Max Sturhoofd (1934-2008)
pensioenadviseur
74 jaar
 

foto zoon van Alexander Sturhoofd en Saartje Wallage
echtgenoot van Elze Marijke Meijer (gescheiden)
echtgenoot van N.N.

Vermeldingen

  • is geboren op 2 juni 1934 te Amsterdam.
  • wordt vermeld in geboorteannonce te Amsterdam op 2 juni 1934 te Amsterdam (Spinozastraat 5) met de tekst: 'De Heer en Mevrouw A. STURHOOFD-WALLAGE geven kennis van de geboorte van hun Zoon MAX. Spinozastraat 5, 2 Juni 1934.'.
  • woont (bij ouder(s)) Spinozastraat 5 huis te Amsterdam van 2 juni 1934 tot 14 september 1940 - Op dit adres geboren op 2-6-1934. Dit is op de dag van de verhuizing van zijn ouders, dus dit kan ook nog op het vorige adres zijn. Geen uitschrijving.
  • Omtrent Max Sturhoofd wordt een gebeurtenis vermeld van 1940 tot 1945 te Amsterdam - Toen hij Amsterdam was in het huis van zijn grootouders, waar zij naar toe moesten, moest Max op een ochtend naar de kapper, in de Sarphatistraat. Daar kwam een razzia langs en joden werden opgepakt. Zag al die mensen lopen met de Duitsers eromheen. Iedereen bij de kapper werd stapelgek, volkomen hysterisch. Er werd een krantenbericht getoond, met foto van Jaap en Max en hun moeder, met de kop: 'ondergedoken joods gezin maakte de bevrijding mee in Driebergen'.
  • wonende Velthuislaan (Laren) 7 te Laren (NH), wordt als bij ouder(s) vermeld van 14 september 1940 tot 13 juni 1945 - Op de archiefkaart staat niet dat men in 1942 en 1943 weer een tijdje terug was in de Spinozastraat.
  • woont (bij ouder(s)) Spinozastraat 5 te Amsterdam in 1942.
  • woont te Onbekend na september 1942 - Op onbekende plekken ondergedoken geweest, met zijn broer, o.a. in o.a. in Noordwijk en Amsterdam.
  • woont (als onderduiker bij derden) te Zeist na 1943 - Ondergedoken met zijn ouders en broer bij de familie Kleuver in Zeist.
  • wonende te Zeist, wordt als als onderduiker bij derden vermeld 1944 of 16 januari 1945 te Zeist - Samen met zijn ouders en broer ondergedoken in een pension te Zeist.
  • wordt vermeld in 1945 - De gezinsleden van Alexander Sturhoofd waren gearresteerd. De dienstdoende politieman wilde hem niet arresteren. Alexander bleef aanhouden, want hij wilde hetzelfde lot ondergaan als zijn familie. Hij zei dat voor hem het hele leven nu zinloos was. De wachtcommandant zei verschillende keren: 'Ga weg, ik wil je hier niet zien.' Sturhoofd weigerde echter weg te gaan. De politieman gaf echter niet toe en probeerde hem met het gebruik van forse Nederlandse taal weg te krijgen. Uiteindelijk werd zijn vrouw naar het wachtlokaal gebracht om met hem te praten. Ze zei meteen dat hij moest proberen om contact te krijgen met het verzet. Uiteindelijk ging hij als een verslagen man weg. De dienstdoende politieman gaf als raad: 'Probeer eens iets anders.' Gelukkig volgde hij de adviezen van zijn vrouw op en zocht contact op met het verzet. Eerst ging hij naar Lokerse, omdat zijn zoon Jaap bij hem op school was geweest voordat de scholen wegens de oorlogsomstandigheden gesloten waren. Lokerse wist dat de voorzitter van zijn schoolbestuur, Jees van Domselaar, in het verzet zat. Bij Van Domselaar zat Dolf Edelman, die via de LO contact had met enkele mensen uit het verzet in Zeist. Er werd bij Kleinveld, die in Zeist een schoenenzaak had, een vergadering belegd, waar ook [] waren. Tevoren hadden [] overleg gehad met de waarnemend commissaris van politie Goorhuis. Nu volgt een beschrijving van het maken van plannen. Nodig waren een auto voor het vervoer en een viertal mannen in Duits uniform. De overvallers waren per fiets naar het bureau gekomen. Alle tien gevangenen werden in de vrachtwagen gestopt. De tienjarige Max had gedacht dat ze naar Amsterdam of Den Haag zouden gaan. Volgens hem reden ze de verkeerde kant op. Hij zei daar wat van, maar hij moest zijn mond houden. Ter hoogte van de Breullaan reed de auto het bos in. De laadklep ging naar beneden. Mevrouw Sturhoofd dacht dat dat het einde was, maar ze waren vrij. In het bos stond een ontvangstcomité. Na enkele dagen kwamen de ex-gevangenen op hun nieuwe onderduikadressen. De familie Sturhoofd verbleef uiteindelijk tot de bevrijding met het hele gezin bij mevrouw Dekkers aan de Meenkselaan.
