Dientje Rooselaar (1875-1963)

87 jaar
 

dochter van Philip Rooselaar en Mariane van Embden
echtgenote van Samuel Keizer

Vermeldingen

  • is geboren op 9 oktober 1875 te Amsterdam.
  • woont te Amsterdam voor 21 februari 1907 - Zie adressen echtgenoot.
  • woont te Londen (GB) na 21 februari 1907.
  • Dini Rooselaar woont te Londen (GB) op 2 november 1922 - Ten tijde van de viering van het vijftigjarig huwelijk van haar schoonouders.
  • woont te Londen (GB) voor 7 september 1924.
  • woont te Amsterdam na 7 september 1924.
  • Met betrekking tot Dientje Rooselaar werd verteld in september 1942 te Westerbork - Eind september 1942 werd het gezin Meijer Waterman en Sophie Keizer met dochter Roosje en haar ouders naar Westerbork gevoerd. Toen zij daar waren, herkende een vriend van Roosje's oom, die SS-er was geworden, Roosje's moeder en haalde hun namen van de transportlijst naar Auschwitz. Toen kwam hun Sperre (zie bron 7175-16) beschikbaar en keerden zij terug naar Amsterdam.
  • woont Hofmyerstraat 25 twee hoog te Amsterdam van 5 augustus tot 15 november 1943 - Gedwongen verhuizing door de bezetter naar de Transvaalbuurt.
  • Met betrekking tot Dientje Rooselaar werd verteld in september 1943 - In september 1943 was de laatste razzia in Amsterdam en werd de hele familie Keizer en de hunnen opnieuw naar Westerbork overgebracht. Vanwege de Sperre werden zij niet naar Auschwitz gestuurd, maar naar een interneringskamp in Frankrijk (Vittel). Dat gebeurde deels omdat Frederika Keizer (en haar broers en jongere zussen) in Engeland waren geboren en nog de Britse nationaliteit hadden. Ze werden bevrijd in 1944 en keerden in 1945 naar Amsterdam terug.
  • wordt vermeld in 1944 te Vittel - Zat geïnterneerd In Kamp Vittel met haar echtgenoot, dochter Frederika, schoonzoon Meijer Waterman en hun dochter Roosje, dochter Janie en schoonzoon Appie Halberstadt, en dochter Margie. Fred Tannenzapf was er ook met zijn familie maar was toen nog niet getrouwd met Margie.
  • woont (als gevangene van de bezetter) te Vittel in 1944 - De familie had Britse paspoorten en bestond uit het echtpaar Keizer-Rooselaar, echtpaar Waterman-Keizer met dochter Roosje, het echtpaar Halberstadt en Margie Keizer. Margie's latere echtgenoot Fred Tannenzapf verbleef daar ook met zijn ouders en waarschijnlijk zijn zus. Vittel was een interneringskamp waar mensen van velerlei nationaliteit werden gegijzeld, in afwachting van eventuele uitruil met Duitse krijgsgevangenen. Het kamp was omgeven door prikkeldraad. De behandeling was niet zo slecht als in andere kampen. De Joden droegen daar geen ster. Men kreeg voedselpakketten van het Rode Kruis. Er werd geen werk verricht, zoals in Westerbork. Eerst was er een bevrijdingspoging door de Maquis. In 1944 werden zij bevrijd door de Amerikanen. De Duitsers namen Vittel in beslag omdat het veel hotels had (het was een Spa). Daardoor hadden ze ruimte voor de gevangen.
  • wonende te La Bourboule, wordt vermeld 1944 en 1945 - Alle familieleden die in Vittel waren geïnterneerd werden ook ondergebracht in La Bourboule. Allen zijn tegelijk teruggekeerd naar Amsterdam. (La Bourboule ligt in de Auvergne, ten zuidwesten van Clermond-Ferrand).
  • wordt vermeld 1944 en 1945 te La Bourboule - Zoon Nathan Keizer vond, gekleed in zijn uniform van kapitein, zijn familieleden terug in La Bouboule, de eerste keer dat de familie hem weer zag.
  • woont te La Bourboule 1944 en 1945 - Een opvangkamp voor hen die na Vittel nog niet naar (het nog niet bevrijde) Nederland konden terugkeren.
  • werd gedeporteerd op 9 maart 1944 naar Vittel - Wegens dubbele nationaliteit vanuit Kamp Westerbork naar Vittel overgebracht, samen met familieleden.
  • wordt vermeld in 1945 te Amsterdam - Bij aankomst op het Centraal Station kregen de repatrianten een bord om hun hals met een D voor 'Dakloos'.
  • te Amsterdam wordt vermeld in annonce op 8 september 1950 te Amsterdam (Zeedijk 101) met de tekst: - Ondertekend nieuwjaarwens van Sigarenmagazijn Dooseman.
  • woont te USA na 10 april 1951 - Zie adressen echtgenoot.
  • wordt vermeld op 25 april 1951 te New York (USA) - Komt met haar ouders en grootouders per Nieuw-Amsterdam cabin class aan in New York. (Opgegeven bestemming van Meijer, Frederika en Roosje: 108-119 64th., Rd., Forest Hill, NY; van grootouders: bestemming 11152 S. Forest Av., Chicago Ill. Vertrek op 17-4-1951 uit Rotterdam. Op het adres in New York zijn zij nooit geweest, dat was het adres van hun sponsors, d.w.z. personen die er borg voor staan dat je niet van de staat zou leven. Het gezelschap verbleef een week in het Statler Hotel in New York en reisde per trein door naar Chicago. Janie Halberstadt-Keizer haalde hen op bij aankomst van de Nieuw Amsterdam.
  • Alias Dinah Rooselaar.
  • Dinah Rooselaar, is overleden op 16 januari 1963 te Miami Beach (USA).
   ongedateerd
  • wordt vermeld - Sam Keizer betaalde voor de familieleden om naar een interneringskamp te gaan, in plaats van naar een concentratiekamp, door te beweren dat zij allemaal in Engeland waren geboren en dat hun papieren ontbraken. Hij wilde dat Stella hetzelfde zou opeisen. 'Als ze dat had gedaan, zou ze niet naar Bergen-Belsen zijn gegaan en zou Maurits mogelijk de oorlog hebben overleefd'. (Commentaar: niet te verifiëren of dit allemaal exact klopt, in elk geval wel volgens de geest van de geschiedenis).
  • wordt vermeld - Verbleef in WO-II in Kamp Westerbork en in Vittel (Frankrijk). Vittel was een kamp voor Britse onderdanen.

Eigen code:

VII-37 gerelateerd

Beschrijving

Komt voor in het tweedelige boek "Van Keizers & Watermannen" door Ko Sturkop. Editie 2019. Verkrijgbaar op www.lulu.nl ; zoekterm 'Sturkop'. Voor een uitvoerige levensgeschiedenis: zie deze boeken.


Woonplaatsen

  voor 1907     vermelding woonplaats     Amsterdam    
  na 1907     vermelding woonplaats     Londen    
  na 1924     vermelding woonplaats     Amsterdam    
  van 1943 tot 1943     vermelding woonplaats     Amsterdam     Hofmyerstraat 25 twee hoog
  in 1944     vermelding woonplaats     Vittel    
  1944 en 1945     vermelding     La Bourboule    
  in 1950     annonce diversen     Amsterdam     Zeedijk 101
  na 1951     vermelding woonplaats     USA    
  in 1955     vermelding alias     Joliet (Illinois)    

Bronnen


Creative Commons-Licentie
2020, J. Sturkop