Abraham Kaas (Ab) (1915-1941)
koopman
26 jaar
 

foto zoon van Levi Kaas en Henriette Sturkop (Jetje)
echtgenoot van Jeannette de Smitt

Vermeldingen

  • is geboren op 22 mei 1915 te Amsterdam (Volgens Bevolkingsregister Amsterdam - formeel).
  • koopman woont (bij ouder(s)) Swammerdamstraat 50 huis te Amsterdam na 22 mei 1915 - Hier geboren op geboren 22-5-1915.
  • Ab Kaas wordt vermeld in huwelijks (ondertrouw) annonce op 20 oktober 1934 te Amsterdam (Swammerdamstraat 50) met de tekst: “Verloofd: NETTY DE SMITT en AB KAAS. In plaats van kaarten. 20 October 1934 / 28 Tisjrie 5695, Amstellaan 34, Swammerdamstraat 50.” Er is ook een annonce voor de ondertrouw: “Ondertrouwd: NETTY DE SMITT en AB KAAS. In plaats van kaarten. Kerkelijke inzegening: Woensdag 30 Augustus a.s. te 1.30 uur in de Nieuwe Synagoge, J.D. Meyerplein. Amsterdam, 15 Augustus 1939, Amstellaan 34, 1e etage, Swammerdamstraat 50 huis.”.
  • Met betrekking tot Abraham Kaas werd verteld rond 1938 te Amsterdam - Betrouwbare getuigen melden dat het relaas over de sweepstake (althans qua Louis Davids liedje), rond Ab Kaas en zijn oom Isaac, niet op controleerbare feiten berust.
  • Met betrekking tot Abraham Kaas werd verteld voor 1939 te Amsterdam - Ab had een klein autootje (DKW-tje), had blauwe ogen en het puntje van zijn neus was afgeplat tot de vorm van een dubbeltje. Louis Kaas lijkt niet op zijn vader, veel meer op zijn moeder. Ab mocht niet zo veel van thuis, maar op een keer mocht hij met het gezin van mijn opa mee naar Zandvoort, alwaar hij zijn Bar Mitschwa ring in de golven verloor. Ab lustte graag een haring. De familie Kaas leefde in onmin met hun oom Isaac en tante Jansje Houtkruijer. Die oom en tante hadden een zaak, die ze ten gevolge van een uit de hand gelopen grap verloren. Oom Isaac werd op een kwade dag opgebeld door een kennis uit Antwerpen met het bericht dat hij (oom Isaac) de sweepstake had gewonnen. In die jaren betekende dat, dat je een fortuin had verworven. Oom Isaac verkocht de zaak aan Ab Kaas en ging met zijn hele familie in het Amstel Hotel wonen. Met veel festiviteiten. Kort nadien kwam het verpletterende bericht, dat alles een geintje was geweest. Geen prijs. Geen zaak meer. En een torenhoge hotelrekening. Ab heeft de zaak niet meer terug verkocht en de afstand tussen beide families viel niet meer te overbruggen. Dit bericht zou in de jaren 1938 - 1939 zelfs in de kranten van Buenos Aires zijn verschenen.
  • Omtrent Abraham Kaas wordt een gebeurtenis vermeld in 1941 te Mauthausen (A) - In Slot Hartheim, Oostenrijk, zijn 1100-1200 joden vergast, gecremeerd en de as in de Donau gedeponeerd. De gefingeerde doodsoorzaak in Mauthausen was: 'auf der Flucht erschossen'. Zij werden met twee à drie autobussen per dag aangevoerd en twee uur later zagen omwonenden rook uit de schoorsteen van het in 1939 op de binnenplaats gebouwde crematorium.
  • Omtrent Abraham Kaas te Amsterdam wordt een gebeurtenis vermeld in 1941 te Amsterdam (Nieuwe Uilenburgerstraat 2) - Jaap Soesan woonde met zijn ouders destijds in de Peperstraat. In die periode van de eerste razzia's heeft hij vanaf het dak van hun huis gezien hoe Abraham Kaas met nog enkele mannen uit zijn winkel werd gesleurd en tot bloedens toe met geweerkolven werd geslagen. Daarna werd hij weggevoerd. Jaap Soesan kwam veel in zijn kruidenierswinkel die Abraham toen van de heer Houtkruier had overgenomen. De Peperstraat is een klein straatje dat ligt tussen de Prins Hendrikkade en Rapenburg en slechts een tiental meters is verwijderd van de Uilenburgerstraat waar op de hoek de kruidenierszaak was gevestigd en aan de andere zijde was de Oostersekade.
  • Met betrekking tot Abraham Kaas te Amsterdam werd verteld in 1941 (Uilenburgerstraat 2) - Zijn zoon Louis Kaas vertelt dat zijn vader werd weggevoerd in 1941. Had winkel in Uilenburgerstraat 2. Moeder Netty zette bedrijf voort. (Dit klopt volgens Louis' neef Leo de Smitt (anno 2016).
