Hartog Levit (1888-1943)
bakker
54 jaar
 

foto zoon van Salomon Levit en Bransje Engers
echtgenoot van Rosalie Sturkop

Vermeldingen

  • is geboren op 29 november 1888 te Amsterdam.
    • aangever: zijn oom David Engers
    • aangever: zijn oom Mozes Engers
    • aangever: zijn vader Salomon Levit
  • broodbakker woont (bij ouder(s)) te Amsterdam tussen 29 november 1888 en 10 april 1914 - Hij woont met zijn ouderlijk gezin op een tamelijk groot aantal achtereenvolgende adressen. Gehuwd op 15-1-1914 met Rosalie Sturkop, uitschrijving op 10-4-1914 naar eigen kaart. Hij was kennelijk het oudste kind.
  • broodbakker te Amsterdam, wordt vermeld als bruidegom op 15 januari 1914 te Zaandam.
  • woont (bij ouder(s)) te Amsterdam voor 17 juli 1914 - Woonde bij zijn vader.
  • bakker woont (als hoofdbewoner en/of partner) Jonas Daniel Meyerplein 23 halve woning te Amsterdam tussen 17 juli 1914 en 23 oktober 1917 - Gehuwd 15-1-1914 te Zaandam. Inschrijving 17-7-1914 van Salomon Levit, uitschrijving 23-10-1917 naar Salomon Levit, geboren 1858.
  • broodbakker woont (bij ouder(s)) Lepelstraat 28 een hoog te Amsterdam tussen 23 oktober 1917 en 22 juli 1918 - Inschrijving op 23-10-1917 van eigen kaart, uitschrijving op 22-7-1918 naar eigen kaart. Hij woont hier met zijn vrouw en hun dire kinderen, van wie de jongste hier wordt geboren.
  • woont (als kiesgerechtigde) Lepelstraat 28 te Amsterdam op 1 januari 1918 - Op lijst van kiesgerechtigden.
  • broodbakker woont (als hoofdbewoner en/of partner) Valkenburgerstraat 183 huis links te Amsterdam tussen 22 juli 1918 en 30 april 1927 - Inschrijving 22-7-1918 van Salomon Levit, geboren 1858.
  • broodbakker woont (als hoofdbewoner en/of partner) Sumatrastraat 241 twee hoog te Amsterdam na 30 april 1927 - Geen uitschrijving.
  • wordt vermeld tussen 1934 en 1936 te Amsterdam - Jan Walgreen (kleinzoon van Rosalie Levit-Sturkop) vertelde dat Hartog Levit een broodfabriek had en dat zijn oma ook in de bakkerij stond in de Jodenbreestraat 28. Men had ook een fabriek aan de Amstel. Het kan zijn dat zij in die bedrijven werk hadden gevonden, maar die waren beslist niet van hen. De eigenaar heetten weliswaar Levit, maar waren geen naaste familie. Men had vestigingen in de Van Woustraat, de Maasstraat, de Beethovenstraat, de Weesperstraat en Nieuwe Hoogstraat en de Eerste v.d. Helstraat en - inderdaad - de Jodenbreestraat 28.
  • is banketbakker in 1938 te Amsterdam - In bron 1613 wordt vermeld dat Hartog Levit eigenaar was van de N.V. Koek- en banketfabriek Hartog. In het telefoonboek van 1938 staat Banketbakkerij Hartog vermeld op de adressen: Weesperstraat 85; Van Woustraat 108; Maasstraat 48 en Amstel 87.
  • woont (in welke hoedanigheid is niet vastgelegd) te Amsterdam rond 1940 - Volgens hun kleinzoon Jan Walgreen junior woonden zij in de Semarangstraat 29 huis.
  • woont (in welke hoedanigheid is niet vastgelegd) Preangerstraat 6 te Amsterdam in 1942 - In 1942 kwamen zij, met de tantes Eddie en Sallie onderduiken in de woning Walgreen, de Preangerstraat 6 een hoog in Amsterdam Oost. Eigen commentaar: Eddie zou Esther Levit geweest kunnen zijn. Zij was toentertijd zo'n 25 jaar en dat klopt wel zo ongeveer. Sallie lijkt afgeleid van Salomon, maar dat is een man, zij zou nog Sara Levit kunnen zijn, een zuster van Hartog Levit. Heel vreemd is dat Jan Walgreen junior haar ' tante (Sallie) Salomon Levit' noemt. Ze was in die tijd zo'n 30 jaar. Ze kan natuurlijk de vrouw van zijn oom Sallie zijn geweest, Salomon Levit. Of diens vrouw, die Alida heette en toen rond de dertig was. Alida Levit-Scheffer is op 1-2-1943 in Auschwitz vergast. Jan Walgreen was toen nog een kleuter en hij kan zich het verkeerd herinnerd hebben. Overigens is dan een verwarring Sallie-Alie met oom Salomon wel te begrijpen. In april of mei 1943 moesten zij hen wegbrengen naar de Polderweg Muiderpoortstation. Daar vandaan zijn zij naar Westerbork gebracht en meteen afgevoerd naar Sobibor.
  • werd gedeporteerd op 26 mei 1943 naar Westerbork (Datum van aankomst - barak 63).
  • werd gedeporteerd op 1 juni 1943 naar Sobibor (PL).
  • is vermoord op 4 juni 1943 te Sobibor (PL).
   ongedateerd
  • Met betrekking tot Hartog Levit werd verteld - Volgens Jan Walgreen junior was er een poelier van de familie Levit in de Valkenburgerstraat. (Dat kan kloppen: Rosalie's zoon Alexander was poelier).
  • Met betrekking tot Hartog Levit werd verteld - Volgens hun kleinzoon Jan Walgreen kwamen in 1942 opa en oma plus tantes Eddie en Sallie onderduiken in onze woning aan de Preangerstraat 6 eenhoog in Amsterdam Oost. Volgens hem werden ze (opa, oma, Eddie en Sallie) vanuit Westerbork meteen afgevoerd naar Sobibor. Het transport was op 1-6-1943. Na aankomst meteen douchen. Binnen drie dagen zijn zij vergast).
  • Met betrekking tot Hartog Levit werd verteld - Volgens hun kleinzoon Jan Walgreen woonde H. Levit aan de Semarangstraat 29 huis.
  • Met betrekking tot Hartog Levit werd verteld - In een brief (correspondentie met o.a. Centraal Meldpunt Joodse Oorlogsclaims etc.) wordt nader ingegaan op de door Jan Walgreen gezochte voorwerpen die aan zijn grootouders toebehoorden (chanoeka's, diverse mokodooms, zilveren en gouden bokalen en enkele schilderijen). Maria Levit had op haar sterfbed aan Jan gevraagd om dit alles uit te zoeken. Verder staat in deze brief dat op het voornoemde adres Jodenbreestraat 28-I niet de namen van H. Levit of Ph. Levit zijn aangetroffen.
