Cornelia Margaretha Kleman (1885-1965)
geen beroep
80 jaar
 

foto dochter van Hendrik Lodewijk Kleman en Anna Wilhelmina Scholten
echtgenote van Stephan Sturkop

Vermeldingen

  • is geboren op 1 april 1885 te Amsterdam.
  • wordt vermeld in geboorteannonce te Amsterdam op 1 april 1885 met de tekst: 'Geboren: CORNELIA MARGARETHA, Dochter van H. L. KLEMAN Jr. en A. W. Kleman-Scholten. Amsterdam, 1 April 1885.'.
  • woont (bij ouder(s)) Oudezijds Voorburgwal 53 te Amsterdam voor mei 1886.
  • woont (bij ouder(s)) Plantage Muidergracht 29 te Amsterdam tussen mei 1886 en 16 april 1898.
  • woont (bij ouder(s)) Plantage Muidergracht 29 te Amsterdam na mei 1886.
  • woont (bij ouder(s)) Koninginneweg 13 huis te Amsterdam tussen 16 april 1898 en 12 mei 1909 - Gehuwd 22-4-1909, uitschrijving 12-5-1909 naar Stephan Sturkop. Haar vader was vrijgezindte, maar nam het geloof van zijn echtgenote aan: Evangelisch-Luthers.
  • wordt vermeld 1901 of 1902 te Amsterdam - Maakt een proefvaandel voor het dispuutgezelschap H.E.B.E. Niet zeker of zowel Ro als Gree eraan meewerkten. Gree was nog tamelijk jong. 'Aangezien H.E.B.E. eene, ten hoogste te apprecieeren eer ten deel mocht vallen van de dames Sturkop en Kleman zoo vriendelijk bereid te vinden, alleen tegen vergoeding der onvermijdelijke kosten voor materiaal, het gezelschap een vaandel, in vereischte afmetingen, te willen vervaardigen naar het bij acclamatie aangenomen ontwerp van den ab-actis - zòo technisch moeilijk - en men reeds het voorrecht smaakte dien avond der bijeenkomst een uitvoering in miniatuur te kunnen toonen, meesterlijk borduurwerk van mej. Kleman, besloot men deze zitting beraadslagend over de meer of mindere wenschelijkheid een vaandel vóór het Corpslustrum te bezitten. Eene spoedig vrij rumoerige gedachtewisseling, ontspon zich daaromtrent; was hiervan aanvankelijk resultaat dat men het, met kleine meerderheid, verkiezelijk achtte, op vastgestelde datum met een vaandel voor den dag te komen - op bedenking van eenigen dat, waar ook finantieele belangen in het spel waren, voor een dergelijk besluit een aanzienlijk grooter aantal voorstanders va noode was (2/3), werd, na verleende dispensatie op art. 73, de gevallen beslissing nietig verklaard, waarna daar, in het oog houdend de, in dit jaar, al getrooste geldelijke opofferingen, een flink deel van het dispuut de bijdrage van f. 3,50 per persoon, voor het doel te aanzienlijk bleef vinden, men vaststelde geen vaandel vóór genoemd lustrum aan te schaffen en deze uitgave liever aan onze opvolgers over te laten. Tot mijn oprecht, innig leedwezen werd deze oplossing, waarbij men iets, mijns inziens zoo belangrijks aan het noodlot overliet, de juiste geheten.' Stephan had dus zijn toekomstige bruid en één of beide zussen voor de kar weten te spannen. 'De werkzaamheden voltooid, bracht [] een motie, de dames Sturkop en Kleman, als blijk van erkentelijkheid voor hun, te voren vermeld, vriendelijk aanbod, uit naam van het gezelschap, een geschenk aan te bieden. Verworpen bij meerderheid, werd aangenomen den heeren Sturkop en Baak te vergoeden het miniatuur-vaandel, door hen bekostigd, tegen vergoeding van f. 2,50 aan elk, het Archief af te staan. Na onderling beraad accepteerden de twee personen in kwestie, deze schikking. 1 mei 1902 - Betaald aan den Heer S. Sturkop tegemoetkoming in de kosten 1/3 ontwerp-vaandel. F. 2,50.
  • wordt vermeld op 21 juli 1904 te Zandvoort - S. Sturkop en G.J. Kleman betrekken elk een aparte kamer in Pension De Roos te Zandvoort.
