Levi Kaas (1885-1943)
kruidenier
58 jaar
 

foto zoon van Abraham Kaas en Judith Stork
echtgenoot van Henriette Sturkop

Vermeldingen

  • is geboren op 13 februari 1885 te Amsterdam (Volgens Bevolkingsregister Amsterdam - formeel).
  • woont (bij ouder(s)) Valkenburgerstraat 147 te Amsterdam rond 1891.
  • woont (bij ouder(s)) Rapenburgerstraat 147 te Amsterdam tussen 1891 en 31 juli 1907 - Uitschrijving 31-7-1907 naar eigen kaart.
  • is vermeld m.b.t. militaire dienst: op 31 juli 1907 te Amsterdam - Vrijgeloot.
  • te Amsterdam, wordt vermeld als bruidegom op 31 juli 1907 te Amsterdam (Valkenburgerstraat 147) - Geboren en wonende te Amsterdam, meerderjarige zoon van Abraham Kaas, overleden en Judith Stork, zonder beroep, wonende te Amsterdam.
  • kruidenier woont (als hoofdbewoner en/of partner) Swammerdamstraat 50 huis te Amsterdam na 31 juli 1907 - Inschrijving 31-7-1907 van David Sijes.
  • woont (als kiesgerechtigde) Swammerdamstraat 50 te Amsterdam op 1 januari 1918 - Op lijst van kiesgerechtigden.
  • wordt vermeld in 1923 te Amsterdam - Leverde binnen en buiten Amsterdam alle soorten paaswaren onder toezicht van het Amsterdamse Opperrabbinaat.
  • woont (als hoofdbewoner en/of partner) Swammerdamstraat 50 huis te Amsterdam in februari 1941 - Hij, zijn vrouw en dochter Gretha met haar kinderen Witjas woonden op de begane grond. Op een hoog woonde David Roodenburg.
  • Met betrekking tot Levi Kaas werd verteld in 1943 - Mijn vader vertelde dat Louis' opa Levi Kaas op de Bar Mitzwa (1943) van zijn kleinzoon Danny Witjas zei: 'Als God het wil dat we worden weggehaald, dan zal dat ook gebeuren'. (Leo de Smitt wijst erop dat deze bar mitzwa in december 1942 moet zijn geweest).
  • wonende te Amsterdam, wordt vermeld rond 1943 te Amsterdam - Na hun deportatie zijn goederen gepulst. Elisabeth Keusch-Kaas, Calle Delgado 1486, Buenos Aires, is erfgename. Het pulsen zou volgens haar in 1942 hebben plaatsgevonden. Aleksander Wlodzinierz Askensy, Minervaplein 5, geboren 18-11-1906 Troppau Oostenrijk, verkoopleider, Nederlandse nationaliteit, was voogd over Louis Kaas jr.. In 1960 is hij ook voogd over Leo S. de Smitt, maar die woont niet bij hem. Er is ook claim wegens Gretha Kaas, op hetzelfde adres als haar vader. Er wordt ook gesproken over erfdeel van Abraham Kaas, de vader van Louis. Bep en Louis krijgen elk de helft van circa f. 4400,-- (onduidelijk: ook is een bedrag van DM 5096,-- genoemd voor Bep alleen).
  • werd gedeporteerd op 8 april 1943 naar Westerbork (Datum van aankomst - barak 63).
  • werd gedeporteerd op 13 april 1943 naar Sobibor (PL).
  • is vermoord op 16 april 1943 te Sobibor (PL).
   ongedateerd
  • wordt vermeld - Zijn dochter Elisabeth Keusch-Kaas in Buenos Aires doet aangifte aan 'Die Wiedergutmachungsämter' als Levi's erfgename.
  • wordt vermeld - Bericht in 2011: Levi Kaas zong in de synagoge.