  • Met betrekking tot Hartog Levit werd verteld - Volgens hun kleinzoon Jan Walgreen woonden zij in de Jodenbreestraat 46 en hadden daar een bakkerij. Volgens Jan hadden opa en oma Levit hadden een bakkerij Hartog, Jodenbreestraat (met onduidelijkheid over nummers 28 en 61). Volgens Jan had zijn opa Hartog Levit een bakkerij aan de Jodenbreestraat 28. Dit huis staat in 'De Amsterdamse Jodenhoek in foto's, 1900-1940' op pagina 22. Het is het huis helemaal rechts op de foto. De bakkerij is uiteraard op de begane grond; ze woonden in de bovenwoning. In de Hemonylaan hadden ze ook nog een confectieatelier. Verder woonde er familie in de Jodenbreestraat. Allemaal in de vroege jaren veertig. Zijn oma Rosalie Sturkop had ook een eigen bakkerij aan de Amstel en bovendien een confectieatelier aan de Hemonylaan 26. Er was een N.V. Koek- en banketfabriek Hartog, aan de Amstel, 'waarvan er kennelijk één door uw grootmoeder beheerd werd' (correspondentie met o.a. Centraal Meldpunt Joodse Oorlogsclaims etc.) Er is sprake van bovengenoemd adres (correspondentie met o.a. Centraal Meldpunt Joodse Oorlogsclaims etc.) Jodenbreestraat 28 een hoog, maar dit blijft onduidelijk. (Bij de documentatie die ik van June Sturkop ontving zat wel een brief van Rosalie Sturkop met verzendadres Jodenbreestraat 61 tweehoog). Er wordt in een latere brief (correspondentie met o.a. Centraal Meldpunt Joodse Oorlogsclaims etc.) gesproken over (a) de heer H. (Hartog) Levit, geboren 29-11-1888 te Amsterdam, overleden 4-6-1943 te Sobibor, Jodenbreestraat 28 te Amsterdam, ('Hartog' N.V. Koek- en Banketbakkerij) en (b) de heer Ph. (Philip) Levit, geboren 30-4-1886 te Groningen, overleden 21-5-1943 te Sobibor, Hemonylaan 26 ('Levit & Co' N.V. Kleedingindustrie of: Jodenbreestraat 28 te Amsterdam. Volgens hun kleinzoon Jan Walgreen zat het kledingbedrijf Levit P en Co. aan de Hemonylaan 26 (het is me niet duidelijk wie nou eigenlijk van wie heeft overgeschreven). Uitgezocht via GenLias wie deze Ph. (Philip) Levit, geboren 30-4-1886 te Groningen was: als hij familie is, dan vrij verre familie.
  • Met betrekking tot Hartog Levit werd verteld - Volgens kleinzoon Jan Walgreen hadden Rosalie Levit - Sturkop en haar man drie dochters: Eddie, Sally en Maria (de moeder van Jan). Volgens Jan waren de tantes Eddie en Sally niet getrouwd. Zij waren twee mooie vrouwen.Jan herinnert zich dat hij zijn grootouders en zijn tantes Eddie (Esther) en Sally naar de verzamelplaats aan de Polderweg heeft gebracht, vanwaar zij naar het station Muiderpoort werd gebracht voor hun transport naar Westerbork. Zijn moeder Maria Levit was wegens het risico ook opgepakt te worden thuisgebleven. Die tante Sally is een raadsel. Jan blijft er bij dat zij een iets jongere zuster (wel ouder dan Eddie) van haar moeder was ('ik zie haar nog zo voor me'), maar in het Bevolkingsregister heb ik haar niet kunnen terugvinden. Was ze misschien getrouwd met Maria's broer Alex? Er was wel een andere broer Salomon (die je Sally zou noemen), maar van zijn bestaan weet Jan niets. Salomon komt duidelijk voor in het Bevolkingsregister en wordt ook genoemd als oudste kleinzoon van Jan's grootvader Izaak Sturkop. De gegevens van hun kleinzoon Jan Walgreen zijn ondoorzichtig. Jan noemt ook de leeftijden van de broer en zussen van Maria Levit. (Ik neem aan dat dit slaat op het tijdstip van hun overlijden. IJkpunt is dat Maria Levit toen 27 jaar was). Tante (Sallie) Salomon(!!!) Levit was ongeveer dertig jaar. (Nu wordt het helemaal gek: haar echte naam is Salomon. De leeftijd klopt vrijwel precies met broer Salomon. Was hij/zij travestiet? Of heeft de fantasie van Maria Levit, die na de oorlog helemaal in gruzelementen lag, haar herinneringsvermogen parten gespeeld?). Tante Eddie was 25 jaar. (Dat kan kloppen, ze was 23 jaar toen ze stierf). Oom Alex (Izaac) was 28 jaar, van beroep poelier en hij was geboren op 11-2-1918. (Dat kan natuurlijk niet. De geboortedatum klopt echter precies. Dan zou hij in 1946 zijn overleden. Er was een broer Alexander Levie, die ook in de gaskamers stierf. Hij was toen 25 jaar. De toevoeging Izaac kan wel kloppen, want er was een jonger broertje Izaac, dat enkele dagen na zijn geboorte was overleden). Haar kleinzoon Jan Walgreen meldt dat zijn moeder (Maria) het over een oudere zus dan zijzelf had, maar ook van haar bestaan is mij tot dusverre niets gebleken..
  • Met betrekking tot Hartog Levit werd verteld - Volgens hun kleinzoon Jan Walgreen is het hele gezin van zijn grootouders in de oorlog bij hen in huis aan de Preangerstraat 6 een hoog komen wonen.
  • Met betrekking tot Hartog Levit werd verteld - Volgens hun kleinzoon Jan Walgreen hadden Hartog en Rosalie voor de oorlog naar Amerika kunnen verhuizen. 'Ze hadden geld genoeg.' Maar Rosalie wilde bij haar kinderen blijven. Eigen commentaar: relatie naar Rosalie's 'Amerikaanse broer' Maurits Sturkop?.
  • Met betrekking tot Hartog Levit werd verteld - Er zijn bij hun kleinzoon Jan Walgreen geen foto's van het gezin bewaard gebleven, alleen nog een foto van diens moeder Maria Levit.

