Salomon Hartog Hond (1781-1852)
koopman
ca. 71 jaar
 

zoon van Hartog Emanuel Hond en Branca Berklou
echtgenoot van zijn volle nicht Engel Mozes Hond

Vermeldingen

  • is geboren in 1781 te Amsterdam (Zoon van Hartog | Hirts Emanuel | Mendele de Hond | Haag and Branca | Brendele Samuel Berklou. Dit is uit de roemruchte Internetbestanden van Moshe Mossel. Bronnen niet altijd helemaal duidelijk(Volgens Bevolkingsregister Amsterdam) is zijn geboortedatum: geboren Amsterdam 21-3-1773; zie bron 2019-F).
  • wordt vermeld rond 1784 (Geboortejaar geschat op basis van de naamsaanneming in 1812. De leeftijd kan toen wat hoger zijn opgegeven als die in werkelijkheid was, om aan de recrutering voor de Franse veldtochten te ontkomen).
  • Pinchas Hartog Haag, wordt vermeld als bruidegom in 1805 te Amsterdam - Pinchas Hartog Haag trouwt met Elk Mozes Manuel Haag. Haag of H'ag is de oorspronkelijke familienaam van de familie (de) Hond. Beide echtelieden heten Haag. Pinchas is volgens “Joodse voornamen in Amsterdam” identiek aan o.a. Hartog en Salomon. Daarom kan Pinchas Hartog Haag synoniem zijn aan Salomon Hartog Hond. Volgens hetzelfde boekje heeft ook de naam Elk synoniemen: Elka = Clara en Elle = Engeltje. Het lijdt weinig twijfel dat Elk Mozes Manuel Haag identiek is aan Clara alias Engel Mozes de Hond, die immers dochter was van Mozes Emanuel.
  • Zelig ben Hirts Haag wordt vermeld in tnaim acharonim (huwelijkse voorwaarden) op 3 november 1805 "11 Chesjwan 5566" te Amsterdam - De naam van de bruidegom is Zelig ben Hirts Haag; die van de bruid: Egle. De getuige voor de bruid is haar vader Moshe ben Mendele Haag, die fl. 200,- schenkt aan de dowry. De broer van de bruidegom zijn Samuel en (niet aanwezig) Mendele. De moeder van de bruid is Mayale bat Leib.
  • Alias Zelig ben Hirts Haag - Hij is getuige bij de verloving van zijn zwager Koopman Alexander Sturkop en zijn nicht Hannaatje Mozes Hond.
  • te Amsterdam wordt vermeld als naamsaannemer op 9 juni 1812 te Amsterdam (Leprozengracht) - Hij verwierf deze familienaam, voor zichzelf en zijn kinderen (hij had vier zoons en 1 kleindochter), via de naamsaanneming van zijn vader. Hij woonde aan de Leprozengracht naast een gang.
  • is fruitkoper in april 1818 te Amsterdam - Bij de geboorte van zijn kinderen Marianne (1812), Sara (1815) en Samuel (1818). Hij wordt hier een maal genoemd als fruitverkoper.
  • S. H. Hond, koopman in fruit, woont (volgens adresboek) Leprozengracht 1 te Amsterdam in 1821 - Letterlijk: Fruitkooper. Niet helemaal zeker of hij deze persoon is. Het adresboek 1821 is heel dun, dus degene die er in stond betekende kennelijk wel iets.
  • S. H. de Hond, koopman in fruit, woont (volgens adresboek) Leprozengracht 1 te Amsterdam 1824 of 1825 - Letterlijk: fruitkooper.
  • S. Hartog Hond, wonende Zwanenburgwal 72 te Amsterdam, wordt vermeld op 29 maart 1825 te Amsterdam - Stelt zich er borg voor dat Benjamin Alexander Sturhoofd zich in geen militaire dienst bevindt.
  • wordt vermeld in 1830 te Amsterdam - Ministeriele dispositie wegens het beklag (van) wegens zijne hooge aanslag over 1830 in de kerkelijken bijdragen.
  • wordt vermeld 1831 of 1832 te Amsterdam - In 1831 beklaagt hij zich: 'Hond, S.H. - Deszelfs bezwaren wegens te hoogen aanslag in de kerkelijke bijdrage. Zelfde briefnummer als K.A.: Sturkop; hebben ze samen het bezwaarschrift ingediend? In 1832 volgt de ministeriele dispositie 'wegens het beklag (van) nopens zijne hoogen aanslag van 1830 in de kerkelijke bijdrage.' De minister van staat, belast met de generale directie voor de zaken der Hervormde kerk, enz., stuurt een brief: 'Disponerende op het adres van den Heer S.H. Hond te Amsterdam, houdende bezwaren wegens te drukkende aanslag over den Jare 1830 in de kerkelijke bijdrage zijner