zoon van
Izaak Aron Roeper en Rebecca Josua Polak
echtgenoot van Flora Gobes
Vermeldingen
- is geboren op 6 april 1830 te Amsterdam (Volgens Bevolkingsregister Amsterdam).
- Josua Izak Roeper, woont (bij ouder(s)) Nieuwe Amstelstraat 14 te Amsterdam voor 23 september 1851 - Geen inschrijving. Hij woont met zijn moeder en zijn broers en zusters (allen ongehuwd). Uitschrijving op 23-9-1851 naar deel Q-1.
- Josua Roeper, woont (bij ouder(s)) Houtgracht 7 te Amsterdam na 23 september 1851 - Gekomen van P-1 afdeling 3 op 23-9-1851. Geen uitschrijving. Woont hier met moeder (weduwe) en met broers en zusters (allen ongehuwd). Zelfde adres als waar Salomon Abraham van Raap en zijn gezin in die tijd wonen.
- Josua Roeper, diamantsnijder te Amsterdam, wordt vermeld als bruidegom op 15 mei 1862 te Amsterdam - Zoon van Isaac Aron Roeper, overleden en van Rebekka Josua Polak, wonende te Amsterdam.
- Isaac Josua Roeper, diamantsnijder te Amsterdam, is huwelijksgetuige van Salomon Eliazer Gobes en Grietje Content op 3 december 1868 te Amsterdam - Zwager van de echtgenoot. Daarom - mede gezien de leeftijd - aangenomen dat Josua Isaac Roeper werd bedoeld.
- Josua Roeper, woont (in welke hoedanigheid is niet vastgelegd) Houtgracht 31 huis te Amsterdam tussen mei 1869 en februari 1884 - Het vorige huisnummer 216 is doorgehaald en veranderd in 31. Hij kan hoofdbewoner zijn, maar zijn naam staat pas op regel 6. Woonde eerst op C-21.
- geen beroep te Amsterdam, is huwelijksgetuige van Isaak Sturkop en Hanna Roeg op 30 augustus 1881 te Amsterdam - Aangenomen dat hij de zwager is van Salomon Sturkop, gezien zijn patroniem en deze getuigenis.
- woont Waterlooplein 31 te Amsterdam tussen februari 1884 en juli 1886 - Woont met echtgenote en dochter Rebecca. Inschrijving februari 1884 van deel 156 folio 93; uitschrijving juli 1886 naar deel 206 folio 143.
- ondertekent een familieannonce te Amsterdam op 2 februari 1885 te Amsterdam wegens: Overlijden van zijn moeder. Uit aller naam.
- woont Nieuwe Keizersgracht 6 huis te Amsterdam na juli 1886 - Geen uitschrijving. Dochter Rebecca uitschrijving april 1889 naar deel 457 folio 110.
- Josua Roeper, woont (volgens adresboek) Nieuwe Keizersgracht 6 te Amsterdam 1900 of 1901.
- te Amsterdam wordt vermeld in overlijdensannonce tussen 21 maart en 7 september 1902 te Amsterdam met de tekst: Overlijden van (kort achtereen) zijn broers Salomon en Aron.
- Josua Roeper ondertekent een familieannonce op 19 november 1904 te Amsterdam wegens: Overlijden van zijn zuster, Grietje Sturkop-Roeper.
- wordt vermeld op 12 mei 1905 - Er komt een steunfonds: er worden steeltjes verzameld, die geld opbrengen; ze worden in bussen op de ateliers gedeponeerd. J. Roeper staat er ook bij. (Johannes Andries ("Ome" Jan) van Zutphen (Utrecht, 7 oktober 1863 - Hilversum, 7 juni 1958) was een Nederlands vakbondsbestuurder van de diamantbewerkersbond en oprichter en voorzitter van sanatorium Zonnestraal in Hilversum. Hij is erkend als een inspirerend strijder voor de rechten van arbeiders en tegen tbc. Hij wordt geassocieerd met het zogeheten 'Koperen Stelen Fonds' - naar de steeltjes van versleten gereedschap die te gelde gemaakt werden om tbc-zorg van de vakbond op te bouwen.).
- te Amsterdam, is van 1908 tot 1910 eigenaar of mede-eigenaar van - Nieuwe Keizersgracht (huis) 6, 1910 verkoop. Gezamenlijk eigendom met dochter Rebecca (zij heeft een kwart, hij driekwart deel).
- ondertekent een familieannonce te Amsterdam op 2 april 1908 te Amsterdam wegens: Overlijdenvan zijn vrouw. Hij tekent samen met zijn enige dochter en schoonzoon: R. van Vriesland-Roeper en B. van Vriesland.
- woont te Amsterdam 1909 of 1910 - Woont met vrouw Nieuwe Prinsengracht 6; daarna Sarphatistraat 97.
