Adriana Goudriaan (1888-1965)

77 jaar
 

foto dochter van Maarten Goudriaan en Marrigje van Meijeren
echtgenote van Hendrik Reinders

Vermeldingen

  • is geboren op 8 augustus 1888 te Amsterdam (Volgens Persoonskaart).
  • woont (bij ouder(s)) Oetgenspad 15 te Amsterdam na 8 augustus 1888 - Op Oetgenspad 15 geboren.
  • woont (bij ouder(s)) te Amsterdam tussen 2 december 1893 en 19 januari 1904 - Vanaf 2-12-1893 komt zij bij haar vader en stiefmoeder wonen. Haar zus Klaasje is net een dag weg uit haar ouderlijk huis. Zij verhuist op 14-9-1897 naar Mijdrecht. Op 10-10-1897 keert zij terug uit Mijdrecht. Op 19-1-1904 krijgt zij een eigen kaart.
  • wonende te Amsterdam, wordt vermeld op 15 juni 1908 te Amsterdam - Na de dood van Marrigje van Meijeren verzuimde haar vader voogdij aan te vragen voor zijn minderjarig kind Adriana. Als voogd werd op 15-6-1908 benoemd haar broer Hendrik Goudriaan en tot toeziend voogd haar vader Maarten Goudriaan.
  • Geloof Nederlands Hervormd.
  • woont Von Zesenstraat 84 te Amsterdam op 8 juli 1908.
  • woont (als hoofdbewoner en/of partner) Tweede Oosterparkstraat 8 drie hoog te Amsterdam tussen 8 juli en 8 december 1908 - Gehuwd 8 juli 1908, inschrijving 8-7-1908 van eigen kaart.
  • woont (als hoofdbewoner en/of partner) Von Zesenstraat 12 een hoog achter te Amsterdam tussen 8 december 1908 en 12 juli 1909.
  • woont (als hoofdbewoner en/of partner) Tweede Oosterparkstraat 19 drie hoog te Amsterdam tussen 12 juli 1909 en 11 maart 1915.
  • woont (als hoofdbewoner en/of partner) Commelinstraat 105 twee hoog voor te Amsterdam tussen 11 maart 1915 en 8 februari 1926.
  • woont (als hoofdbewoner en/of partner) Ternatestraat 5 drie hoog te Amsterdam na 8 februari 1926 - Geen uitschrijving.
  • te Amsterdam wordt vermeld in overlijdensannonce op 15 april 1947 te Amsterdam met de tekst: Zij ondertekent mede namens de familie de overlijdensannonce van haar man en de dankbetuiging uit mei 1947..
  • woont (als hoofdbewoner en/of partner) Ternatestraat 5 drie hoog te Amsterdam voor 7 oktober 1952 - Er is een persoonsbewijs van 23-6-1941. Bij haar woonden haar dochters Rie en Annie.
  • woont (als hoofdbewoner en/of partner) Makassarstraat 128 een hoog te Amsterdam na 7 oktober 1952 - Bij haar woonde haar dochter Rie.
  • is overleden op 29 oktober 1965 te Heemskerk (In een medische inrichting. Overlijden bijgeschreven in trouwboekje).
  • te Amsterdam wordt vermeld in overlijdensannonce op 29 oktober 1965 te Amsterdam (Makassarstraat 128 een hoog) met de tekst: “Heden is toch nog onverwacht van ons heengegaan onze lieve, zorgzame Moeder, Groot- en Overgrootmoeder ADRIANA REINDERS-GOUDRIAAN op de leeftijd van 77 jaar. Thuis geen bezoek. De overledene is opgebaard in het gebouw van de Coöp. Vereniging u.a. “Uitvaartverzorging”, P.C. Hoofstraat 181-183 te Amsterdam-Z. Bezoek van 14 - 16 uur en van 19 - 21 uur. De teraardebestelling zal plaats hebben op woensdag 3 november a.s. tegen 12.00 uur op de Nieuwe Oosterbegraafplaats aan de Kruislaan. Vertrek vanaf de rouwkamer te 11.15 uur.” Ondertekening: Uit aller naam H.G. Reinders. Plaats en datum: Amsterdam, 29 oktober 1965, Makassarstraat 128 een hoog..
  • is begraven op 3 november 1965 in de middag (des middags) om 12.00 uur te Amsterdam (Begraafplaats: Oosterbegraafplaats) (De overledene is opgebaard in het gebouw van de Coöp. Vereniging u.a. “Uitvaartverzorging”, P.C. Hoofstraat 181-183 te Amsterdam-Z. Bezoek van 14 - 16 uur en van 19 - 21 uur. De teraardebestelling zal plaats hebben op woensdag 3 november a.s. tegen 12.00 uur op de Nieuwe Oosterbegraafplaats aan de Kruislaan. Vertrek vanaf de rouwkamer te 11.15 uur).
   ongedateerd
  • Geloof Nederlands Hervormd - Ze vertelde mij ooit dat zij Nederduits Hervormd waren. Dat kan wel kloppen, want er is een Nederduits Hervormde kerk in Nederland (Van Dale), wat niets anders wil zeggen dan Nederlands Hervormd.
  • Met betrekking tot Adriana Goudriaan werd verteld - Nu schiet me weer een anekdote over Opoe te binnen. Ze zat eens achterop de fiets bij Tante Rie, op de Diemerzeedijk. Na een tijdje zat ze niet zo lekker op de bagagedrager en wilde even gaan verzitten. Daartoe zette ze haar hakken op de straatweg en toen ze weer ging zitten was de fiets alweer iets verderop. En Opoe languit in de berm.
  • Met betrekking tot Adriana Goudriaan werd verteld.
