zoon van
Jacques Roeg (Jack) en Gertrude M Silk
echtgenoot van Susan Rennie Stephen (gescheiden)
echtgenoot van N.N.
echtgenoot van N.N.
Vermeldingen
- is geboren op 15 augustus 1928 te Londen (GB).
- wordt vermeld in 1957 te Londen (GB) - Trouwde met Susan R Ward. Moet dezelfde zijn als Susan Rennie Stephen.
- wordt vermeld in 1962 - David Lean benutte Roegs capaciteiten als tweede cameraman van Lawrence of Arabia.
- wordt vermeld in 1965 - De Britse meesterfilmer David Lean schoof hem zelfs door naar de eerste positie als director of photography voor Doctor Zhivago, maar ontsloeg Roeg halverwege de opnamen na onmin over de filmstijl. De in 1965 aan Leans verfilming van Boris Pasternaks roman toegekende Oscar voor beste cinematografie kwam zo enkel en alleen op de naam te staan van de vervangende cameraman Freddie Young, zelfs al had Roeg een groot aandeel in de opnamen. Dichterbij zo'n Oscar zou Roeg nooit meer geraken, ook niet als regisseur - z'n smaak was niet die van Hollywood.
- filmregisseur, wordt vermeld voor 1970 - Voor een hoofdrol in zijn eerste film als regisseur wist Roeg eind jaren 60 niemand minder dan Rolling Stones-zanger Mick Jagger te strikken. Dit debuut, de psychedelische gangsterfilm Performance, kon in eerste instantie niet rekenen op lovende kritieken. De film, over een gewelddadige bendeleider in Londen die na een moord vlucht naar het huis van een popster, werd in eerste instantie tegengehouden vanwege de vele sadistische scenes en expliciete seksscènes, maar groeide later uit tot een cultfilm.
- wordt vermeld in 1970 - Performance, zijn debuut als regisseur in 1970, met Mick Jagger als teruggetrokken rockster die een gangster in huis neemt, werd door de Warner-studio eerst twee jaar op de plank gelegd. Men achtte de drugs- en seksroes-scènes in de film te ongewoon, te gewelddadig en véél te psychedelisch, zodat het even duurde voor Performance alsnog een cultstatus verwierf. Roeg, destijds al een gerenommeerd cameraman, deelde de regie met Donald Cammell, die z'n hulp had gevraagd.
- wordt vermeld in 1971 - Roegs eerste soloregie, het inmiddels als klassiek beschouwde Walkabout uit 1971, was aanvankelijk een commerciële flop. Maar Roegs surreëel gefilmde overlevingsdrama over twee door hun vader de outback in gejaagde kinderen en een Aboriginal-jongen werd als een van de eerste Australische films ooit opgenomen in de competitie van het filmfestival in Cannes, en luidde zo de wereldwijde doorbraak in van de Australische new wave cinema.
- wordt vermeld in 1973 - Roeg keerde de vertelstructuur in filmscènes geregeld binnenstebuiten, stoorde zich niet aan lineaire conventies: je kon óók zijwaarts vertellen, jongleren met de tijd. Het bekendste voorbeeld daarvan is tevens een van de mooiste seksscènes in de filmgeschiedenis: Julie Christie en Donald Sutherland in bed in Don't Look Now (1973). Roeg doorsneed de geruchtmakend vrijpostige en natuurlijk ogende vrijpartij van de steracteurs met fragmenten van het koppel pal ná de seks, het postcoïtale aankleden. Collega-regisseur Christopher Nolan noemde zijn eigen met het begrip van tijd en perceptie spelende thrillers Memento (2000) en Inception (2010) 'behoorlijk ondenkbaar' zonder die eerdere filmvoorbeelden van Roeg. Don't Look Now was een van de weinige films van Roeg die wél meteen een daverend succes werd. Een psychologisch rouwdrama verpakt als bovennatuurlijke horrorthriller, waarin het verdronken dochtertje van een Amerikaanse echtpaar ineens (of toch niet?) met haar rode regenjasje door nachtelijk Venetië huppelt.
