dochter van
Abraham van Buuren en Leentje Romijn
echtgenote van haar volle neef Salomon Gobes (gescheiden)
Vermeldingen
- Marianne van Buren is geboren op 4 september 1889 te Amsterdam.
- Marianne van Buren, woont (als hoofdbewoner en/of partner) te Amsterdam tussen 1916 en 1926 - Inschrijving 12-9-1916 vanuit Watergraafsmeer. Uitschrijving 18-6-1926 naar Antwerpen. Haar man komt zonder haar en de kinderen terug naar Amsterdam. Voor details: zie bij Salomon Gobes.
- Marianne van Buren, woont (in welke hoedanigheid is niet vastgelegd) te Antwerpen (B) na 18 juni 1926 (Volgens Bevolkingsregister Amsterdam).
- Met betrekking tot Marianne van Buuren te Antwerpen (B) werd verteld na 18 juni 1926 te Antwerpen (B) - Haar man vertelde zijn gezin: 'we moeten naar België, daar kan ik opnieuw iets beginnen, ik heb daar iemand waarmee ik in gesprek ben'. Eerst in hotel gewoond, daar bijna een jaar gewoond. Werd natuurlijk te duur. Marianne huurde een woning; Salomon verdween naar Amsterdam. Hij kwam wel eens in weekend. Stuurde geen geld. Hij speelde dat handig. Had zaak overgedaan aan zijn vriendin. Hij was zogenaamd knecht en verdiende haast niets. Op weekend kwam hij weer in Antwerpen; zijn vrouw had niet gekookt, 'omdat er geen geld was voor goed voedsel'. Vanaf die tijd is vader helemaal niet meer geweest. Mariannewas rijk geweest, had veel diamanten juwelen. Verkocht die toen. Woonde met haar drie kinderen tien jaar in Antwerpen. Het was crisistijd. Ze had een opleiding stenografie en typen gedaan en een goed baantje, maar ze werd ontslagen. Het geld raakte op.
- Marianne van Buren, woont te Antwerpen (B) na 20 juni 1926 - Zie het Antwerpse adres van haar echtgenoot.
- Marianne van Buren, woont te Antwerpen (B) voor 4 maart 1932 - Gebaseerd op vertreknotitie(?), met drie kinderen (1911, 1913, 1914), adres Brederodestraat 106.
- Marianne van Buren, woont te Amsterdam na 18 maart 1932 - Woonde voordien in Antwerpen. In Amsterdam - diverse adressen; vanaf 26-3-1936 Van Breestraat 124 twee hoog; vanaf 17-4-1939 Geulstraat 24 drie hoog; 6-8-1941 PB 458348; 24-4-1946 VOW.
- Met betrekking tot Marianne van Buren te Amsterdam werd verteld na 18 maart 1932 te Amsterdam - Terug naar Holland. Hadden aangetrouwde familie, die leende geld, als onderpand: dure schilderijen. Huurde op de Stadionkade een grote bovenwoning. Kamers verhuurd. Het werd een ramp en ze hield er niets aan over. Kregen Otto Frank als huurder. Heel nette man. Op een avond kwamen zij vrouw en kinderen naar Amsterdam. Matrassen op de grond in zijn kamer; zijn een tijdje bij hen geweest. Na de oorlog ontmoeting in met Frank Americain.
- wordt vermeld van 1940 tot 1942 - Toen Marianne van Buren tijdens de oorlog van huis werd opgehaald veinsde ze krankzinnigheid en werd met rust gelaten. Vervolgens 'dook ze onder' in het Apeldoornse Bos. Toen het Apeldoornse Bos werd leeggehaald vluchtte ze met een bevriende verpleegster. Ze dook onder op een boerderij. Haar oudste zoon voegde zich later bij haar. Ze werden verraden en gedeporteerd.
- Met betrekking tot Marianne van Buuren werd verteld in 1942 te Amsterdam - Heeft nog een laatste ontmoeting met haar dochter Mary. Nog eenmaal gezien, toen ze bij de boeren zat ondergedoken, kwam ze naar Amsterdam. Had heimwee. Ze heeft met potlood een brief aan Mary geschreven in de trein naar Sobibor; Freddy heeft er wat bijgekrabbeld. De brief heeft ze op een perron gegooid; die is bij Mary aangekomen, die heeft ze nog. 'Ik ben optimistisch, ik ben niet te beroerd om te werken, alles zal goedkomen, we zien elkaar weer.'.
- Marianne van Buren, woont Geulstraat 24 te Amsterdam rond 1942.
- Marianne van Buren is vermoord op 21 mei 1943 te Sobibor (PL) (Bron 2089: Vermeld als Marianne Gobes-van Buren, ondanks de scheiding: hertrouwd of vergissing).
ongedateerd
- wordt vermeld - Ze kon goed zingen en speelde piano.
Eigen code:
V-1 gerelateerd
Beschrijving
Roepnaam volgens annonce ondertrouw. De naam Van Buuren wordt ook vaak gespeld als Van Buren; geüniformeerd als Van Buuren.
|