  • woont (als hoofdbewoner en/of partner) Amstellaan 34 een hoog te Amsterdam in februari 1941 - Woont hier met vrouw en kind.
  • winkelier woont (als hoofdbewoner en/of partner) Amstellaan 34 een hoog te Amsterdam in februari 1941 - Woont hier met echtgenote. Eén kind dat nog thuis woonde heeft de oorlog overleefd.
  • is vermoord op 14 augustus 1941 te Mauthausen (A) - Bevestigd (formeel) door Bevolkingsregister Amsterdam in bron 1670.
  • Toelichting/commentaar - In Slot Hartheim, Oostenrijk, zijn circa 1100 - 1200 joden vergast, gecremeerd en de as in de Donau gedeponeerd. De gefingeerde doodsoorzaak in Mauthausen was: 'auf der Flucht erschossen'. Zij werden met twee à drie autobussen per dag aangevoerd en twee uur later zagen omwonenden rook uit de schoorsteen van het in 1939 op de binnenplaats gebouwde crematorium.
  • wordt vermeld in overlijdensannonce op 19 augustus 1941 te Amsterdam met de tekst: “Hiermee geven wij kennis van het smartelijk overlijden van onzen lieven Man, Vader, Zoon, Behuwdzoon, Broer, Zwager en Oom, den Heer ABRAHAM KAAS, in den jeugdigen leeftijd van 26 jaar. J. Kaas-De Smitt. Amsterdam, Nieuwe Uilenburgerstraat 2, 19 Augustus 1941.” Er is een dankannonce: “Uitsluitend langs dezen weg betuigen wij onzen dank voor de vele hartelijke bewijzen van deelneming, ons betoond bij het overlijden van onzen lieven Man en Vader, de Heer ABRAHAM KAAS. J. Kaas-De Smitt, Loekie. Amsterdam, 27 September 1941.”.
  • wordt vermeld in juli 1943 te Amsterdam - Woning gepulst in juli 1943 (Nieuwe Uilenburgerstraat 2 huis, Amsterdam).
   ongedateerd
  • wordt vermeld te Amsterdam - Schade aangegeven door een notaris bij 'Die Wiedergutmachungsämter'. Schadeadres Nieuwe Uilenburgerstraat 2 huis Amsterdam. Schade door vervolging wegens ras. Schadebedrag f. 2700,--. Ten gunste van Louis Kaas, personalia zoals bekend, onder voogdij van A.W. Askenasy, wonende Minervaplein 5 Amsterdam. De notaris vindt het omgerekend bedrag t.w. f. 3333,-- (van f. 2700,--) te laag.
  • Met betrekking tot Ab Kaas werd verteld - Mijn vader heeft Ab Kaas na een periode van samenwerking bij de firma Witjas en familiaire ontmoetingen, nooit meer ontmoet, nadat deze zich zelfstandig had gemaakt. Papa heeft zijn vrouw nooit gekend.
  • Met betrekking tot Abraham Kaas werd verteld - Louis Kaas vertelde op 17-9-1993 dat het erfdeel van zijn ouders er is doorgejaagd. Zijn voogd zou vanaf 1946 NLG 300.000,-- voor hem beheerd hebben, maar ook in zijn geval is alles verdwenen. Dat bedrag zou vandaag den dag een miljoenensom zijn geweest. Louis vertelde nog dat zijn vader op jeugdige leeftijd al meerdere zaken had; naast levensmiddelenzaak had hij ook textielwinkels. (Voetnoot: anno 2016 ontkent zijn neef Leo de Smitt, die na de oorlog samen met Louis bij familie was ondergebracht, dat zo'n erfenis zou bestaan of in elk geval nergens gedocumenteerd is).
  • Met betrekking tot Abraham Kaas werd verteld - Zijn nicht Rosalie herinnert zich hoe Ab in 1941 door de moffen uit zijn winkeltje werd gesleurd en erg is mishandeld alvorens gedeporteerd te worden.
  • Met betrekking tot Abraham Kaas werd verteld - Coba Steiger-Sturkop vertelt dat Ab Kaas een donkere man was met blauwe ogen (zie zijn zoon Louis).
  • Met betrekking tot Abraham Kaas te Amsterdam werd verteld - Mijn vader vertelt dat zijn neef Ab Kaas veel met mijn vader en familie op stap ging; hij ging soms mee naar Zandvoort.

Eigen code:

VII-6 kind


Woonplaatsen

        overlevering     Amsterdam    
  na 1915     vermelding woonplaats     Amsterdam     Swammerdamstraat 50 huis
  in 1941     gebeurtenis     Amsterdam     Nieuwe Uilenburgerstraat 2
  in 1941     overlevering     Amsterdam     Uilenburgerstraat 2
  in 1941     vermelding woonplaats     Amsterdam     Amstellaan 34 een hoog

Beroepen

  na 1915     vermelding woonplaats     koopman  
  in 1941     vermelding woonplaats     winkelier  

Bronnen


Creative Commons-Licentie
2020, J. Sturkop