gemeente, Gelet op het berigt der Hoofdcommissie tot de zaken der Israëlieten No. 627, De Heer Secretaris en Adviseur bij dit Departement gehoord, Gelet op Zijner Majesteits apostellair besluit van 29 September 1831 Nr. 43, Heeft goedgevonden en verstaan. Het verzoek des adressante zoo als hetzelve daar is liggende te wijzen van de hand. Dien onverminderd echter naar aanleiding van het bepaalde bij de dispositie van 23 Mei 1823 No. 1545/824 de aanslag van f. 70,-- te verminderen met f. 35,-- en gevolgelijk te bepalen over het Jaar 1830 op f. 35,-- En zal het afschrift dezer worden gezonden aan de Hoofdcommissie voormeld tot informatie aan de Parnassijns der Nederlandsche Israëlitische Hoofdsynagoge te Amsterdam tot informatie en narigt Aan den adressant voormeld tot informatie en narigt. 's Gravenhage den 4 October 1832 De Minister van Staat voornoemd..
  • koopman te Amsterdam, is getuige bij aangifte van geboorte van Marianne Sturkop op 14 augustus 1831 te Amsterdam - Dit was een getuigenis per akte van bekendheid van de geboorte in 1811. Genoemd als oom van Marianne.
  • S. H. de Hond wordt vermeld in 1832 te Amsterdam - Hij wordt aangeslagen voor 15 aandelen. Een aandeel bedraagt fl. 2,22, ergo: fl. 33,30. Aangenomen dat Hond (de), S.H., deze persoon is.
  • wordt vermeld in 1833 te Amsterdam - Diploma van …. die zegt, afgegeven.
  • is huwelijksgetuige van Hartog Salomon Hond en Sara Koopman Sturkop op 11 maart 1833 te Amsterdam - Vermeld als 'Vader van de echtgenoot'.
  • S. H. Hond wordt vermeld in 1835 te Amsterdam - In het Hebreeuws staat ook de joodse naam. Hij werd geclassificeerd in de vierde klasse, dertiende rang, vijftien aandelen f. 33,75. Hij betaalde dus hetzelfde bedrag als Koopman Alexander Sturkop.
  • koopman in fruit te Amsterdam wordt vermeld in zakelijke annonce op 14 december 1842 te Amsterdam (Zwanenburgwal 72) met de tekst: - Letterlijk adres: Zwanengracht No. 72. Samen met andere fruithandelaren melden zij (kennelijk importeren zij het fruit) aan fruitwinkeliers en likeurstokers dat zij een partij grote, uitmuntende groot Malagacitroenen hebben aangekregen, van de beste kwaliteit, over zee aangekomen. Ze kosten NLG 12,-- per halve kist. Behalve bij Salomon Hond zijn ze ook te verkrijgen bij (bekende familienamen): M.L. Woudhuysen, Jodebreestraat No. 17, Dw. M.B. Roeg & Co., Houttuinen en een vijftal andere handelaren.
  • koopman te Amsterdam, is huwelijksgetuige van Mozes Barend Nieuwkerk en Duifje Koopman Sturkop op 10 juni 1847 te Amsterdam - Hij was oom van de bruid.
  • ondertekent een familieannonce te Amsterdam in juni 1849 te Amsterdam wegens: Overlijden van zijn echtgenote Clara Mozes de Hond.
  • ondertekent een familieannonce te Amsterdam op 22 juni 1849 te Amsterdam wegens: Overlijden van zijn zoon Mozes Salomon Hond.
  • koopman, woont Zwanenburgwal 72 te Amsterdam op 12 november 1849 - Huisnummer 72 is bij de Houtstraat. Na het overlijden van zijn vrouw treedt hij op als comparant bij het verdelen en veilen van haar erfdeel.
  • Toelichting m.b.t. tot de woning (G - Leprozengracht 21 - 348 - 10) van Salomon Hartog Hond: op 12 november 1849 - Een deel van dit perceel kwam uit het bezit van zijn vrouw Clara Mozes Hond.
  • Toelichting m.b.t. tot de woning (G - Sint Antoniesbreestraat 43 - 110 - 98) van Salomon Hartog Hond: op 12 november 1849 - Een deel van dit perceel kwam uit het bezit van zijn vrouw Clara Mozes Hond..
  • Vermeld op 6 februari 1850 als erfgenaam - Na de testamentaire executie van de nalatenschap van zijn vrouw neemt hij hypotheek op (1) huis en erf aan de Zwanenburgwal tussen de Rotterdamse brug en de Lange Houtstraat, wijk 14, nummer 4256, kadaster sectie H, nummer 137 en (2) huis en erf aan de Leprozengracht, het tweede huis van het plein bij de Blaauwbrug, wijk 14, nummer 4458, kadaster sectie H, nummer 1254, ter betaling van de nalatenschap aan de andere erfgenamen. Het vruchtgebruik van zijn vrouw's erfdeel is ruim 3050 gulden.