  • Alias Oberheide-Land - De familie heette Oberheide-Land tijdens de onderduik.
  • woont (als onderduiker bij derden) te Bilthoven in 1945 - Onderduik met ouders en broer: Meenkselaan 9 Bilthoven bij A. Dekkers.
  • wordt vermeld in januari 1945 te Zeist - Kort na de oorlog werd een filmpje gemaakt waarin de bevrijding in januari 1945 van 10 joodse gevangenen uit het politiebureau in Zeist, uitgevoerd o.m. door leden van de Driebergse ondergrondse, in scene werd gezet. Komt ook voor op YouTube. Betreft echtpaar David en Judith Heijmans, Harry Bril, familie Sturhoofd, echtpaar Gompers, mevr. Hermans en Ernst Stein. Er was geen filmapparaat beschikbaar. Aan Prins Bernhard om hulp gevraagd. Dit leidde ertoe dat een camera uit België is gekomen.
  • Met betrekking tot Max Sturhoofd te Zeist werd verteld in januari 1945 te Zeist - De onderwijzer Caspers had Max als leerling onder een andere naam op zijn school ingeschreven.
  • Met betrekking tot Max Sturhoofd te Zeist werd verteld in januari 1945 te Zeist - De verzetstrijdster Mevrouw Caspers had met Max contact tot een paar weken voor zijn dood. Ze kende Max al vanaf dat hij tien jaar was en is altijd met hem in contact gebleven. Kort nadat Max te horen had gekregen dat hij nog maar kort te leven had, belde zij nog met hem. Vanaf dat moment wilde hij zijn resterende tijd liever met zijn gezinsleden doorbrengen. Max is nog wel getrouwd.
  • wordt als als gevangene van de bezetter vermeld op 16 januari 1945 te Zeist - In onderduik opgepakt nadat zijn moeder en tante waren opgepakt. Toen vader Alexander vernam wat er was gebeurd ging hij naar het politiebureau. Mocht na hevig aandringen niet blijven.
  • wordt vermeld op 23 januari 1945 te Zeist - Bevrijding met moeder en familie uit het politiebureau. Uitvoerig verslag in de bron en ondergebracht op nieuw onderduikadres.
  • woont (bij ouder(s)) Velthuislaan (Laren) 12 te Laren (NH) van 13 juni 1945 tot 2 juli 1947.
  • woont (bij ouder(s)) Sint Lucasweg (Laren) 2 te Laren (NH) van 2 juli 1947 tot 22 maart 1958.
  • te Laren (NH), is bar mitswa geworden op 26 juni 1948 te Laren (NH) - Samen met broer Jaap in Hotel Hamdorff Laren.
  • wordt vermeld in 1951 - Max en vier andere jongens gaan op uitnodiging van de Civil Air Patrol per Amerikaans legertoestel naar Amerika. Het zijn drie zweefvliegers en twee modelbouwers, allen leden van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart. Door de Luchtmacht zijn zij in uniforme, toepasselijke kledij gestoken. Zij kwamen aan in Washington, voor een drieweekse reis.
  • wordt vermeld op 13 augustus 1951 te USA - Foto van bezoek van Nederlandse kadetten (Civil Air Patrol Members) in een uitwisselingsprogramma, onder wie Max Sturhoofd. Traverse City Record-Eagle.
  • wordt vermeld op 7 maart 1952 - Tijdelijk-vaste madriech (jeugdleider) bij Haboniem (joodse socialistische zionistische jeugdbeweging).
  • woont (bij ouder(s)) Herderweg (Laren) 4 huis te Laren (NH) van 22 maart 1958 tot 1 december 1960 - Afgevoerd 1-12-1960 naar Nieuwer Amstel.
  • wordt vermeld rond 1960 - Volgens zijn broer Jaap werkte op dat moment (rond 1960) ook Max in de zaak van zijn vader. Max verliet de zaak toen Jaap er in kwam; het klikte zakelijk toch al niet best tussen Max en zijn vader.
  • ondertekent een familieannonce te Bilthoven op 5 januari 1977 te Bilthoven wegens: Overlijden van zijn vader. Er is een annonce waarop hij samen met zijn broer ondertekent. Op een andere annonce samen met zijn moeder, zijn vrouw E. Sturhoofd-Meyer, zijn kinderen Michael, Gordon en Pamela en andere familie.
  • ondertekent een familieannonce te Bilthoven op 7 mei 1979 te Bilthoven wegens: Overlijden van zijn moeder. Hij ondertekent met zijn vrouw E. Sturhoofd-Meijers en de drie kinderen.
