zoon van
Hermanus Mozes van Straten en Rosalie Sturkop
echtgenoot van Anna Vonk
Vermeldingen
- is geboren op 17 november 1900 te Amsterdam (Volgens Bevolkingsregister Amsterdam).
- woont (bij ouder(s)) Ruyschstraat 97 twee hoog te Amsterdam tussen 17 november 1900 en 12 augustus 1905 - Op dit adres geboren op 17-11-1900..
- woont (bij ouder(s)) Vrolikstraat 242 twee hoog te Amsterdam tussen 12 augustus 1905 en 29 augustus 1908 - Zie info bij zijn moeder.
- woont (als inwoner bij familie) Kastanjeweg 5 twee hoog te Amsterdam tussen 29 augustus 1908 en 1 mei 1909 - Woont met ouders in bij zijn tante Elisabeth de Levita-Sturkop en haar gezin. - Zie info bij zijn moeder. Uitschrijving 1-5-1909 naar Hermanus Mozes van Straten.
- woont (bij ouder(s)) Kastanjeweg 9 drie hoog te Amsterdam tussen 7 mei 1909 en april 1911 - De naam van dit adres is veranderd in Kastanjeplein 9. Zie info bij zijn moeder. Inschrijving 7-5-1909 van Louis de Levita, uitschrijving 27-12-1911 naar Haarlem, adres slecht leesbaar.
- woont (bij ouder(s)) Kastanjeplein 9 twee hoog te Amsterdam tussen april en 27 december 1911 - De naam van dit adres was eerst Kastanjeweg 9. Ze verhuisden wel van de derde naar de tweede verdieping. Zie info bij zijn moeder. Inschrijving 7-5-1909 van Louis de Levita, uitschrijving 27-12-1911 naar Haarlem, adres slecht leesbaar.
- woont (in welke hoedanigheid is niet vastgelegd) te Haarlem na 27 december 1911 - Volgens Bevolkingsregister Amsterdam. Hij is in december 1913 bij zijn ouders teruggekeerd vanaf Levi Kaas.
- woont (in welke hoedanigheid is niet vastgelegd) te Haarlem voor 19 januari 1912 (Volgens Bevolkingsregister Amsterdam) In bron 1667 staat echter: afgevoerd 29 december 1911 en opgenomen 27 november 1913 komende van Haarlem..
- woont (als inwoner bij familie) Swammerdamstraat 50 huis te Amsterdam tussen 19 januari 1912 en 4 december 1913 - Woont in bij zijn tante Henriëtte Kaas-Sturkop en haar gezin. Inschrijving 19-1-1912 van Haarlem, uitschrijving: 4-12-1913 naar Hermanus Mozes van Straten.
- handelsreiziger in zijde, woont (bij ouder(s)) Kuiperstraat 32 twee hoog te Amsterdam tussen 1 december 1913 en 21 mei 1928 - Inschrijving 3-12-1913 van Levie Kaas, uitschrijving 21-5-1928 naar eigen kaart, aantekening Mil. Verlof.
- is handelsreiziger op 16 mei 1928 te Amsterdam.
- woont (als hoofdbewoner en/of partner) te Amsterdam tussen 2 maart 1929 en 13 april 1937 - Woont met vrouw en kinderen (Eduard en Tilly, die hier worden geboren): Admiralengracht 14 een hoog; vanaf 2-3-1929 Columbusplein 62 een hoog; vanaf 30-12-1932 Witte de Wittstraat 156 twee hoog; vanaf 21-1-1935 Witte de Wittstraat 140; 3-4-1937 naar Hilversum.
- woont (in welke hoedanigheid is niet vastgelegd) Siriusstraat (Hilversum) 36 te Hilversum na 13 april 1937 - Volgens Bevolkingsregister Amsterdam.
- woont te Hilversum voor 17 september 1938 - Volgens Bevolkingsregister Hilversum.
- woont Julianastraat (Arnhem) te Arnhem tussen 17 september 1938 en 25 februari 1970 - Volgens Bevolkingsregister Arnhem.
- wordt vermeld op 10 augustus 1942 te Arnhem - Krijgt opdracht van de Sicherheitspolizei om mee te helpen aan het schoonmaken van door Joden ingeleverde fietsen. Zelf brood en drinken meenemen.
- wordt vermeld na 1944 - Eind 1943 of in 1944, ruim voor de Slag om Arnhem, afgevoerd - hij droeg immers een ster. Vanwege zijn huwelijk met een 'Arische' werd hij niet gedeporteerd, maar te werk gesteld in de Drents-Friese wouden, waar een vliegveld moest worden aangelegd. Dat werkkamp werd bewaakt door de gewone Wehrmacht. Hij wist in 1944 te ontsnappen. Werkte als vertegenwoordiger en wist een cliënt te bereiken, die hij terecht vertrouwde. Het verzet zorgde ervoor dat hij bij zijn schoonouders terecht kwam, waar hij onderdook.