  • Toelichting m.b.t. tot de woning (G - Leprozengracht 1 - 109 - 35) van Salomon Hartog Hond: op 6 februari 1850 - Leprozengracht, het tweede huis van het plein bij de Blaauwbrug, wijk 14, nummer 4458, kadaster sectie H, nummer 1254. Dit was tot 1853 huisnummer 1 en wordt in 1853 huisnummer 109. In 1875 verandert dit in huisnummer 35: hoek Muiderplein. Dubbele check gedaan: klopt op deze manier.
  • Salomon Hartog de Hond, koopman, woont (als hoofdbewoner en/of partner) Zwanenburgwal te Amsterdam rond 1851 - Hij woont hier met zijn schoondochter de weduwe Aaltje Levie Rozelaar en haar kinderen (het valt op dat zij Hond heten en niet, zoals hun grootvader: De Hond) Salomon, Eliazer, Engel, Aron, Simon, Willem en Rachel. Er woont ook de dienstbode Fietje Walg.
  • wordt vermeld in 1852 te Amsterdam - Overlijden ook volgens Jaartafel 1852: akte 179-4: Salomon Hartog Hond, weduwnaar van Klaara Mozes Hond.
  • koopman in fruit te Amsterdam wordt vermeld in zakelijke annonce in 1852 te Amsterdam (Zwanenburgwal) met de tekst: - Na zijn overlijden wordt iedereen die vordering heeft op of schulden aan Salomon Hartog Hond, koopman in binnenlands fruit, die op de Zwanenburgwal bij de Lange Houtstraat woonde en die op 9-9-1852 te Amsterdam is overleden, zich bij de notaris te vervoegen.
  • koopman in fruit te Amsterdam wordt vermeld in zakelijke annonce op 30 augustus 1852 te Amsterdam met de tekst: - Salomon Hartog Hond, koopman in binnenlands fruit, beëindigt zijn handel en liquideert zijn bedrijf, verleent aan zijn kleinzoon Salomon Moses Hond de bevoegdheid om voor eigen rekening hetzelfde vak uit te oefenen op de naam van zijn grootvader, met de aantekening dat alles vanaf nu onder de aansprakelijkheid van de kleinzoon komt. Salomon Moses Hond heeft de eer zich “in het gunstig aandenken van het Publiek te recommanderen, belovende het vertrouwen, zoo vele jaren aan zijnen Grootvader geschonken, zich steeds te zullen waardig maken”. Uit een andere annonce blijkt dat Salomon Hartog Hond nauwelijks een week later overlijdt.
  • is overleden op 9 september 1852 te Amsterdam (Volgens overlijdensannonce).
  • te Amsterdam wordt vermeld in overlijdensannonce op 9 september 1852 te Amsterdam met de tekst: "Heden overleed tot ons aller droefheid, onze zeer beminnelijke Vader en Behuwdvader, de Heer SALOMON HARTOG HOND, in den ouderdom van 80 Jaren. Diep betreurd door zijne nalatende Kinderen, Kleinkinderen, Behuwddochters en Behuwdzonen. Ondertekening: S.M. Hond. Uit aller naam. Plaats en datum: Amsterdam, 9 September 1852.".
  • is begraven op 10 september 1852 te Muiderberg (Joodse begraafplaats Muiderberg) (Volgens Begraafverloven: Muiderberg Graf B - 26 - 124).
  • S. H. Hond, koopman in fruit, woont (volgens adresboek) Zwanenburgwal P 169 te Amsterdam 1862 of 1863 - Letterlijk vermelding: Zwanenburgwal bij de Zwanenburgerstraat P 169, in spaansche fruiten. Op de Prinsengracht over de Stads-Timmertuin W 726 vinden we S. Hond, in spaansche fruiten; op hetzelfde adres: S.J. Hond, koopman.
   ongedateerd
  • Alias Zelig Hirts Haag - Volgens Moshe Mossel. Volledige naam: Zelig ben Hirts Haag.
  • Toelichting m.b.t. tot de woning (G - Zwanenburgwal 72 - 170 - 31) van Salomon Hartog de Hond: - Zwanenburgwal 72 werd in 1853 omgenummerd tot P-170. Dus niet: P-169 (dat was het vervallen huisnummer 71). Zwanenburgwal 72 (verpandingsnummer 4265, kadastraal nummer H-137) was het huis naast het hoekhuis aan de Lange Houtstraat. Dat was Zwanenburgwal 73. Nummer 72 stond in de richting Houtgracht. In 1875 werd nummer 72 omgenummerd naar 31.