  • wordt vermeld op 31 mei 1980 - Heeft belang in een containermaatschappij.
  • wordt vermeld op 14 juli 1981 - Biedt belegging aan in verhuurd vastgoed door het hele land. Beleggingsinstelling Oude Nieuwland bv.
  • directeur, wordt vermeld op 2 november 1983 - Wordt met Liesbeth C. Geelen directielid van de containermaatschappij Shirlstar Container Management te Rotterdam, dochteronderneming van Shirlstar London.
  • wordt vermeld op 10 maart 1984 - Heeft als organisatieadviseur veel te maken gehad met containerhandel en belegging in containers, niet de meest zekere investeringsmogelijkheid.
  • wordt vermeld op 30 maart 1985 - Zijn broer Jaap vertelt dat zij de laatste jaren niet zoveel meer met Max omgaan. Hoewel: Max had wel met Jaap gebeld over zijn contact met mij.
  • wordt vermeld op 28 december 1986 - Ik heb sterk de indruk dat de families Max en Jaap gebrouilleerd zijn.
  • woont Putterlaan (Bilthoven) 20 te Bilthoven in 1988.
  • pensioenadviseur woont Grebbeweg (Rhenen) 22A te Rhenen in 1990 - In briefhoofd vermeld als M. Sturhoofd, Grebbeweg 22A, 3911 AW Rhenen. Pensioenanalyses, fiscale pensioenen, als bedrijfsonderdeel van HADO b.v. te Rhenen.
  • wordt vermeld van 1990 tot 1992 - Schrijft ingezonden stukken in De Telegraaf.
  • wonende Grebbeweg (Rhenen) 22 te Rhenen, wordt vermeld op 31 maart 1990 - Op mijn werk gebeld door Hado b.v. Zei me niets, totdat spreker zich bekend maakte als een familielid van de deftige tak: Max Sturhoofd. Had van dochter gehoord over mijn boek en bestelde exemplaar. Nieuw adres: Grebbeberg 22 A, 7911 AW Rhenen. Komt nogal eens in Apeldoorn, want Hado is dochter van Van Bruggen Hypothekencentrum alhier, mij wel bekend.
  • ondertekent een familieannonce te Bilthoven op 28 augustus 1991 te Amsterdam wegens: Bij het overlijden van zijn ex-echtgenote Elze Sturhoofd-Meijer.
  • wordt vermeld op 1 november 1991 - Bij de crematie van Max' ex-vrouw heeft hij met Jacques nog gesproken over mijn boek, in de hoop dat er nog een vervolg komt. Ik heb gezegd dat dit de bedoeling is, zodra ik meer tijd heb me er volledig op te concentreren. Hij vindt 'stijfkop' inderdaad een typisch familietrekje.
  • wordt vermeld op 1 november 1991 - Pamela woont nu tijdelijk bij hem op de logeerkamer; na problemen met de verhuurder heeft zij haar adres in de Palmstraat moeten opgeven. Toen ik haar daar in 1990 bezocht, aldus Max, had ze juist perikelen over die woning en ze had zich naderhand afgevraagd of ze me stug had behandeld. Later heeft ze driekwart jaar op Sint Maarten gewoond en nu is ze na een verbroken relatie, met een vriendin in het Gooi, tijdelijk bij Max in huis.
  • wordt vermeld op 1 november 1991 - Max had na zijn scheiding eerst in Veenendaal gewoond ('een plaats die men zijn vijand nog niet zou toewensen') en 'gezworven'. Hij is 'pensioengoeroe' van beroep.
  • woont te Leusden op 1 november 1991 - Max Sturhoofd heeft zich met zijn partner kennelijk nu wat meer definitief gesettled: in Leusden.
  • wordt vermeld in maart 1993 - Verzekeraar: Cunera Pensioenbeheer. Pensioenaanvulling, vermogensopbouw, lijfrente, enz.
  • wordt vermeld op 31 december 1994 - Zijn naam in een oproep aan een lange lijst van personen zonder bekende woon- of verblijfplaats om te verschijnen op een terechtzitting wegens het niet betalen van een sanctie op grond van de Wet [] Verkeersvoorschriften.
  • wordt vermeld op 16 augustus 1996 - Hij vertelde hij over zijn broer, toen ik meldde dat ik verleden jaar bij hem was geweest. Hij zei dat er geen echte aansluiting tussen hen beiden is. 'Als ze ons vragen of we ruzie hebben, dan is het antwoord neen, maar als ze ons vragen of we elkaar wel eens zien, dan is het antwoord ook neen. Alleen bij bruiloften en partijen'.
