Geertruida Beffie (Truus) (1922-2013)

91 jaar
 

foto dochter van Nathan Beffie en Bertha Goudeket

Vermeldingen

  • is geboren op 19 april 1922 te Amsterdam.
  • wordt vermeld in 1941 - Toen haar broer Eduard in augustus 1941 niet terugkeerde nadat hij door de Duitsers was gearresteerd, besloten de ouders dat ten minste één van de kinderen in veiligheid moest worden gebracht. De vader legde verbindingen met de Nederlandse ondergrondse beweging. Eén man beloofde dat er Duitse Gestapo-mannen waren die joodse kinderen tegen genereuze beloning in veiligheid zouden brengen. Er werd overeengekomen dat Geertruda, toen 19, zou beginnen in een groep met drie jongere meisjes. Ze reisden met de trein van Amsterdam naar Parijs, vergezeld door twee Gestapo-officieren. De officieren vertelden hen om een ??trein naar Zuid-Frankrijk te nemen na een overnachting in een stad genaamd Hendaye aan de voet van de Pyreneeën. De kinderen werden daar opgehaald, maakte Geertrudia met haar koffer op weg naar de Spaanse grens. Daar ontving ze een contactpersoon van de Nederlandse ondergrondse beweging, ze werd door een koets naar San Sebastian gebracht, waar ze een trein naar Bilbao nam. Meer dan duizend vluchtelingen wachtten op een schip dat ongeveer een keer per maand naar Havana in Cuba ging. De doorgang kostte $ 1.000 per persoon, het geld werd gemeld door de tante en haar man uit New York, die daarheen was verhuisd vanuit Le Havre. De reis duurde 22 dagen, waarna het schip aanmeerde op een klein eiland in de buurt van Havana, dat tijdens de oorlog de Amerikaanse vloot had bezet. Daar vroeg Geertruida om toegang tot de VS, maar moest een paar weken wachten tot ze in december 1941 naar New York mocht rijden. De broer en andere familieleden zijn in juli 1943 vermoord in Sobibór, vader en moeder op een andere, voor de dochter onbekende plaats.
  • wordt vermeld in 1941 - Eduard verdween in 1941. Zijn vader wilde tenminste één kind redden en hij kocht nazi's om met diamanten. Geertruida werd de begeleidster van kinderen die in het buitenland met hun ouders werden herenigd en ze reisde via Frankrijk, Bilbao, Havana naar New York. Haar opa Mozes riep na het horen van haar vertrek: 'Dat vervloekte Amerika! Eerst neemt het mijn dochter af, daarna mijn kleindochter!'.
  • woont te Amsterdam voor 11 augustus 1941 - Zie adressen ouders.
  • woont te Cuba na 11 augustus 1941 - Uitschrijving 11-8-1941 naar Cuba.
  • Truus Beffie wordt vermeld na februari 1942 - Voer in februari 1942 per bananenboot van Havana naar New York. Zij vond daar een kamer en werd stenotypiste bij de Netherlands Shipping and Trading Company. Sprak vier talen.
  • wordt vermeld in 1946 - Gefaald 'contact' tussen Truus Beffie en haar tante Jetta Goudal.
  • wordt vermeld na 1960 - Ging in de sixties ging ik met zoon Eric in Los Angeles naar een tentoonstelling met foto's en artikelen over de grote sterren uit de zwijgende film en tot haar grote verbazing hing tante Juliettes portret daar, met stukken over haar loopbaan om haar heen.
  • wordt vermeld rond 2010 - Luxe kamer van het joodse bejaardentehuis in het plaatsje Yonkers in de staat New York. In haar bibliotheek stonden honderden kattenboeken. Aan de muur hingen kattenschilderijen. Op haar blouse zat een kattenbroche gespeld. Later woonde zij in een joods bejaardentehuis in Pennsylvania en leek steeds geloviger te worden. Ze bezocht alle synagogediensten, maar ging nooit naar een Holocaustherdenking en ze zei: 'Soms vertelt iemand me dat zijn of haar moeder is overleden. Dan denk ik: maar jouw moeder is tenminste niet gestorven op een plank in een kamp..'.
  • is overleden op 26 april 2013 te New York (USA).
   ongedateerd
  • wordt vermeld - Trad op als getuige in het eerste Demjanjoek-proces.
  • wordt vermeld - Truus schreef haar tante Jetta Goudal vlak na haar aankomst in Amerika een briefje waarin zij uitlegde wie ze was en dat zij graag eens met familie wilde praten. Jetta schreef een kort briefje in het Engels terug waarin stond dat ze geen familie had in Holland of waar ter wereld ook. Ze was volgens Truus doodsbang dat bekend zou worden dat ze helemaal geen Franse katholiek was, maar een Nederlandse Jodin.
  • wordt vermeld - Rosette Citroen was de achttien jaar jongere secretaresse van diamantslijperij Goudeket. Eddie en Truus Beffie kwamen graag bij haar. Ze waren een beetje bang voor hun opa. Truus was een loner. Eddie verlegen, bangelijk.
  • Alias Truus Beffie.

Eigen code:

VI-11 gerelateerd


Woonplaatsen

  voor 1941     vermelding woonplaats     Amsterdam    
  na 1941     vermelding woonplaats     Cuba    

Bronnen


Creative Commons-Licentie
2020, J. Sturkop