Eigen code:

V-3 schoonvader


Woonplaatsen

        topografie     Amsterdam     Zwanenburgwal 72 - 170 - 31
  in 1812     naamsaannemer     Amsterdam     Leprozengracht
  in 1825     vermelding     Amsterdam     Zwanenburgwal 72
  in 1847     huwelijksgetuige     Amsterdam    
  in 1849     topografie     Amsterdam     Sint Antoniesbreestraat 43 - 110 - 98
  in 1849     vermelding woonplaats     Amsterdam     Zwanenburgwal 72
  in 1849     topografie     Amsterdam     Leprozengracht 21 - 348 - 10
  rond 1851     vermelding woonplaats     Amsterdam     Zwanenburgwal
  in 1852     annonce zakelijk     Amsterdam    
  1862 of 1863     vermelding woonplaats     Amsterdam     Zwanenburgwal P 169

Beroepen

  in 1818     vermelding beroep     fruitkoper  
  in 1821     vermelding woonplaats     koopman in fruit  
  in 1831     getuige aangifte geboorte     koopman  
  in 1842     annonce zakelijk     koopman in fruit  
  in 1847     huwelijksgetuige     koopman  
  in 1852     annonce zakelijk     koopman in fruit  

Bronnen


Creative Commons-Licentie
2018, J. Sturkop