  • Met betrekking tot Adriana Goudriaan werd verteld - Dat het in Opa's jonge jaren geen vetpot was, was ons al duidelijk geworden. Opoe's vader, Maarten Goudriaan, was meestertimmerman en had het misschien wat minder slecht. (Ik noem haar in dit stukje verder - met alle respect - Adriana; 'Opoe' klinkt op die leeftijd wat ál te prematuur.) Adriana Goudriaan werd geboren aan het Oetgenspad, op 8 augustus 1888. Dat pad lag waar nu de Eerste Oosterparkstraat ligt, tussen de huidige Wibautstraat en de Amstel. Daar lagen ten tijde van Adriana's komst huisjes langs sloten. Die huisjes waren steeds meer in verval geraakt en niet lang na haar geboorte werd daar de Oosterparkbuurt opgebouwd. In die buurt werden later wat betere woningen betrokken. Onze grootmoeder was de laatste in het gezin Goudriaan. Er waren al twee zussen uit een eerder huwelijk; de oudste was bijna twintig toen Adriana ter wereld kwam. Haar moeder, Marrigje van Meijeren, had al zeven kinderen gebaard, van wie er vier in leven waren gebleven. Tante Rie sprak wel eens over hen: Tante Aaltje, Oom Henk, Tante Riek en Oom Toon. Die tante Aaltje herinner ik me nog, hoewel, alleen een schim is me bijgebleven; ze woonde een blauwe maandag in bij Opoe in de Ternatestraat, waar zij is overleden. Marrigje van Meijeren overleed iets meer dan een jaar na Adriana's geboorte. Tante Rie vertelde ooit dat zij bezweek aan de geboorte van nog een kind. Maar zeker is dat zij stierf aan buiktyfus. Het één kan natuurlijk verband houden met het ander. Verzwakt en aan een niet al te frisse sloot wonen in een vervallen buurt? De zorg voor de jongste zal Maarten Goudriaan met zijn niet zo heel kleine gezin teveel zijn geworden, want Adriana kwam pas vanaf december 1893 weer bij haar vader wonen, vijf jaren jong. Ze had daarvoor in Uithoorn gewoond, kennelijk bij familie. Haar vader trouwde niet lang daarna, in 1895, met zijn derde echtgenote. In de herfst van 1897 verbleef Adriana nog eventjes in Mijdrecht, vast alweer bij familie. Vroeg in 1904, ze was vijftien, verliet Adriana de ouderlijke woning. Ze woonde op een achttal adressen in, in Amsterdam, met een kort intermezzo in Diemen. Zonder twijfel was zij op al die adressen dienstmeisje. Haar laatste inwoonadres was bij een zus van haar toekomstige echtgenoot, kort voor dat huwelijk. Na de dood van Marrigje van Meijeren had Maarten Goudriaan verzuimd voogdij aan te vragen voor zijn minderjarig kind Adriana. In juni 1908, ze was toen al bijna twintig, werd haar broer Henk Goudriaan benoemd als haar voogd; pa Maarten Goudriaan werd te zelfder tijd toeziend voogd. Die formaliteiten waren vereist vanwege haar voorgenomen huwelijk met Opa. We wisten al dat zij de maand daarop trouwden.
  • Met betrekking tot Adriana Goudriaan werd verteld - Eerst kijken we hoe Opa Hendrik Reinders opgroeide. In column 3 volgen we dan de vroege sporen van Opoe Goudriaan. Opa werd in februari 1881 geboren aan de Hoogte Kadijk, in een voorkamer op twee hoog. Wie tegenwoordig langs de Kadijken fietst, ziet soms prachtige woningen, maar in die jaren was het één doffe armoede in die buurt. Ik weet nog hoe grauw het eruitzag als we van Opa en Opoe over de Hoogte Kadijk naar huis fietsten. Toen Hendrik vijf jaar was, verruilde het gezin de bovenkamer voor de kelder in datzelfde huis. Ruim vier jaar later betrokken zij de 'onderste voorkamer', nog steeds in datzelfde pand. Het moet woekeren zijn geweest in dat ene vertrek en waarschijnlijk was de kelder vochtig. In die periode overleden nog twee broertjes, die allebei Willem heetten. Intussen was de Dapperbuurt verrezen en daar gingen zij in de Commelinstraat wonen. Onze opa was zestien toen zij daar terecht kwamen. Meestal bleef het gezin kort in een woning, maar ze verhuisden wel steeds binnen diezelfde buurt. In die tijd koos je graag voor een ander huis, als dat weer een paar dubbeltjes huur scheelde. Vetpot was het zeker niet in Opa's jeugdjaren. Opa werd wagenbestuurder bij de gemeentetram. Paarden zal hij niet meer gemend hebben, want het tramnet liep inmiddels op elektra. Opa en Opoe (wat ze pas later zouden worden natuurlijk) trouwden in juli 1908. In de Tweede Oosterparkstraat vonden zij een bovenwoning, maar aan het einde van dat jaar keerden ze terug naar de Dapperbuurt. Medio 1909 waren zij weer te vinden op drie hoog in de Tweede Oosterparkstraat, waar ze bijna zes jaar bleven. Daar kwam hun vier oudste kinderen ter wereld. We noemen ze alvast op: · Henk (Hendricus Gerardus), geboren in 1909. · Rie (Margje Hendrika), geboren in 1911. · Jan (Johan Christiaan), geboren in 1913. · Tiny (Martina Adriana), geboren in 1914. In 1915 kon men hen weer aantreffen in de Commelinstraat. Voordat we verder gaan met het gezin Reinders-Goudriaan duiken we volgende keer eerst in Opoe's jeugd. Overigens, wie 'Opoe' oneerbiedig vindt klinken: je haalde het niet in je hoofd om 'Oma' tegen haar te zeggen. Dat vond ze maar niks.
  • Met betrekking tot Adriana Goudriaan werd verteld - Mijn moeder vertelt dat opoe in de Ternatestraat, bij haar thuis, een oudere zuster: tante Alie verzorgde. Ik herinner me die tante nog vagelijk. Die tante was bijna overleden, maar ze kwam weer bij en toen vertelde ze dat ze zo'n prachtig mooi licht had gezien, daar aan die andere kant. Opoe's commentaar (men moet zich realiseren dat het voor mijn grootmoeder in die magere jaren na de oorlog een enorme opgave moet zijn geweest haar te verzorgen): 'was er maar doorheen gesodemieterd'.