  • geen beroep te Amsterdam, wordt vermeld als bruid op 22 april 1907 te Amsterdam - Geboren en wonende te Amsterdam, meerderjarige dochter van Hendrik Lodewijk Kleman, koopman en Anna Wilhelmina Scholten, wonende te Amsterdam.
  • woont (als hoofdbewoner en/of partner) Weteringschans 42 huis te Amsterdam tussen 12 mei 1909 en 4 augustus 1922 - Geloof 'Evangelisch?' doorgehaald en veranderd in 'geen', Nederlandse nationaliteit, gehuwd 22-4-1909, inschrijving 12-5-1909 van Hendrik Lodewijk Kleman. Zij vestigde zich dus na haar huwelijk bij Stephan Sturkop, die daar toen al bijna anderhalf jaar woonde.
  • wordt vermeld op 23 augustus 1916 - Rond kwart voor elf bezocht Prins Hendrik met gevolg de aangeboden ambulancetrein. Tussen hoogwaardigheidbekleders bevond zich Dr. S. Sturkop, als secretaris. Er werden twee ambulancetreinen aangeboden, met in totaal dertig tot ambulancewagons omgebouwde spoorwagons. Elk der treinen bestaat dus uit 15 wagens, die zijn ingericht voor vervoer van liggende zieken en gewonden. Enkele wagons zijn ingericht voor andere medische doeleinden. (Zie de beschrijving). Er is ook een keukenwagen, waar Mevrouw Sturkop uitvoerige uitleggingen gaf aan de Prins. Daarna volgde een ronde vol plechtigheden, waaronder een bezoek aan het Scheepvaarthuis en een noenmaal in het Amstelhotel. Tot de gasten behoorden de Minister van Oorlog en de opperbevelhebber van leger en vloot. Daarna werden in het Weesperpoortstation de twee ambulancetreinen aan de regering aangeboden. Er waren enkele redevoeringen aan verbonden (alle geheel weergegeven in het artikel). Dit en soortgelijke artikelen stonden in meerdere kranten.
  • wordt vermeld op 15 november 1916 - Eremedaille van het Rode Kruis uitgereikt aan Mevr. Dr. Sturkop, voor haar zorgen voor de inwendige inrichting der ambulancetreinen.
  • woont (als hoofdbewoner en/of partner) Willemsparkweg 25 huis te Amsterdam tussen 4 augustus 1922 en 28 april 1937.
  • Omtrent Cornelia Margaretha Kleman wordt een gebeurtenis vermeld op 17 oktober 1924 te Amsterdam - Het Volk: Kop: 'De Nieuwe Gedachte' voor het gerecht. Bestuurders van 'De Nieuwe Gedachte' stonden terecht wegens overtreding van de Zondagswet. Er is pianomuziek gemaakt, uitsluitend ter inleiding van een rede, door bestuurder Kees Meijer gehouden, over Evolutie van het Godsbegrip. Getuige mevr. Stürkop zegt, dat op de bijeenkomst circa 4 à 5 minuten op een vleugel de wals van Chopin gespeeld is. Daarna sprak Meijer ongeveer een uur. Op vorige bijeenkomsten werd altijd muziek gemaakt, ook toen de bijeenkomsten nog niet in 'Apollo', maar in het Stedelijk Gymnasium gehouden werden (https://books.google.nl/books?id=b_rEBgAAQBAJ&pg=PA196&lpg=PA196&dq=%E2%80%9CDe+Nieuwe+Gedachte%E2%80%9D+1924&source=bl&ots=CJVMuujQYI&sig=TwvY4sok42V3l4uuPYHtjTU7gKM&hl=nl&sa=X&ei=Xs1BVYywG4TUavixgbgM&ved=0CC0Q6AEwAw#v=onepage&q=%E2%80%9CDe%20Nieuwe%20Gedachte%E2%80%9D%201924&f=false De vereniging 'De Nieuwe Gedachte' wilde mensen verenigen die vonden dat de bestaande godsdiensten en daaruit voortgekomen stelsels van moraal niet meer de grondslag van ons leven en van ons handelen konden vormen.).
  • wordt vermeld in april 1930 te Amsterdam - Mevrouw Sturkop-Kleiman zit in het Dames-comité ter aanbeveling van de opvoering op 8-4-1930 in de Stadsschouwburg van 'Napoleon Greift Ein' door de Amsterdamsche Studenten Toneel Vereeniging. Lange lijst, met bekende namen, zoals mevrouw de Vlugt-Flentrop (echtgenote van de Burgemeester van Amsterdam) en mevrouw Leopold Siemens-Oppenheim.
  • wordt vermeld in december 1930 te Amsterdam - Mevrouw Sturkop-Kleiman zit in het Dames-comité tot het organiseren van theetafels op 15-12-1930, in de Stadsschouwburg, ten bate van Hulp voor Onbehuisden, afdeling kinderen, met in de pauze een uitvoering van de Amsterdamsche Studenten Toneel Vereeniging van 'Von Morgens Bis Mitternachts'. Na afloop een souper dansant in restaurant 'Trianon' Leidscheplein.