- Woont te Amsterdam vermeld op 22 oktober 1909 als erflater - Maakt na de dood van zijn vrouw een testament. Zijn begrafenis mocht pas na 72 uur na constatering eerste ontbinding gebeuren; hij moest zo laat mogelijk gekist worden; vanaf zijn dood moest een rebbe bij zijn stoffelijk overschot zijn; te kleden in linnen doodskleren. De begrafenis was te regelen door zijn dochter. Dochter Rebecca is erfgename. Beplalingen: Art. 1 - Stichting ontstaat op de dag des testateur overlijden, gevestigd te Amsterdam, naam 'Flora Roeper-Gobes en Josua Isaac Roeper Stichting'; Art. 2 - Ten doel ouderloze Nederlands-Israëlitische Amsterdamse meisjes van onbesproken gedrag, die minvermogend zijn, via loting een bruidschat te verzekeren; Art. 3 - Bestuur stichting opgedragen aan Rebecca van Vriesland, geboren Roeper en aan Bernard van Vriesland. Na de dood van Van Vriesland moet een mannelijke opvolger worden benoemd. Bij de voortijdige dood van de dochter wordt haar plaats ingenomen door het Nederlands-Israëlitische Kerkbestuur et Amsterdam. Etc., etc; Art. 4 - Erfgename moet na overlijden van Roeper de erfenis aan het bestuur overdragen. Zij en haar man zullen hun levenlang vruchtgebruik van de rente hebben. Etc., etc; Art. 5 - Reglementen omtrent keuze van en toewijzing van de bruidschat aan de meisjes; Art. 6 - Bepalingen: De bruiloften moeten gehouden worden op 11 juni (de bruiloftsdag van de testateur, tenzij die op een zaterdag of feestdag valt. Zij moeten enige weken voor hun huwelijk de graven van de testateur en diens echtgenote op Muiderberg bezoeken, resp. E-39 en E-40.) Doel: onderzoeken of de graven in goede staat zijn; Art. 7 - Bestuurders ontvangen 8% van de uitgekeerde bruidschatten als salaris.
- te Amsterdam wordt vermeld in annonce op 23 april 1910 te Amsterdam met de tekst: 'Voor de vele bewijzen van belangstelling den 23 dezer ondervonden betuig ik ook namens mijne kinderen mijnen dank. Ondertekening: Josua Roeper. Plaats en datum: Amsterdam, 29 April 1910.' Welk feit hier wordt gememoreerd is niet duidelijk.
- woont Sarphatistraat 97 te Amsterdam 1912 en 1913.
- Josua Roeper, is overleden op 28 juni 1914 te Amsterdam (Volgens zijn overlijdensannonce. De teraardebestelling vond plaats op woensdag 11 uur van het sterfhuis 97 Sarphatistraat).
- te Amsterdam wordt vermeld in overlijdensannonce op 28 juni 1914 te Amsterdam (Sarphatistraat 97) met de tekst: Heden overleed tot onze diepe droefheid onze waarde Vader, Behuwdvader en Broeder, de Heer JOSUA ROEPER, Weduwnaar van Mevrouw FLORA GOBES, in den ouderdom van ruim 84 jaar. De teraardebestelling zal plaats hebben Woensdag 11 uur van het sterfhuis 97 Sarphatistraat. Ondertekening: R. van Vriesland - Roeper, B. van Vriesland. Plaats en datum: Amsterdam, 28 Juni 1914. Er is een dankannonce: Voor de vele bewijzen van belangstelling, ondervonden na het overlijden van onzen waarde Vader, Behuwdvader en Broeder, de Heer JOSUA ROEPER, weduwnaar van Mevrouw FLORA GOBES, betuigen wij onzen dank. Ondertekening: R. van Vriesland - Roeper, B. van Vriesland. Plaats en datum: Amsterdam, 1 Augustus 1914..
- wordt vermeld op 30 november 1928 - Weekblad van de ANDB: Terugblik. Hoeveel fabrikanten van grote en bescheiden betekenis zijn er in de weinige tientallen na de Kaapse Tijd niet verdewen? [
] o.m. Sallie Hamburger, Sturkop & Sttelitski, Warradijn & Roeg, twee of drie firma's Vigeveno, Judels, Kaas, Beffie, Van Wezel, Amersfoort & Hartz, Dresden & Strelitski, Gebr. Roeper. Wijlen A.S. van Wezel bracht zijn gehele bedrijf reeds vele jaren geleden in zijn geheel naar Antwerpen en later van daar naar New York over. Wordt nog gesproken over De 3 Fontyne aan de Lijnbaansgracht. Wat andfere belangrijke firma's uit vroegere, doch geenszins verre tijden betreft: de firma S.J. van Wezels (vader en broers van A.S.) bracht reeds voor het bestaan van onze bond haar zaken over naar New York en kwam daar tot grote bloei; [
] J. Judels [
] en de meeste chipfirma's (de Sturkops, [
], Warradijns, Roegs, enz.) gingen te niet. Van de hoger genoemde fabrikanten [
] werden kooplieden of commissionairs of gingen rentenieren.
- wordt vermeld op 10 maart 1967 - De Flora Roeper-Gobes en Josua Isaa Roeper Stichting verzoekt min- of onvermogende ouderloze vrouwelijke leden ener Nederlands-Israëlitische hoofdsynagoge die ongehuwd en nimmer gehuwd geweest zijn en van een leeftijd van 18 tot en met 50 jaar, die wensen deel te nemen aan de loting welke op 13 april a.s. zal plaats hebben ter verkrijging van een huwelijksgift, zich
te melden.
ongedateerd
- wordt vermeld te Amsterdam - Nog heden (anno 2013) bestaat de Flora Roeper-Gobes en Josua Isaac Roeper Stichting, actief in Sociaal-maatschappelijke dienstverlening. Van der Boechorststraat te Amsterdam.
Eigen code:
V-1 schoonzoon
Beschrijving
Aanvankelijk had ik een Joshua Roeper (schoonzoon van Marianne Koopman Sturekop) en Joshua Isaac Roeper (broer van Grietje Sturkop-Roeper. Dit is dezelfde persoon.
|