Eigen code:

VIII-1 schoonmoeder

Beschrijving

Er is een uitvoerige genealogie van het geslacht Goudriaan: Goudriaan in veelvoud 1543-1992. ISBN 90 900 5686 6. Exemplaar in mijn bezit.


Woonplaatsen

  na 1888     vermelding woonplaats     Amsterdam     Oetgenspad 15
  tussen 1893 en 1904     vermelding woonplaats     Amsterdam    
  in 1908     vermelding woonplaats     Amsterdam     Von Zesenstraat 84
  tussen 1908 en 1908     vermelding woonplaats     Amsterdam     Tweede Oosterparkstraat 8 drie hoog
  tussen 1908 en 1909     vermelding woonplaats     Amsterdam     Von Zesenstraat 12 een hoog achter
  tussen 1909 en 1915     vermelding woonplaats     Amsterdam     Tweede Oosterparkstraat 19 drie hoog
  tussen 1915 en 1926     vermelding woonplaats     Amsterdam     Commelinstraat 105 twee hoog voor
  na 1926     vermelding woonplaats     Amsterdam     Ternatestraat 5 drie hoog
  in 1947     annonce overlijden     Amsterdam    
  voor 1952     vermelding woonplaats     Amsterdam     Ternatestraat 5 drie hoog
  na 1952     vermelding woonplaats     Amsterdam     Makassarstraat 128 een hoog

Bronnen


Creative Commons-Licentie
2018, J. Sturkop