  • Met betrekking tot Levi Kaas werd verteld te Amsterdam - Louis en Jetje Kaas waren gedegen, vroom, tamelijk welgesteld. Het ging het bekende kruideniersgezin in de Swammerdamstraat voor de wind. Hun klantenkring was vaak verhuisd, tot in Amsterdam-Zuid aan toe, maar bleef voor goede klandizie zorgen. Er was een Weense piano in hun woonkamer, er waren Duitse dienstmeisjes. Er waren huizen op het Waterlooplein die van haar vader waren geweest. Hij investeerde zijn verdiensten in huizen en vooral in grond en een uitspraak van hem was: 'grond en steen behoudt altijd zijn waarde'. Louis en zijn collega's wapenden zich tegen de opkomst van Albert Heijn en hij werd voorzitter van de kruideniersvereniging. Veel klanten kochten op de pof; 's avonds werden altijd de boekjes met de openstaande rekeningen bijgehouden. Zodra de kinderen het huis uit zouden zijn, had Louis de hele zaak willen verkopen en een huis willen aanschaffen in het door hem zo geliefde Gooi. Hij had last van reumatiek en in het Gooi plaagde hem dat minder. Bovendien ging hij er vaak heen met het gezin voor lange wandelingen in de bossen. Levi was kaalhoofdig en droeg altijd een pet. Een klein buurmeisje schrok eens hevig toen hij in zijn woonkamer die pet afzette. Wat was Louis verder voor een man? Hij was vroom, maar niet fanatiek; streng, maar rechtvaardig en warm voor zijn kinderen. 's Ochtends gooide hij rijst op straat voor de vogeltjes. Ooit viel hij in Zandvoort in slaap in een strandstoel. Hij was geheel gekleed en had van die hoge veterschoenen aan. Terwijl hij wegdoezelde kwam de vloed op en de kinderen groeven in een cirkel geulen om hem heen en maakten hem vervolgens wakker. Gevangen in zijn schoeisel. De kinderen hebben hem aldus uitgedost over de geulen naar het droge gedragen. Allemaal geen wereldschokkende dingen. Gewoon een mens die zijn leven in Bussum had moeten beëindigen in plaats van in Sobibor. Zowel hij als zijn vrouw Jetje Sturkop waren kleine mensen. Bep en haar zus hielden Jetje gearmd, die daarbij met de zolen van de grond kwam. Jetje was nogal mager. Jetje was de zuinige, degelijke huisvrouw van die tijd. In samenhang met kousen stoppen: een uitspraak: 'beter een lelijke stop dan een mooi gat'. Jetje was ook gek op de opera. Dat was ook al bekend over haar oudere zussen. Jetje lepelde graag een glaasje advocaat leeg.
  • Met betrekking tot Levi Kaas werd verteld - Louis Kaas senior was een zeer voortvarend man en zou de eerste voorzitter zijn geweest van de coöperatieve inkoopvereniging die zich tegen Albert Heyn verdedigde en die zou uitgroeien tot het huidige Centra.
  • Met betrekking tot Levi Kaas werd verteld - Volgens zijn kleinzoon Louis Kaas was Louis Kaas senior was een zeer voortvarende man en zou de eerste voorzitter zijn geweest van de coöperatieve inkoopvereniging die zich tegen Albert Heyn verdedigde en die zou uitgroeien tot het huidige Centra.
  • Met betrekking tot Levi Kaas werd verteld - Volgens haar kleinzoon Louis Kaas (volgens citaten van Bep Kaas) was het Bep's moeder, die een erfenis had gekregen en daarvan huizen had gekocht, zoals de twee op het Waterlooplein (de bouwvallen staan er nog) en elders. Volgens zijn kleinzoon Louis Kaas was haar man Louis Kaas voordien drukker van beroep; van de erfenis waren ze gestart met de levensmiddelenzaak. Dit toch gaan uitzoeken: van wie kreeg Jetje deze erfenis? Ik weet dat haar broer, mijn opa, woedend was op zijn voogd, omdat die het kapitaal van zijn erfdeel er door gejaagd had. Moet uit te zoeken zijn; lijkt er op dat dit de erfenis was van Koopman Sturkop. Daardoor ook de Levita's in het zadel geholpen?.
  • Met betrekking tot Levi Kaas werd verteld - Zijn dochter Bep herinnert zich dat zij op tafel zat en pa Kaas zijn hoofd op haar knieën liet rusten en goedmoedig zijn kale schedel glimmend door haar liet poetsen.
