Abraham Eliazer Bierman (1845->1905)
pettenmaker
 

zoon van Eliazer Levie Bierman en Sara Salomon Hond
echtgenoot van Marianne Pool

Vermeldingen

  • is geboren op 16 augustus 1845 te Amsterdam (Volgens Bevolkingsregister Amsterdam).
  • woont (bij ouder(s)) Waterlooplein te Amsterdam rond 1851 - Zie de woongegevens van zijn vader Eliazer Levie Bierman..
  • Omtrent Abraham Eliazer Bierman wordt een gebeurtenis vermeld in 1896 te Amsterdam - Faillissement.
  • Omtrent Abraham Eliazer Bierman wordt een gebeurtenis vermeld in januari 1897 te Amsterdam - Rechtzaak tegen zoon Salomon. Salomon Bierman (17 jaar) stond in januari 1897 terecht wegens verduistering. Als zoon Salomon Eliazer Bierman, chef van de firma Schuilhof & Bierman te Amsterdam, zou hij, terwijl het faillissement elk ogenblik te wachten stond, onder meer gouden en zilverenmunten, meubilair, boeken en andere koopmansgoederen uit de boedel onttrokken hebben. Zijn vader was met zijn familie en een aantal goederen naar Amerika vertrokken en had zijn zoon Salomon in Amsterdam achtergelaten. De curator was na het uitspreken van het faillissement naar het huis van Bierman gegaan, waar hij hoorde dat de familie met 42 kisten en een aantal meubelen naar Amerika was vertrokken en dat de beklaagde was achtergebleven. Door een smid werd de deur van de woning geopend. Er werd enig roerend goed aangetroffen (bijna f. 300,--), maar antiquiteiten en meubelen waren niet aanwezig. Het passief bedroeg f. 40.000,--. Er was nog ruim f. 300,-- aan contanten in de brandkast gevonden en een polis van beursverzekering; het actief zou niet hoger zijn dan f. 5000,--. De curator had naar New York geschreven. Salomon Bierman verklaarde van niets te weten. Voor het vertrek van de familie waren veel bestellingen gedaan en ook veel verkocht en er waren penningen verkocht aan een andere firma en ook de boedel was verkocht. Er was gepoogd beslag te leggen op de goederen in New York, maar dat werd opgeheven. Omdat Bierman de invoerrechten niet kon betalen, liggen de goederen nog steeds in opslag. Salomon Bierman wist al zeven jaar dat de zaak achteruit ging, maar wist niet van een faillissement. Getuigen verklaarden dat zij goederen in Rotterdam in ontvangst hadden genomen. Er was ook een pakhuis in Rotterdam gehuurd, waar kisten en pakken geborgen werden. Beklaagde verklaarde dat hij niet in de zaak van zijn vader werkte, maar in de tabak. Beklaagde had wel in opgewonden toestand aan een getuige verklaard dat zijn vader doodziek in Hilversum lag, maar dat bleek gelogen te zijn; vader was toen al naar Amerika. Onder snikken viel Salomon door de mand. Een andere getuige zag bij Salomons moeder thuis dat zij kisten aan het inpakken was en hij had een gedeelte van de inboedel gekocht. Salomon bleef er bij dat hij niets van het faillissement wist en dat hij zijn vader volkomen vertrouwd had. De eis was vier maanden gevangenisstraf, onder aftrek van drie maanden preventieve hechtenis. De rechtbank weigerde de door de verdediger gevraagde vrijspraak.
  • is pettenmaker in januari 1897 te Amsterdam - Pettenkleppenmaker.
  • woont te New York (USA) na 2 juni 1897.
  • is overleden na 16 december 1905.

Eigen code:

IV-2 gerelateerd

Beschrijving

Dat Bierman met zijn gezin naar de USA vertrok zal te maken hebben met zijn faillissement in 1896. Lees ook de daaruit volgende perikelen van zijn zoon Salomon Bierman. Uit de rechtszaak tegen Salomon blijkt dat het gezin al veel eerder dan in de uitschrijving uit het bevolkingsregister blijkt, naar New York was vertrokken. Wat voor bedrijf Abraham had is niet duidelijk (hij leek bij zijn faillissement in antiek te handelen); in 1894 stond hij nog steeds als pettenkleppenmaker in het adresboek, aan het Ouderkerksplein.
Later volgden de zus van Abrahams echtgenote, Marianne Binger-Pool, hen naar Amerika.


Woonplaatsen

  rond 1851     vermelding woonplaats     Amsterdam     Waterlooplein
  na 1897     vermelding woonplaats     New York    

Beroepen

  in 1897     vermelding beroep     pettenmaker  

Bronnen


Creative Commons-Licentie
2018, J. Sturkop