Jacobus Mozes Lob (Kobus) (1872-1942)
directeur van een N.V.
69 jaar
 

zoon van Mozes Lob en Estella Polak
echtgenoot van Liberta Wolff

Vermeldingen

  • Jacobus M. Lob is geboren op 14 november 1872 te Amsterdam.
  • Jacobus M. Lob, woont (bij ouder(s)) Plantage Franschelaan 11c te Amsterdam tussen december 1885 en juni 1890 - Uitschrijving juni 1890? naar deel 542 folio 240.
  • Jacobus M. Lob, woont (bij ouder(s)) Plantage Franschelaan 11c te Amsterdam na september 1890 - Inschrijving september 1890 van deel 542 folio 240.
  • Toelichting m.b.t. tot de woning (G - Plantage Parklaan 5) van Jacobus M. Lob: tussen 1893 en 1905 - Het pand dateert uit 1880 en kijkt uit op de Hortus. Voorname bouw. De begane grond en de kelder beslaan samen 115 vierkante meter. Koopprijs 2001: f. 795.000,-- Woonkamer enorme ruimte met een hoog plafond, over de volle diepte van het pand, gauw 12 meter met een oppervlakte van circa 45 vierkante meter. Ramen voor en achter geven voldoende licht. Gang naast de kamer komt uit op de keuken. Keuken is vierkant, ook zo'n hoog plafond. Vanaf keuken trap naar binnenplaats, pakweg twintig vierkante meter. Kelder heeft plafond van 185 cm.; mensen (en vooral het daar ondergebrachte personeel) waren veel kleiner dan nu.
  • Jacobus M. Lob, wonende te Amsterdam, wordt vermeld in 1895 te Amsterdam - De Amsterdamsche Plateelbakkerij 'De Distel' zat aan de Nieuwe Lijnbaansgracht 35-36-37 (later Valckenierstraat). In 1895 opgericht door Jacobus Mozes Lob. Was de enige joodse aardewerkfabriek in Nederland. Meyer Sluyser: 'De vrouwen gingen zich kleden in terracotta rokken en zwart fluwelen bloesjes, met een grote platelen broche van 'De Distel' als enige versiering'. 'De Distel' maakte ook tegeltableaus, in Art Nouveau stijl. Nog terug te vinden in de Diamantbeurs en American Hotel. Ook de Bijenkorf en Krasnapolsky bestelden daar zulke tableaus. Veel tableaus zijn nog te bewonderen in het Keramisch Museum Goedewaagen. 'De Distel' werd in 1932 overgenokmen door het bedrijf Goedewaagen en verhuisde naar Leiden.
  • J. M. Lob, wonende te Amsterdam, wordt vermeld na 1900 te Amsterdam - Als regent geïnstalleerd in 1900 van het Nederlandsch Israëlitisch Jongensweeshuis "Megladé Jethomim". Voorzitter vanaf 11 september 1928.
  • Jacobus M. Lob, commissionair te Amsterdam wordt vermeld in zakelijke annonce op 8 oktober 1902 te Amsterdam met de tekst: "Intrekking surseance. Bij beschikking der Arrondissements-Rechtbank te Amsterdam, Eerste Kamer, d.d. 8 October 1902 is aan Jacobus Lob, zich gewoonlijke noemende J.M. Lob, Commissionnair en Koopman, wonende te Amsterdam, akte verleend van de door zijnen procureur Mr. D.E. Lioni namens hem gedane intrekking van zijn verzoek tot verkrijging van surseance van betaling, welke hem bij beschikking van gemeld Rechtbank d.d. 29 April j.l. voorloopig was verleend." De Griffier van de Rechtbank voornoemd, Mr. J.A. de Bas. Amsterdam, 14 October 1902.
  • directeur van een N.V. wonende Plantage Parklaan 3 te Amsterdam, wordt vermeld op 26 oktober 1905 te Amsterdam - Hij werd benoemd tot toeziend voogd over de minderjarige kinderen van Koopman Nieuwkerk (zich schrijvende Nijkerk) en wijlen Leanora Lob. Hij verbleef op dat moment in het Ziekenhuis van de Vereeniging voor Ziekenverpleging aan de Prinsengracht te Amsterdam.
  • Jacobus M. Lob, directeur van een N.V. wonende Plantage Parklaan 3 te Amsterdam, wordt vermeld op 26 oktober 1906 te Amsterdam - Wordt door zijn zwager Koopman Nieuwkerk benoemd tot toeziend voogd benoemt van Koopmans kinderen. Hij ligt in het ziekenhuis en moet nog daarvan verwittigd worden. Hij wordt vertegenwoordigd door I.D. Prins.
  • Jacobus Lob, koopman, woont (als inwoner bij familie) Sarphatistraat 51 huis te Amsterdam tussen 30 juli 1907 en 20 mei 1910 - Woont in bij zijn zwager Koopman Nieuwkerk, uitschrijving 20-5-1910 naar eigen kaart.
  • Jacobus Lob, koopman, woont (als inwoner bij familie) Plantage Parklaan 3 te Amsterdam tussen 30 juli 1907 en 20 juli 1909 - Woont in bij zijn zwager Koopman Nieuwkerk, geboren 14-11-1872 Amsterdam, inschrijving 30-7-1907 van Mozes Lob.
  • Jacobus M. Lob wordt vermeld op 6 november 1908 te Amsterdam - De aandeelhouders van de N.V. Plateelbakkerij De Distel, besluiten aan drie directeuren eervol ontslag te verlenen.
  • Jacobus M. Lob wordt vermeld in geboorteannonce te Amsterdam op 7 april 1913 te Amsterdam met de tekst: 'De Heer en Mevrouw J.M. Lob-Wolff geven kennis van de geboorte eener Dochter.' Amsterdam, 7 April 1913.
  • Jacobus M. Lob, is overleden op 19 februari 1942 te Amsterdam (Volgens familieannonce).
  • Jacobus M. Lob te Amsterdam wordt vermeld in overlijdensannonce op 19 februari 1942 te Amsterdam met de tekst: “Heden overleed onze lieve Vader, Behuwd- en Grootvader Jacobus M. Lob, Weduwnaar van Liberta Wolff, in den ouderdom van 69 jaar. De begrafenis zal plaats vinden Vrijdag 20 Febr. Te Muiderberg. Vertrek van Waldeck Piermontlaan 20 te half twee. Verzoeke geen bloemen. Eenige kennisgeving.” Ondertekening: J.E. van der Heijden-Lob, L.H. van der Heijden; Nijmegen: E.L. van eden Bergh-Lob, F.C. van den Bergh en Kleinkinderen. Amsterdam, 19 Februari 1942, Waldeck Piermontlaan 20..
  • Jacobus M. Lob wordt vermeld op 27 februari 1942 te Amsterdam - Was lange tijd president-regent van het Nederlands-Israëlitisch Jongensweeshuis Megladé Jethomim; wijdde groot deel van zijn leven aan dat weeshuis, eerst als lid van de propagandacommissie en als regent, daarna als voorzitter van het bestuur; mede aan zijn initiatief en technisch inzicht was het te danken dat het gebouw aan de Amstel werd gemoderniseerd en met de eisen van de tijd in overeenstemming werd gebracht; glanspunt van zijn 31-jarige werkzaamheid was de 200-jarige herdenking van het weeshuis in april 1938; was opvolger van Alfred Lioni geweest. De Bergstichting verliest in hem een toegewijd bestuurder. Had ook zitting in het bestuur van de Raad van Arbeid, de Fika en de gemeentelijke blindenzorg. Buitengewoon grote belangstelling bij de begrafenis. Bescheiden karakter van de overledene. Op zijn wens sober karakter van de uitvaart, alleen zijn schoonzoon L. v.d. Heijden sprak dank van de familie uit. In de regentenkamer van de Commissie van Beheer van de Joodse Raad voor Amsterdam werd op 22 februari een rouwzitting gehouden. De andere schoonzoon was F.C. v.d. Bergh.
  • Jacobus M. Lob wordt vermeld op 13 maart 1942 te Amsterdam - Er wordt een herdenkingsdienst gehouden in de synagoge van het weeshuis.
   ongedateerd
  • Kobus Lob wordt vermeld - Woonde in bij zijn zus Eleonora en haar man Koopman Nijkerk aan de Plantage Kerklaan. Was eigenaar van een der drie bekende Amsterdamse aardewerkfabrieken, die plateel vervaardigde.
  • Kobus Lob wordt vermeld - Het is bij de huidige nazaten bekend dat hij regent was van het Weeshuis en later voorzitter. Het is de enige actief Joodse bemoeienis die bij hen bekend is. De plateelfabriek De Distel, waarvan hij de oprichter en bijna 25 jaar directeur was, heeft nogal wat aardewerk gemaakt voor katholieke instellingen, o.a. wijwaterbakjes en ook tegeltableaus. Er is een artikel gepubliceerd over tableaus die de Plateelbakkerij heeft gemaakt (in mijn collectie). Er zijn ook een tweede en een derde deel van dat artikel verschenen.
  • J.M. Lob is directeur van een N.V. - Directeur van 'De Distel'..
  • Jacobus M. Lob wordt vermeld in huwelijks (ondertrouw) annonce met de tekst: 'Getrouwd: J.M. Lob en L. Wolff, die, mede namens wederzijdsche familie, hartelijk dank zeggen voor de ondervonden belangstelling.' Ongedateerd.