- filmregisseur, wordt vermeld in 1973 - Had succes met de thriller Don't Look Now (1973). Controverse, omdat men dacht dat een seksscène erin niet gespeeld was, maar echt was. In een interview met de BBC zei hij daarover in 2013 dat hij vereerd was, omdat het betekende dat de mensen de film authentiek vonden..
- wordt vermeld in 1976 - Wederom geen groot succes bij de release in 1976, maar later (alweer) op waarde geschat: een uiterst originele sciencefiction, een van de beste rollen van Bowie ook.
- filmregisseur, wordt vermeld in 1976 - Had succes met de sciencefictionfilm The Man Who Fell to Earth, waarin David Bowie de hoofdrol speelde.
- wordt vermeld in 1980 - Roeg verklaarde zijn voorliefde voor popsterren als volgt: die waren het wel gewend om op te treden, maar als acteur toch nog fris en weinig zelfbewust. Een volgende samenwerking met Art Garfunkel voor Bad Timing (1980) verdeelde het publiek. De thriller over een psychiater die zich aan een labiele vrouw vergrijpt, werd zelfs publiekelijk afgeserveerd door de eigen Britse distributeur: 'een perverse film, gemaakt door perverse mensen vóór perverse mensen'. Inmiddels duikt die bewuste rol van Garfunkel hoog op in lijstjes van beste acterende muzikanten ooit.
- wordt vermeld na 1980 - In de jaren tachtig verloor Roeg grip op zijn carrière: films kwamen sporadisch van de grond, werden zelfs in tweede instantie niet meer opgepikt door het publiek. The Witches, naar het jeugdboek van Roald Dahl, was in 1990 zijn laatste film voor een grote studio.
- wordt vermeld in 2009 - Nam Roeg nog een ere-Bafta (de Britse filmprijs) in ontvangst, z'n enige. Om zich in zijn dankwoord verbaasd te tonen over het tijdstip van de toekenning: 'ik ben nog niet dood'.
- wordt vermeld in 2009 - Uitreiking van de ere-Bafte van de Britse filmindustrie. Zie video (bron hieronder).
- wordt vermeld in 2010 - Het is vaak gezegd over Nicolas Roeg: diens films liepen voor op de tijd. 'Ik haat die uitdrukking', zei de Brit nog in 2010, in een wrevelig gesprek met de Britse krant The Guardian. 'Ik wil mijn tijd niet vooruit zijn. Dít is mijn tijd.'.
- filmregisseur, wordt vermeld in 2018 - David Bowie's zoon Duncan Jones, die ook regisseur is, noemt Roeg een geweldige verhalenverteller. 'Bedankt voor het maken van zo veel dappere keuzes en het doorgeven van de liefde voor het maken van films.'.
- filmregisseur, wordt vermeld in 2018 - Collega-regisseurs reageren bedroefd op de dood van Roeg. 'Zijn films hebben me jarenlang gehypnotiseerd en intrigeren me nog steeds. Vaarwel aan dit buitengewone filmtalent', schrijft Edgar Wright op Twitter.
- wordt vermeld in 2018 - Nicolas Roeg laat zes kinderen na, en huwde driemaal.
- is filmregisseur in 2018 - Bij het grote publiek vooral bekend door de film The Man Who Fell To Earth (1976), waarin hij David Bowie, als buitenaards wezen dat op aarde belandt, zijn eerste en meest memorabele filmrol liet spelen. Ook Mick Jagger stond ooit voor de camera van Roeg. Met hem maakte hij het spraakmakende Performance (1970) over een gangster die onderdak krijgt van een rockster met pijnlijke gevolgen. Roeg liet ook zanger Art Garfunkel schitteren voor de camera in zijn film Bad Timing (1980). Maar de meest gedenkwaardige film van Roeg, een voormalige cameraman die ook meewerkte aan Jamses Bond-films, is toch de horrorthriller Don't Look Now (1973). Hierin spelen Julie Christie en Donald Sutherland een echtpaar dat na het verlies van hun verdronken dochtertje getraumatiseerd raakt en in Venetië van het ene in het andere horrormoment belandt..