Eigen code:

VII-15 partner

Beschrijving

De opwaartse parenteel van Hartog Levit valt af te leiden uit bron 1538. Zijn complete gezinssamenstelling is formeel bevestigd in bron 1693.
Volgens http://akevoth.org/genealogy/ndbeli/12516.htm woonde velen van zijn familie in (de provincie) Groningen. Zijn vader was geboren in Winschoten.


Woonplaatsen

  tussen 1888 en 1914     vermelding woonplaats     Amsterdam    
  tussen 1914 en 1917     vermelding woonplaats     Amsterdam     Jonas Daniel Meyerplein 23 halve woning
  tussen 1917 en 1918     vermelding woonplaats     Amsterdam     Lepelstraat 28 een hoog
  tussen 1918 en 1927     vermelding woonplaats     Amsterdam     Valkenburgerstraat 183 huis links
  na 1927     vermelding woonplaats     Amsterdam     Sumatrastraat 241 twee hoog
  in 1938     vermelding beroep     Amsterdam    
  in 1942     vermelding woonplaats     Amsterdam     Preangerstraat 6

Beroepen

  tussen 1888 en 1914     vermelding woonplaats     broodbakker  
  tussen 1914 en 1917     vermelding woonplaats     bakker  
  tussen 1917 en 1918     vermelding woonplaats     broodbakker  
  in 1938     vermelding beroep     banketbakker  

Bijlage

Bronnen


Creative Commons-Licentie
2020, J. Sturkop