dochter van
Maarten Goudriaan en Marrigje van Meijeren
echtgenote van Gijsbert Kolfschoten
echtgenote van Evert van Wessel
echtgenote van Hendrik Johannes Westerbrink
Vermeldingen
- is geboren op 10 september 1875 te Mijdrecht.
- woont (bij ouder(s)) Oetgenspad te Amsterdam na oktober 1884 - Inschrijving oktober 1884 uit Nieuwer Amstel. Het gezin woonde eerst: Oetgenspad 43, daarna, vanaf december 1887: Oetgenspad 15.
- woont (bij ouder(s)) te Amsterdam tussen januari 1890 en 10 januari 1893 - Uitschrijving 10-1-1893 naar Ruyschstraat als dienstbode.
- woont (als hoofdbewoner en/of partner) te Amsterdam voor 20 september 1949.
- woont (als inwoner bij familie) Ternatestraat 5 drie hoog te Amsterdam na 20 september 1949 - Woonde in bij haar zus (mijn grootmoeder) Adriana Reinders-Goudriaan.
- is overleden op 9 december 1949 te Amsterdam.
ongedateerd
- Met betrekking tot Aaltje Goudriaan werd verteld - Dat het in Opa's jonge jaren geen vetpot was, was ons al duidelijk geworden. Opoe's vader, Maarten Goudriaan, was meestertimmerman en had het misschien wat minder slecht. (Ik noem haar in dit stukje verder - met alle respect - Adriana; 'Opoe' klinkt op die leeftijd wat ál te prematuur.) Adriana Goudriaan werd geboren aan het Oetgenspad, op 8 augustus 1888. Dat pad lag waar nu de Eerste Oosterparkstraat ligt, tussen de huidige Wibautstraat en de Amstel. Daar lagen ten tijde van Adriana's komst huisjes langs sloten. Die huisjes waren steeds meer in verval geraakt en niet lang na haar geboorte werd daar de Oosterparkbuurt opgebouwd. In die buurt werden later wat betere woningen betrokken. Onze grootmoeder was de laatste in het gezin Goudriaan. Er waren al twee zussen uit een eerder huwelijk; de oudste was bijna twintig toen Adriana ter wereld kwam. Haar moeder, Marrigje van Meijeren, had al zeven kinderen gebaard, van wie er vier in leven waren gebleven. Tante Rie sprak wel eens over hen: Tante Aaltje, Oom Henk, Tante Riek en Oom Toon. Die tante Aaltje herinner ik me nog, hoewel, alleen een schim is me bijgebleven; ze woonde een blauwe maandag in bij Opoe in de Ternatestraat, waar zij is overleden. Marrigje van Meijeren overleed iets meer dan een jaar na Adriana's geboorte. Tante Rie vertelde ooit dat zij bezweek aan de geboorte van nog een kind. Maar zeker is dat zij stierf aan buiktyfus. Het één kan natuurlijk verband houden met het ander. Verzwakt en aan een niet al te frisse sloot wonen in een vervallen buurt? De zorg voor de jongste zal Maarten Goudriaan met zijn niet zo heel kleine gezin teveel zijn geworden, want Adriana kwam pas vanaf december 1893 weer bij haar vader wonen, vijf jaren jong. Ze had daarvoor in Uithoorn gewoond, kennelijk bij familie. Haar vader trouwde niet lang daarna, in 1895, met zijn derde echtgenote. In de herfst van 1897 verbleef Adriana nog eventjes in Mijdrecht, vast alweer bij familie. Vroeg in 1904, ze was vijftien, verliet Adriana de ouderlijke woning. Ze woonde op een achttal adressen in, in Amsterdam, met een kort intermezzo in Diemen. Zonder twijfel was zij op al die adressen dienstmeisje. Haar laatste inwoonadres was bij een zus van haar toekomstige echtgenoot, kort voor dat huwelijk. Na de dood van Marrigje van Meijeren had Maarten Goudriaan verzuimd voogdij aan te vragen voor zijn minderjarig kind Adriana. In juni 1908, ze was toen al bijna twintig, werd haar broer Henk Goudriaan benoemd als haar voogd; pa Maarten Goudriaan werd te zelfder tijd toeziend voogd. Die formaliteiten waren vereist vanwege haar voorgenomen huwelijk met Opa. We wisten al dat zij de maand daarop trouwden.
- Met betrekking tot Aaltje Goudriaan werd verteld te Amsterdam - Tante Aaltje (zo werd zo ook genoemd) ken ik nog van de Ternatestraat, waar ze zwijgzaam en donker gekleed inwoonde bij opoe.
Eigen code:
VIII-1 gerelateerd
Beschrijving
Haar herinner ik mij nog als inwonend bij opoe, in de Ternatestraat.
|