Grietje David Lissa (1739-1821)

ca. 82 jaar
 

foto dochter van David Barend Lissa en Rebecca Salomon
echtgenote van Jochem Elias Luria
echtgenote van Eli Hijman

Vermeldingen

  • is geboren in 1739 te Amsterdam (Volgens Moshe Mossel).
  • wonende te Amsterdam, wordt vermeld in 1783 te Amsterdam - Zij wordt vermeld als weduwe van Jochem Elias, die drie kinderen bij haar heeft nagelaten, waarbij geen middelen waren nagelaten waarop die kinderen recht zouden kunnen hebben..
  • Grietje David te Amsterdam, wordt vermeld als bruid op 15 oktober 1784 te Amsterdam (Batavierstraat) - Grietje David van Amsterdam, jodin, wed. Jochem Elias in de Batavierstraat. In de kantlijn (1) Sij man doot, goed ingebr. (2) Weeskamer voldaan den 15? October 1784..
  • Gittele bat David Lissa te Amsterdam wordt vermeld in tnaim acharonim (huwelijkse voorwaarden) op 24 november 1784 "11 Kislew 5545" te Amsterdam - Tnaim acharonim in akte 5545/18 op 11 Kislev 5545. Zij neemt zich voor te trouwen met Elias Hijman Wasjermann, die op zich neemt haar drie zonen uit haar eerste huwelijk groot te brengen als de zijne. Haar vader David ben Ber getuigt. Dit is uit de roemruchte Internetbestanden van Mosje Mossel. Bronnen niet altijd helemaal duidelijk. Haar volledige naam: Gittele bat David Lissa..
  • Judith David Snoek te Amsterdam wordt vermeld als naamsaannemer op 8 juni 1812 te Amsterdam (Rapenburgerstraat) - Zij nam deze naam aan voor zichzelf, haar beide zoons en haar vier kleinkinderen. Zij woonde Rapenburgerstraat in de tweede slop. Zij was weduwe van Jochem Elias en haar beide zoons waren van deze vader. Ze wordt niet vermeld als de weduwe van Elias Hijman Wasjerman. Deze informatie betekent ook dat haar zoon Salomon in 1812 al was overleden en dat haar zoon met de onbekende naam Elias heette..
  • Judic David Snoek, is overleden op 6 mei 1821 te Amsterdam.

Eigen code:

III-7 partner

Beschrijving

Haar huwelijk met Jochem Elias en de drie kinderen uit dat huwelijk en haar volgende huwelijk met Elias Hijman Wasjerman en de inbreng in dat huwelijk van die drie kinderen blijkt uit bron 1209.
De naam van het onbekende kind, haar naamsaanneming en haar nakroost (twee zoons, twee kleinzoons en twee twee kleindochters) bliken uit bron 1950.


Woonplaatsen

  in 1783     vermelding     Amsterdam    
  in 1784     vermelding bruid     Amsterdam     Batavierstraat
  in 1784 "in 5545"     tnaim acharonim (huwelijkse voorwaarden)     Amsterdam    
  in 1812     naamsaannemer     Amsterdam     Rapenburgerstraat

Bronnen


Creative Commons-Licentie
2018, J. Sturkop