- wordt vermeld 1944 en 1945 - Gezin Van Straten woonde tijdens de Slag om Arnhem, 17 september 1944, in Arnhem. Zonder Ko. Die zat toen in Havelte, in een kamp waar gemengd gehuwden te werk werden gesteld. Anna Vonk was met beide kinderen achtergebleven in Arnhem. Ze hadden een huis pal tegenover park Angerenstein. Om die reden moesten de gewone soldaten het veld ruimen voor SS-officieren. Tilly Delwig-van Straten herinnert zich dat de Duitse soldaten die bij hen ingekwartierd zaten heel aardig waren(ze kregen lekkers van ze). Vooral de chocola is haar bijgebleven. En bonnen gelooft ze. Ze zaten wel bij hen in de kamer en lieten dan foto's zien van vrouw en kindjes, en vertelden over ze natuurlijk. Anna Vonk was niet meteen geëvacueerd toen het móest. De ingekwartierde soldaten waren er toen niet meer. Ze waren op een gegeven moment toch de klos. Tilly was tóch naar de voorkamer gegaan, waar de bijna voorbijgelopen Duitsers haar zagen. Ze zeiden dat we sofort weg moesten. Anna zei toen dat ze de Kartoffel net klaar had en dat die eerst gegeten moesten worden. Dat mocht uiteindelijk. Zij hebben toen in eerste instantie een paar weken in Velp bij mensen in huis gezeten. Van daaruit zijn ze nog diverse malen terug geweest in de Julianalaan (met een angstig gevoel, een spookstad waar geen mensen meer woonden, alleen Duitsers; dat Tilly dat dúrfde) om spullen te halen. Toen te voet naar Otterlo waar ze bij familie van een oom onderdak hoopten te vinden, maar helaas. Uiteindelijk, via paar weken Barneveld, naar de familie van Anna Vonk (o.a.ouders) in Amsterdam(Postjesweg) gegaan. Daar kwam, geheel onverwacht, na een aantal weken ook Ko van Straten aan. Hij was ontsnapt. Daarna als gezin bij Simon en Wally in huis gekomen in de Haarlemmermeerstraat. Hongerwinter. Tilly weet nog wel dat haar vader er 's avonds op uit trok om eten, hout te bemachtigen.
- wordt vermeld na september 1944 - Hoorde in Kamp Havelte dat de stad waar hij woonde en zijn gezin nog verbleef, zwaar werd gebombardeerd. Aan het einde van de maand zag Ko van Straten steeds meer tewerkgestelden over de hei vluchten en waagde het er ook op. De ongeïnteresseerde soldaten grepen niet eens meer in. Hij kroop, al stenen zettend voor de startbaan, wat uit de richting van de bewakers, staat dan op, kijkt om zich heen, zogenaamd zoekend naar iets en loopt een stukje verder. Er gebeurt niets. Nog een stukje loopt hij. Niemand schijn er op te letten. Hij loopt gewoon door en het duurt niet lang of het vliegveld, dat de Duitsers nooit gebruiken zullen, ligt een heel eind achter hem. De hei en de bossen zijn voor hem onbekend gebied. Hij weet niet of er alsnog een klopjacht op hem is ingezet. De Wehrmacht zal dat niet doen, maar er is ook SS in de buurt - en misschien ook wel Landstorm; Drente is wat dat betreft een berucht gebied. Hij weet ook niet precies waar hij is, maar hij hoopt een straatweg tegen te komen. Dat gebeurt na enige omzwervingen inderdaad. Hier heeft hij ooit gereden met zijn Citroën, op weg naar een oude klant in Wolvega. Het is nog een hele wandeling, en als er verkeer aankomt moet hij veiligheidshalve wegduiken achter een boom in de berm, maar in de avond bereikt hij Wolvega en vindt de klant. Deze neemt hem op en bezorgt hem een veilig onderdak: eten en een bed en aandacht voor zijn verhaal. Van Straten vertelt over zijn gezin en laat foto's zien. Hij heeft een dochtertje dat net zo oud is als het dochtertje van de winkelier. De winkeliersvrouw ziet die foto en hoort het verhaal. Zij zal dit haar leven lang onthouden. De winkelier en diens vrienden bij de politie helpen Van Straten naar Lemmer en smokkelen hem aan boord van de Lemmerboot, waar zijn schoonouders wonen. Hij vindt daar zijn intussen geëvacueerde gezin en vertelt zijn verhaal.
- woont Merwedestraat (Rheden) 85 te Rheden na 25 februari 1970 - Volgens Bevolkingsregister Arnhem. In 1984 waren hij en zijn vrouw al overleden. Zijn erfgenaam was: E. van Straten, Eksterlaan 24, 2261 EL Leidschendam. Zie bron 5465-A: naar een 'aanleunwoning' bij een bejaardentehuis(Lorentzhuis) in Velp, waar hij en zijn vrouw tot hun dood hebben gewoond.
- is overleden op 12 oktober 1983.
ongedateerd
- is vertegenwoordiger - Werkte voor 'De Aziatische Handelsonderneming' te Amsterdam aan de Kloveniersburgwal. Dat hield in allerlei artikelen uit China en Japan (o.a. ook af en toe Chinese theepotjes, maar een zeer divers aanbod, bijv. ook speelgoed en kimono's).
- Geloof Doopsgezind - In 1942 werden hij en echtgenote doopsgezind gedoopt.
- Met betrekking tot Jacobus van Straten werd verteld - Kleindochter Tilly herinnert zich hem als een bijzónder zorgzame man en echtgenoot. En ook lieve vader en opa. Was een behoorlijk vrolijke, liefdevolle, sociale, grapjes makende, evenwichtige vader/opa. Nooit iets van neerslachtigheid gemerkt, hoewel Tilly zich nu afvraagt - nu dat zij de oorzaak van de dood van Ko's moeder weet - of de (over)bezorgdheid/somberheid over en voor haar moeder met dat verleden te maken had.
- Met betrekking tot Ko van Straten werd verteld - Er is een zoon geweest van Rosalie of Bertha met de naam Ko van Straaten (met twee a's). Deze Ko zou erg gesteld zijn geweest op mijn grootvader en kwam vaak bij hem thuis. Hij is verhuisd naar Arnhem en heeft opa's begrafenis in 1955 nog bijgewoond.
Eigen code:
VII-4 kind
|