  • wordt vermeld op 16 augustus 1996 - Loes nam de telefoon aan. 'Je spreekt met een ver familielid; je raadt nooit met wie'. 'Dag Max' zei Loes. Verbluffing aan de andere kant van de lijn. We hadden al geen gesproken contact meer gehad sinds we vroeger in Apeldoorn woonden en we hebben elkaar nog nooit ontmoet. Maar Loes vergeet nooit een (karakteristieke) stem. Zeer deftig. Wel heel humoristisch en levendig.
  • wordt vermeld op 16 augustus 1996 - Pamela had hem gezegd dat ik zoveel op hem leek. 'Dat kan niet' zei hij, 'niemand lijkt op mij'.
  • wordt vermeld op 16 augustus 1996 - Max zei dat hij zich even meldde naar aanleiding van ons verhuisbericht van enkele maanden geleden. Er was bij hem de laatste jaren zoveel gebeurd dat eerder contact voor hem niet goed mogelijk was. Hij vertelde Loes dat hij Goddank goed contact had met zijn kinderen. Onlangs was hij een paar dagen bij zijn nazaten in Scheveningen; bij terugkeer in Leusden was de hele woning leeggehaald door zijn huisgenote, met wie de relatie de laatste jaren al niet zo best ging.
  • wordt vermeld op 16 augustus 1996 - Onlangs vertelde Danny Sturhoofd (een alleraardigste jonge advocaat) aan zijn oom Max dat zijn vader Jaap wat meer ontspannen werd en nu zijn job begint af te bouwen. Toen ik hem vertelde van het gesprek over hem bij de financieel adviseur Van Bruggen, meldde hij dat hij indertijd wel twee jaar lang nauw met hem heeft samengewerkt, in de periode dat zijn huisgenote en hij een pensioen- en hypotheekwinkel in Rhenen dreven.
  • wordt vermeld in mei 2001 - Hij is bestuurslid van het Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers - VBV.
  • wordt vermeld in oktober 2002 - Max Sturhoofd vorig jaar werd benoemd als bestuurslid van het VBV (Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers), maar zijn werkzaamheden in Spanje beletten hem deze functie naar behoren te vervullen. Als goede vrienden uit elkaar gegaan.
  • wordt vermeld op 14 februari 2007 - Max Sturhoofd schrijft in het gastenboek van de Stichting Sergio over Dr. T. Simoncini, oncoloog te Rome (verricht al een lange reeks van jaren onderzoek naar het bestrijden van kanker met behulp van natriumbicarbonaat (ofwel: maagzout, zuiveringszout): 'Ik zou willen, dat alle personen, medici en/of instantie's die weigeren een beetje medewerking te verlenen aan uw doelstellingen, zelf slechts drie dagen het gevoel van: kanker te hebben, kunnen voelen. Dat wee-makende gevoel, uitzichtloos en doodsangst. Ik denk dat al die betweters en arrogantelingen dan wèl bereid zouden zijn mee te werken. Vreselijk, dat er ueberhaupt nog dergelijke afwijzers rondlopen'.
  • wordt vermeld op 1 juni 2008 te Amersfoort - Eerste bijeenkomst van de werkgroep Welzijn Kankerpatiënten, in De Oude Viltfabriek te Amersfoort. Max Sturhoofd is van de werkgroep.
  • is overleden op 26 september 2008 te Utrechtse Heuvelrug (Overleden in Veenendaal - 2008. Zie mail 2009-141).
  • woont te Utrechtse Heuvelrug op 26 september 2008 - Ingeschreven te Leusden, verblijfplaats Veenendaal, inschrijving 30-12-2006, land van waaruit ingeschreven onbekend, vestiging in Nederland 21-1-2000, geldigheid ingangsdatum 30-12-2006. Verblijfplaats historisch per 12-5-1999 Amsterdam. Verblijfplaats historisch per 30-1-1992 Leusden (die laatste datum klopt natuurlijk niet).
   ongedateerd
  • wordt vermeld - Avia; geïllustreerd tijdschrift gewijd aan de luchtvaart. Uitsluitend in te zien in leeszaal van de Koninklijke Bibliotheek (tot en met?.
  • wordt vermeld - Treedt op in tv-programma: Duitse overheid adverteerde in 2004 met aanbieding van pensioen ad. € 270,-- per maand aan joodse oorlogsoverlevenden, om het leed wat te verzachten. Ondanks ingevulde formulieren hebben duizenden in 2008 nog geen cent ontvangen.
  • wordt vermeld - Hij meldde dat hij de eerste in de familie was die niet joods getrouwd is, 'hetgeen zijn vader hem niet in dank afnam'..
  • Met betrekking tot Max Sturhoofd werd verteld - Ooit nog bij zijn tante Sonny Sturhoofd op bezoek geweest in de USA.