  • Omtrent C.M. Sturkop-Kleman wordt een gebeurtenis vermeld in november 1932 te Amsterdam - Was aanwezig op receptie ter ere van Dr. Stephan Sturkop (haar man).
  • woont (als hoofdbewoner en/of partner) De Lairessestraat 94 huis te Amsterdam na 28 april 1937.
  • wonende De Lairessestraat 94 te Amsterdam, wordt vermeld op 12 mei 1937 te Amsterdam - Bots' Manufacturenhandel levert aan mevrouw Sturkop voor Mej. C. Sturkop, een uitzet (hand- en theedoeken et al, badtextiel, eetkamertextiel, slaapkamertextiel, ect., t.b.v. NLG. 459,26.
  • woont (als hoofdbewoner en/of partner) De Lairessestraat 94 huis te Amsterdam voor 16 januari 1941.
  • woont (als hoofdbewoner en/of partner) Brahmsstraat 26 huis te Amsterdam tussen 16 januari 1941 en 10 februari 1948.
  • woont (als hoofdbewoner en/of partner) Brahmsstraat 24 twee en drie hoog te Amsterdam tussen 10 februari 1948 en 17 januari 1963.
  • ondertekent een familieannonce te Amsterdam op 31 juli 1953 (Brahmsstraat 24) wegens: Overlijden van haar man Dr. STEPHAN STURKOP. Zij ondertekent met andere familieleden..
  • woont (volgens adresboek) Brahmsstraat 24 te Amsterdam in 1955.
  • woont (als hoofdbewoner en/of partner) Van Eeghenstraat 64 huis te Amsterdam tussen 17 januari 1963 en 16 december 1965.
  • woont (in bejaardentehuis) Van Eeghenstraat 64 te Amsterdam tussen 17 januari 1963 en 16 december 1965 - De Van Eeghenstraat 64 was een particulier huis voor ouderen..
  • is overleden op 16 december 1965 te Amsterdam.
  • te Amsterdam wordt vermeld in overlijdensannonce op 16 december 1965 te Amsterdam met de tekst: 'Na een langdurig moedig gedragen lijden, overleed op 16 december kalm en vredig onze lieve moeder, grootmoeder, overgrootmoeder, zuster en behuwdzuster, tante en nicht CORNELIA MARGARETHA STURKOP geboren KLEMAN. Draagster van het Kruis van verdienste van het Ned. Roode Kruis, in de leeftijd van 80 jaar. Ondertekening: Uit aller naam: A.S. Reinders-Sturkop, C.N. Willing-Sturkop. Amsterdam-Z., 1965. Correspondentie-adres: Brahmsstraat 26.'.
  • is gecremeerd op 20 december 1965 te Velsen (Afgeleid van familie-annonce).
   ongedateerd
  • wordt vermeld - Hun achterkleindochter Pans Cliteur vertelt dat de Kleman's zo mogelijk nog arroganter en meer klassebewust waren dan de Sturkoppen.
  • Geloof Evangelisch Luthers - Haar vader was vrijgezindte, maar nam het geloof van zijn echtgenote aan: Evangelisch-Luthers.

Eigen code:

VII-32 partner


Woonplaatsen

  in 1885     annonce geboorte     Amsterdam    
  voor 1886     vermelding woonplaats     Amsterdam     Oudezijds Voorburgwal 53
  tussen 1886 en 1898     vermelding woonplaats     Amsterdam     Plantage Muidergracht 29
  tussen 1898 en 1909     vermelding woonplaats     Amsterdam     Koninginneweg 13 huis
  in 1907     vermelding bruid     Amsterdam    
  tussen 1909 en 1922     vermelding woonplaats     Amsterdam     Weteringschans 42 huis
  tussen 1922 en 1937     vermelding woonplaats     Amsterdam     Willemsparkweg 25 huis
  na 1937     vermelding woonplaats     Amsterdam     De Lairessestraat 94 huis
  tussen 1941 en 1948     vermelding woonplaats     Amsterdam     Brahmsstraat 26 huis
  tussen 1963 en 1965     vermelding woonplaats     Amsterdam     Van Eeghenstraat 64 huis
  in 1965     annonce overlijden     Amsterdam    

Beroepen

  in 1907     vermelding bruid     geen beroep  

Bijlage

Bronnen


Creative Commons-Licentie
2020, J. Sturkop