Meyer Emanuel Staal (1779-1857)
veedrijver
ca. 78 jaar
 

zoon van Emanuel Marcus en Bele Levie
echtgenoot van Grietje Levie Woudhuijsen

Vermeldingen

  • is geboren in 1779 te Amsterdam (Meyer Emanuel Staal Millenman, zoon van Emanuel Marcus Staal en Bele Levie v.Heeksch).
  • Alias Meyer Emanuel Moleman - Vandaar zijn - veel latere - beroep koffiemolenmaker?.
  • te Amsterdam wordt vermeld als naamsaannemer op 10 januari 1812 te Amsterdam (Leprozengracht) - Neemt de familienaam Staal aan voor zichzelf en zijn dochter Elisabeth en zoon Levie.
  • veedrijver, is huwelijksgetuige van Levie Alexander Storhooft en Rachel Levie Woudhuizen op 4 maart 1813 te Amsterdam - Hij was zwager van de bruid.
  • te Amsterdam wordt vermeld als naamsaannemer op 17 september 1813 te Amsterdam (Leprozengracht) - Hij neemt de naam Staal aan voor zijn zoon en dochter. Staat niet vermeld als gehuwd. Kinderen: Elisabeth, 2 jaar; Levie, 8 maanden. Zijn vrouw Grietje Levie Woudhuijsen staat vermeld bij de naamsaanneming van haar moeder..
  • Alias Meyer Emanuel Moleman.
  • is overleden op 14 december 1857 te Amsterdam.

Eigen code:

IV-3 zwager

Beschrijving

Vijf leden van het gezin Staal-Woudhuijsen vestigden zich (met hun gezinnen) in Londen. Voor 1853 baande Levi dat pad, gevolgd door Gesina (3 kinderen) en Betje (ongehuwd) in 1865; Abraham in 1869 en ook
Mozes (datum nog niet bekend).
Familie Staal: schoolvoorbeeld van foute geboortedatums in de (oudere; zelfs tot die van 1874-1893) bevolkingsregisters. Geboorte van 12 kinderen in het gezin Staal-Woudhuijsen vastgesteld aan de hand van de Burgerlijke Stand (soms met behulp van de bijlagen van de huwelijksakten of zelfs de naamsaanneming): nagenoeg alle geboortedatums van deze kinderen in dit gezin weken in het bevolkingsregister stevig af van de werkelijkheid, soms zelfs een aantal jaren. Een bekend verschijnsel natuurlijk, maar de moeite waard om (via internet heel gemakkelijk) te verifiëren.


Woonplaatsen

  in 1812     naamsaannemer     Amsterdam     Leprozengracht

Beroepen

  in 1813     huwelijksgetuige     veedrijver  
  in 1852     vermelding alias     koffiemolenmaker  

Bronnen


Creative Commons-Licentie
2018, J. Sturkop