zoon van
Jacobus van Straten (Ko) en Anna Vonk
echtgenoot van N.N.
Vermeldingen
- is geboren op 25 februari 1931.
- woont te Amsterdam in 1944 - Woonde met moeder en zus in de evacuatietijd een paar weken in oktober 1944 (denkelijk totdat hun vader opdook) bij oma en opa Vonk.
- wordt vermeld 1944 en 1945 - Gezin Van Straten woonde tijdens de Slag om Arnhem, 17 september 1944, in Arnhem. Zonder Ko. Die zat toen in Havelte, in een kamp waar gemengd gehuwden te werk werden gesteld. Anna Vonk was met beide kinderen achtergebleven in Arnhem. Ze hadden een huis pal tegenover park Angerenstein. Om die reden moesten de gewone soldaten het veld ruimen voor SS-officieren. Tilly Delwig-van Straten herinnert zich dat de Duitse soldaten die bij hen ingekwartierd zaten heel aardig waren(ze kregen lekkers van ze). Vooral de chocola is haar bijgebleven. En bonnen gelooft ze. Ze zaten wel bij hen in de kamer en lieten dan foto's zien van vrouw en kindjes, en vertelden over ze natuurlijk. Anna Vonk was niet meteen geëvacueerd toen het móest. De ingekwartierde soldaten waren er toen niet meer. Ze waren op een gegeven moment toch de klos. Tilly was tóch naar de voorkamer gegaan, waar de bijna voorbijgelopen Duitsers haar zagen. Ze zeiden dat we sofort weg moesten. Anna zei toen dat ze de Kartoffel net klaar had en dat die eerst gegeten moesten worden. Dat mocht uiteindelijk. Zij hebben toen in eerste instantie een paar weken in Velp bij mensen in huis gezeten. Van daaruit zijn ze nog diverse malen terug geweest in de Julianalaan (met een angstig gevoel, een spookstad waar geen mensen meer woonden, alleen Duitsers; dat Tilly dat dúrfde) om spullen te halen. Toen te voet naar Otterlo waar ze bij familie van een oom onderdak hoopten te vinden, maar helaas. Uiteindelijk, via paar weken Barneveld, naar de familie van Anna Vonk (o.a.ouders) in Amsterdam(Postjesweg) gegaan. Daar kwam, geheel onverwacht, na een aantal weken ook Ko van Straten aan. Hij was ontsnapt. Daarna als gezin bij Simon en Wally in huis gekomen in de Haarlemmermeerstraat. Hongerwinter. Tilly weet nog wel dat haar vader er 's avonds op uit trok om eten, hout te bemachtigen.
- woont te Arnhem in 1945 - Na de oorlog weer terug naar Arnhem.
- woont te Amsterdam na 1945 - Na de oorlog verhuisde het ouderlijk gezin terug naar Amsterdam, waar Ed verder ging op het Lyceum. Daar ontmoette hij zijn vrouw, Christina (Tiny) Bargeman. Tiny werd onderwijzeres, eerst in Gelderland en na hun verloving in Amsterdam. Einde van haar carrière.
- is predikant in 1958 - Werd in 1958 beroepen in de doopsgezinde gemeente Wieringen.
- predikant, woont te Indonesië tussen 1965 en 1971 - Eind 1964 werd Ed gevraagd of hij op Java zou willen werken als rector/docent aan een theologische Hogeschool en als predikant. Na heel kort overleg accepteerden zij het verzoek. In juli 1965 verhuisde het gezin naar Pati op Midden-Java. Bij de Hogeschool hoorde een internaat en Ed en Tiny werden de internaatouders. Tiny voerde de regie over de studentenkamers, de keuken, de aula en het overig personeel. Daarnaast gaf ze haar kinderen les, de hele lagere school door.
- predikant, woont te Leidschendam tussen 1971 en 1979 - In 1971 keerden ze terug naar Nederland, waar Ed al gauw beroepen werd in Den Haag. Ze gingen in Leidschendam wonen, Erik en Ineke gingen er naar school.
- Met betrekking tot Eduard van Straten, predikant werd verteld in 1979 - In 1979 werd Ed Secretaris van de Algemene Doopsgezinde Sociëteit. Daar hoorde bij dat hij de Doopsgezinde Broederschap vertegenwoordigde in de Nederlandse Raad van Kerken. Die Raad koos hem als vertegenwoordiger in de Wereldraad van Kerken. Tegelijkertijd was hij bestuurslid en enige tijd ook voorzitter van het Doopsgezind Wereld Congres, MWC. Samen reisden ze de wereld over. Naast deze drukke taken begeleidde mijn vader jarenlang Noord-Amerikaanse jongeren die hier via een uitwisselingsprogramma een jaar kwamen werken. In Duitsland, Zwitserland, de Franse Elzas en Nederland. Omdat hij dol was op preken, altijd helemaal uit zijn hoofd, bleef hij lang na zijn emeritaat als predikant actief. Toen hij 80 werd, vonden de familie dat het mooi was geweest en ging hij echt met pensioen.
- woont te Leidschendam voor 18 oktober 2017.
- is overleden op 18 oktober 2017 te Den Haag ('s Gravenhage).
- wordt vermeld op 18 oktober 2017 te Den Haag ('s Gravenhage) - Hij verbleef inmiddels ruim 2 jaar, halfzijdig verlamd, in een verpleegtehuis, na een verkeerd afgelopen halsslagader-operatie. Bovendien sinds begin dit jaar aldaar verhuisd naar de dementie-afdeling. De crematie is volgende week donderdag na een dankdienst (grotendeels ooit door hemzelf in elkaar gezet) in de Doopsgezinde Kerk in Den Haag waar hij lange tijd predikant was. Zijn woonplaats was Leidschendam, alwaar zijn echtgenote nog woont.
ongedateerd
- Geloof Doopsgezind - De overtuiging van zijn ouders leidde tot de keuze van Ed om doopsgezind predikant te worden.
Eigen code:
VII-4 kleinkind
|