij een Reinders-evenement bijwoonden. Nu waren we uitgenodigd voor de zestigjarige bruiloft van oom Jan en tante Ger. Omdat ik goede herinneringen aan hen heb (beschaafd stel, plezierige huiselijke sfeer geproefd tijdens de ettelijke bezoekjes en logeerpartijtjes bij hen thuis in mijn kinderjaren, oom Jan was de enige die hulp aanbood toen Loes en ik berooid het huwelijkse leven intraden) zijn we er heen gegaan. Kleine schok toen ik zag hoe de meeste ooms en tantes in de afgelopen vier jaar waren verouderd. Weer neven en nichten ontmoet. Het zei me minder dan vorige maal, maar toen was het ook veel langer geleden dat ik de meesten van hen had ontmoet. Tante Rie; oom Jan en tante Ger met hun kinderen Henk (mijn oudste neef en speelkameraad), Jan en Ans; mijn ouders, met ons, maar zonder Martin, Ruud en Ans; oom Cor en mooie lievelingstante Pleunie met hun kinderen Ben en Inge, maar zonder Carla; tante Janie met oom Klaas en haar kinderen Marijke en de retarded Peter (Frans en Bob waren er niet; Richard is reeds lang dood); tante Annie met enige dochter Vera; oom Freek en aanhang waren afwezig (bleken tegelijkertijd hun vijfenvijftigjarig huwelijksfeest te vieren); oom Dries en familie verbleven uiteraard in Australië en de oudste broer Henk Reinders is al vele jaren geleden overleden; ook zijn vrouw en kinderen waren er niet. En van de genoemde aanwezigen was er uiteraard veel aanhang en nakroost. Tevens was de familie Griffioen van tante Ger ruimschoots vertegenwoordigd alsook de familie Moria, die is aangetrouwd in zowel in de familie Griffioen als in de familie Reinders (de vrouw van oom Dries en de eerste man van tante Janie heten zo).
  • is overleden op 3 oktober 2004 te Weesp (Werd verpleegd in Zorgcentrum Naarderheem, Amersfoortseweg 1 te Naarden).
  • is gecremeerd op 8 oktober 2004 in de voormiddag om 11.30 uur (half twaalf) te Amsterdam (Begraafplaats Westgaarde).
   ongedateerd
  • Met betrekking tot Johan Christiaan Reinders werd verteld.
  • Met betrekking tot Johan Christiaan Reinders werd verteld - Niet iedereen zagen we even vaak. Volgens mij kwamen Oom Jan en Tante Ger niet op iedere verjaardag, daaraan kan dat liggen, maar dat weet ik zo goed meer. Dus als het ene stukje wat korter is dan het andere: sorry. Natuurlijk kende ik Oom Jan en Tante Ger goed. Hun woning in Diemen staat me nog voor de geest. Ik weet niet helemaal zeker of we wel eens met de tram naar hen toegingen; geloof van wel, lijn 9? Maar zeker op de fiets, via de Diemer Zeedijk. Daar speelden 'Henkie' - vier jaar ouder dan ik - en ik en dan leerde hij me de weilanden en sloten in de buurt kennen. Toch weet ik niet zo heel veel meer te melden. De heldere stem van Tante Ger 'hoor' ik nog wel. Ik logeerde een enkele keer bij hen in Diemen. Op een dag, toen mijn ouders en ik bij andere familieleden op bezoek waren, mocht ik spontaan met hen mee, op de fiets. Dat was nog in de Ternate-tijd, waarschijnlijk niet zo lang na de oorlog. Wat ik wel weet is dat, toen Loes en ik in 1964 na ons huwelijk een woninkje vonden, Oom Jan opeens bij ons de kamer binnenstapte (wij waren voor korte tijd bij mijn ouders ingetrokken) en ons spontaan hulp aanbood met klussen en de verhuizing. Het is er niet van gekomen, maar dat lag niet aan hem en ik heb dat altijd onthouden.
  • Met betrekking tot Johan Christiaan Reinders werd verteld.
  • Met betrekking tot Johan Christiaan Reinders werd verteld - Eerst kijken we hoe Opa Hendrik Reinders opgroeide. In column 3 volgen we dan de vroege sporen van Opoe Goudriaan. Opa werd in februari 1881 geboren aan de Hoogte Kadijk, in een voorkamer op twee hoog. Wie tegenwoordig langs de Kadijken fietst, ziet soms prachtige woningen, maar in die jaren was het één doffe armoede in die buurt. Ik weet nog hoe grauw het eruitzag als we van Opa en Opoe over de Hoogte Kadijk naar huis fietsten. Toen Hendrik vijf jaar was, verruilde het gezin de bovenkamer voor de kelder in datzelfde huis. Ruim vier jaar later betrokken zij de 'onderste voorkamer', nog steeds in datzelfde pand. Het moet woekeren zijn geweest in dat ene vertrek en waarschijnlijk was de kelder vochtig. In die periode overleden nog twee broertjes, die allebei Willem heetten. Intussen was de Dapperbuurt verrezen en daar gingen zij in de Commelinstraat wonen. Onze opa was zestien toen zij daar terecht kwamen. Meestal bleef het gezin kort in een woning, maar ze verhuisden wel steeds binnen diezelfde buurt. In die tijd koos je graag voor een ander huis, als dat weer een paar dubbeltjes huur scheelde. Vetpot was het zeker niet in Opa's jeugdjaren. Opa werd wagenbestuurder bij de gemeentetram. Paarden zal hij niet meer gemend hebben, want het tramnet liep inmiddels op elektra. Opa en Opoe (wat ze pas later zouden worden natuurlijk) trouwden in juli 1908. In de Tweede Oosterparkstraat vonden zij een bovenwoning, maar aan het einde van dat jaar keerden ze terug naar de Dapperbuurt. Medio 1909 waren zij weer te vinden op drie hoog in de Tweede Oosterparkstraat, waar ze bijna zes jaar bleven. Daar kwam hun vier oudste kinderen ter wereld. We noemen ze alvast op: · Henk (Hendricus Gerardus), geboren in 1909. · Rie (Margje Hendrika), geboren in 1911. · Jan (Johan Christiaan), geboren in 1913. · Tiny (Martina Adriana), geboren in 1914. In 1915 kon men hen weer aantreffen in de Commelinstraat. Voordat we verder gaan met het gezin Reinders-Goudriaan duiken we volgende keer eerst in Opoe's jeugd. Overigens, wie 'Opoe' oneerbiedig vindt klinken: je haalde het niet in je hoofd om 'Oma' tegen haar te zeggen. Dat vond ze maar niks.

Eigen code:

VIII-1 zwager

Beschrijving

. Gezinssamenstelling volgens bron 1665.


Woonplaatsen

  in 1913     geboorte     Amsterdam    
  tussen 1913 en 1915     vermelding woonplaats     Amsterdam     Tweede Oosterparkstraat 19 drie hoog
  tussen 1915 en 1926     vermelding woonplaats     Amsterdam     Commelinstraat 105 twee hoog voor
  tussen 1926 en 1935     vermelding woonplaats     Amsterdam     Ternatestraat 5 drie hoog
  na 1935     vermelding woonplaats     Diemen     Burgemeester de Kievitstraat (Diemen) 38
  in 2004     overlijden     Weesp     Keulsevaartstraat (Weesp) 631

Bronnen


Creative Commons-Licentie
2018, J. Sturkop