  • Met betrekking tot Levi Kaas werd verteld - Hun dochter Bep vertelt dat het thuis zeer rechtzinnig was, maar het was een goed thuis. Niets was erger dan schande in de familie. (Bep weet niets van twee zusters van haar moeder die zelfmoord pleegden, maar wél van één en het volgende verhaal). Twee huizen naast hun woonde een familie van wie de moeder (Sturkop) zelfmoord gepleegd zou hebben door uit het raam te springen. De reden zou zijn dat haar man op een ander verliefd zou zijn geworden. Bep en haar gezinsleden mochten niet spelen met 'de kinderen van die vrouw', die nu met die man getrouwd was. Er was een kind bij dat Rosalie heette..
  • Met betrekking tot Levi Kaas werd verteld - Een foto bekijkend van mannen met hoge hoeden merkt Bep Kaas op dat haar vader er ook zo een had.
  • Met betrekking tot Levi Kaas werd verteld - Hun dochter Bep vertelt dat Louis Kaas vaste plaats had (voor het leven gekocht) in de Hoogduitse sjoel aan het Jonas Daniël Meijerplein.
  • Met betrekking tot Levi Kaas werd verteld - Bep Kaas vertelt dat alle families Kaas kruidenierwinkels e.d. hadden. De zes broers en zusters Kaas hadden huizen (geërfd) in hun bezit.
  • Met betrekking tot Levi Kaas te Amsterdam werd verteld - Zijn kleinzoon Louis Kaas vertelt dat Louis Kaas senior had geïnvesteerd in de zaak van Witjas; Ab zat er als een soort bedrijfsleider in.
  • Met betrekking tot Levi Kaas werd verteld - Volgens zijn dochter Bep Kaas werden familiezaken nooit besproken als er kinderen bij waren. Louis was zeer vroom. Bep voelde zichzelf het zwarte schaap.
  • Met betrekking tot Levi Kaas werd verteld - Volgens Bep Kaas woonde naast het gezin Kaas in de Swammerdamstraat 48-50 een zuster van Jetje Kaas, maar die kende ze niet: Bertha of Rosalia. (Rosalia dochter van Bertha?) Bertha zou zelfmoord hebben gepleegd. Eigen commentaar: het gezin van Louis de Levita, de weduwnaar van Bertha (Elisabeth) Sturkop (zie bron 1082), woonde van 1912 tot 1926 in de Swammerdamstraat 58. De jongste dochter De Levita-Sturkop heette inderdaad Rosalie, geboren in 1909. Bep was toen nog erg jong, maar ze zou hen goed gekend moeten hebben. Het kan zijn dat de zelfmoord tot een verwijdering van de toch naast elkaar wonende families heeft geleid. Ook had de broer van Louis de Levita, de bekende socialistische voorvechter, zich van de joodse religie afgekeerd en dat had misschien ook wel invloed op de opvattingen van Louis: zijn vrouw Bertha Sturkop maakte zich immers ook sterk voor het socialisme.Misschien raakten deze gezinnen ook wel verwijderd door de tweede huwelijken.
  • Met betrekking tot Levi Kaas werd verteld - Zijn dochter Bep vertelt dat het gezin Kaas in de Swammerdamstraat 48-50 woonde. Dat huisnummer 48 was nieuw voor me (de winkel of het magazijn?).

Eigen code:

VII-6 partner


Woonplaatsen

        overlevering     Amsterdam    
  rond 1891     vermelding woonplaats     Amsterdam     Valkenburgerstraat 147
  tussen 1891 en 1907     vermelding woonplaats     Amsterdam     Rapenburgerstraat 147
  in 1907     vermelding bruidegom     Amsterdam     Valkenburgerstraat 147
  na 1907     vermelding woonplaats     Amsterdam     Swammerdamstraat 50 huis
  rond 1943     vermelding     Amsterdam    

Beroepen

  na 1907     vermelding woonplaats     kruidenier  

Bijlage

Bronnen


Creative Commons-Licentie
2020, J. Sturkop