Eigen code:

V-8 gerelateerd

Beschrijving

Karel Nijkerk vertelde over deze broer van zijn oma (Eleonara Nijkerk-Lob, die Kobus heette. J.M. zal staan voor Jacobus Mozes. Kobus had - nog steeds aldus Karel Nijkerk - een plateelfabriek 'De Distel'. Hij en zijn vrouw hadden een dochter: Johanna Eleonora Lob, overleden 30 september 2002 Amsterdam, begraven Muiderberg. Zij was getrouwd met Lodewijk Henri van der Heijden, koopman. Uit de rouwannonce bij Kobus' overlijden blijken de voorletters van zijn beide dochters en de namen van zijn schoonzoons. Die schoonzoons worden bevestigd in bron 2276.


Woonplaatsen

  tussen 1885 en 1890     vermelding woonplaats     Amsterdam     Plantage Franschelaan 11c
  tussen 1893 en 1905     topografie     Amsterdam     Plantage Parklaan 5
  in 1895     vermelding     Amsterdam    
  in 1905     vermelding     Amsterdam     Plantage Parklaan 3
  tussen 1907 en 1910     vermelding woonplaats     Amsterdam     Sarphatistraat 51 huis
  tussen 1907 en 1909     vermelding woonplaats     Amsterdam     Plantage Parklaan 3
  in 1913     annonce geboorte     Amsterdam    

Beroepen

        vermelding beroep     directeur van een N.V.  
  in 1902     annonce zakelijk     commissionair  
  in 1905     vermelding     directeur van een N.V.  
  tussen 1907 en 1910     vermelding woonplaats     koopman  

Bronnen


Creative Commons-Licentie
2018, J. Sturkop