- is overleden op 24 november 2018 te Groot-Brittannië.
ongedateerd
- wordt vermeld - Roeg was ook befaamd om de inzet van popsterren in zijn films. Naast Jaggers Performance was er David Bowie als lijkbleek en drankzuchtig buitenaards wezen in The Man Who Fell to Earth.
- wordt vermeld - Nicolas Jack Roeg werd 15 augustus 1928 geboren in Noord-Londen, als zoon van een Nederlandse immigrant die z'n in de diamanthandel verdiende vermogen had verspeeld met verkeerde investeringen. Als 16-jarige schoolverlater belandde Nicolas in de jaren veertig bij toeval in de filmindustrie: pal tegenover het ouderlijk huis stond een filmstudio, waar hij kleine klusjes mocht uitvoeren. Roeg klom op, van bordjesklapper tot camera-assistent. En hij bleek visueel begaafd, ook zonder scholing.
- filmregisseur, wordt vermeld - Begon zijn carrière als hulpje op een filmset, waar hij thee zette en het bekende klapbord (action!) bediende. Daarna werd hij cameraman en cameraregisseur en werkte in die hoedanigheid onder meer aan de klassieker Lawrence of Arabia.
- wordt vermeld - Zijn ouders, Jack en Mabel Roeg, gingen altijd goed om met Mary's moeder en haar broer Sydney. Sydney woonde in de Jaren vijftig zelfs kort bij Mabel. Mary's moeder en Jack waren goede vrienden.
- regisseur, wordt vermeld - Regisseerde de films 1970: Performance - met in de hoofdrollen James Fox, Mick Jagger en Anita Pallenberg; 1971: Walkabout; 1972: Glastonbury Fayre; 1973: Don't Look Now (hoofdrollen werden vertolkt door Donald Sutherland en Julie Christie); 1976: The Man Who Fell to Earth (met rockzanger David Bowie in de hoofdrol); 1980: Bad Timing (met Art Garfunkel en Theresa Russell); 1983: Eureka (met bekende namen als Gene Hackman, Theresa Russell, Rutger Hauer en Mickey Rourke); 1985: Insignificance (met in de hoofdrollen Theresa Russell en Tony Curtis); 1986: Castaway (met Oliver Reed); 1988: Track 29; 1990: The Witches; 1991: Cold Heaven; 1993: Heart of Darkness; 1995: Two Deaths; 1995: Full Body Massage; 1996: Samson and Delilah; 2007: Puffball (met o.m. Donald Sutherland). Op www.delpher.nl is een groot aantal hits te vinden met "Nicolas Roeg".
- Omtrent Nicolas Roeg wordt een gebeurtenis vermeld - De acteur Donald Sutherland vernoemde een zoon, Roeg Sutherland, geboren 1974, naar Nicolas Roeg, de filmregisseur.
- is regisseur te Groot-Brittannië - Julie Christie speelde in een van zijn films. Maakte debuut als filmregisseur in 1968, daarvoor al lang werkzaam in filmindustrie. Jaren 1970-2000 zo'n twintig films. Jaren 1960-1970 negentien films als cinematograaf (camera). Jaren 1950-1960 camerawerk e.a. in negen films. Jaren 1960-1980 andere rollen in vijf films; in één daarvan als acteur. Begon in 1947 als leerling in de filmwereld en werkte zich in twaalf jaar op als cinematograaf.
- Met betrekking tot Nicolas Roeg werd verteld - In Hollywood woont een filmregisseur of -producent met de naam Roeg (in USA in twee lettergrepen uitgesproken: Ro-egg). Aldus zijn achternicht Ans Reinders-Sturkop.
Eigen code:
VI-11 gerelateerd
Beschrijving
Later moet de hele glansrijke loopbaan als beroemd filmregisseur nog eens worden samengevat. Hij was getrouwd met beroemde filmactrices en vader van kinderen die ook hun sporen in de filmwereld vestigden. Filmgrootheden zoals Donald Sutherland verkozen hem tot geprefereerd regisseur.
|