Eigen code:

VIII-14

Beschrijving

Overleden in Veenendaal - 2008. Zie mail 2009-141.


Woonplaatsen

  in 1934     annonce geboorte     Amsterdam     Spinozastraat 5
  van 1940 tot 1945     vermelding     Laren (NH)     Velthuislaan (Laren) 7
  in 1942     vermelding woonplaats     Amsterdam     Spinozastraat 5
  na 1942     vermelding woonplaats     Onbekend    
  na 1943     vermelding woonplaats     Zeist    
  in 1945     vermelding woonplaats     Bilthoven    
  in 1945     overlevering     Zeist    
  van 1945 tot 1947     vermelding woonplaats     Laren (NH)     Velthuislaan (Laren) 12
  van 1947 tot 1958     vermelding woonplaats     Laren (NH)     Sint Lucasweg (Laren) 2
  van 1958 tot 1960     vermelding woonplaats     Laren (NH)     Herderweg (Laren) 4 huis
  in 1977     annonce ondergetekende     Bilthoven    
  in 1988     vermelding woonplaats     Bilthoven     Putterlaan (Bilthoven) 20
  in 1990     vermelding woonplaats     Rhenen     Grebbeweg (Rhenen) 22A
  in 1991     annonce ondergetekende     Bilthoven    
  in 1991     vermelding woonplaats     Leusden    
  in 2008     vermelding woonplaats     Utrechtse Heuvelrug    

Beroepen

  in 1983     vermelding     directeur  
  in 1990     vermelding woonplaats     pensioenadviseur  

Bijlage

Bronnen


Creative Commons-Licentie
2020, J. Sturkop