Hugo Karel Maurits Nijkerk (1911-1969)
ijzerhandelaar
58 jaar
 

foto zoon van Mozes Barend Benjamin Nieuwkerk (Maurits) en Judith Sara de Vries
echtgenoot van Jacoba Wilhelmina von Scholtz

Vermeldingen

  • Hugo Karel Maurits Nieuwkerk is geboren op 5 september 1911 te Amsterdam.
  • Hugo Karel Maurits Nieuwkerk wordt vermeld in geboorteannonce te Amsterdam op 5 september 1911 te Amsterdam met de tekst: 'De Heer en Mevrouw M.B. Nijkerk-de Vries geven hiermede kennis van de geboorte van een zoon.' Amsterdam, 5 September 1911. En: 'De Heer en Mevrouw Nijkerk-de Vries betuigen hun hartelijken dank voor de vele blijken van belangstelling ondervonden bij de geboorte van hun zoon. 1911'.
  • Hugo Karel Maurits Nieuwkerk is kantoorbediende in 1930 - In graan- en exportzaak (zal het bedrijf van zijn vader zijn).
  • Hugo Karel Maurits Nieuwkerk heeft een opleiding gevolgd in 1930 - Diploma particuliere 4-jarige handelsschool.
  • Hugo Karel Maurits Nieuwkerk is vermeld m.b.t. militaire dienst: in 1930 - Buitengewoon dienstplichtig (broederdienst).
  • woont (als inwoner bij derden) Leidschekade 104 drie hoog te Amsterdam van 8 augustus 1935 tot 23 januari 1936 - Woonde hier korte tijd samen met broer Adolf.
  • woont (als inwoner bij derden) Frans van Mierisstraat 16 huis te Amsterdam van 23 januari 1936 tot 13 september 1938 - Uitschrijving 13-9-1938 Brussel.
  • wordt vermeld als vennoot en/of directeur in 1938 te Brussel (B) - Volgt Marinus Nijkerk op als directeur van de Belgische firma B.J. Nijkerk (in Machelen / Vilvoorde bij Brussel), samen met zijn broer Benno. Uiteindelijk volgde Hugo Marinus definitief op. Benno was in de oorlog omgekomen.
  • te Brussel (B) wordt vermeld als vennoot en / of firmant tussen 1938 en 1969 - Hugo Karel Maurits Nijkerk had een dubbelfunctie. Was van 1938-1969 vennoot van B.J. Nijkerk en volgde Bob op in België.
  • woont te Brussel (B) na 13 september 1938.
  • kantoorbediende woont Johannes Vermeerstraat 37 huis te Amsterdam voor 30 november 1939 - J. Vermeerstraat Bij Mertens. Vanuit hier VOW (vertrokken naar onbekend adres).
  • wordt vermeld als vennoot en/of directeur na 1945 te Amsterdam - Was ook directeur van Wiener & Co..
  • wordt vermeld als vennoot en / of firmant na 1945 - Had na de oorlog ook moeite om de in moeilijkheden verkerende firma B.J. Nijkerk (alles was verwoest, de kas leeggeroofd) weer op de rails te zetten.
  • wordt vermeld op 9 oktober 1950 - Bij Koninklijk Besluit d.d. 9-10-1950: naamsverandering van Nieuwkerk in Nijkerk.
  • wordt vermeld op 7 november 1950 te Amsterdam - Advocaten berichten dat de verandering van de naam Nieuwkerk in Nijkerk is toegestaan. De afschriften van de beschikking zijn te bestellen.
  • wordt vermeld in 1956 - Hield namens het Bureau of International Recycling een goodwill missie naar Tsjechoslowakije, dat het eerste BIR-lid werd achter het IJzeren Gordijn.
  • te Brussel (B) wordt vermeld als oprichter en eigenaar op 4 december 1956 - Optreden namens B.J. Nijkerk, als industrieel en koopman. Woont Brussel-Schaerbeek, Boulevard General Wahis 248. Verandering van de statuten (definitie aandelenbeheer).
  • wordt vermeld in februari 1957 - Vijfde president van het Bureau of International Recycling.
  • wordt vermeld tussen 1965 en 1969 - Toen B.J. Nijkerk in 1965 werd verkocht aan Hoogovens bleef Hugo Brussel doen, samen met twee directeuren (M. Doisy en G. Heirman).
  • wordt vermeld in 1969 - Overleed aan botkanker.
  • is overleden op 15 november 1969 te Brussel (B) (Volgens familieannonce. 73 Avenue de Jan Bologne).
  • wordt vermeld in overlijdensannonce op 15 november 1969 met de tekst: "Tot onze diepe droefheid overleed heden onze beste Neef Hugo K.M. Nijkerk." 15 november 1969. Ondertekening: Geneve: D. Schoenlicht-Nijkerk; Amsterdam: M.B.B. Nijkerk, H.E. Nijkerk-van den Bergh; Hilversum: M. Nijkerk-Maartens; Wassenaar: M. Elion-Nieuwkerk, M. Elion; Amsterdam: R.C. Nieuwkerk, A.R. Fischel en verloofde; Naarden: H.J. Fischel, G.B. Fischel-Moskowitz en kinderen..
  • te Brussel (B) wordt vermeld in overlijdensannonce op 15 november 1969 te Brussel (B) met de tekst: "Heden ging, nog onverwacht, van ons heen mijn lieve Man, onze beste Broer, Zwager en Oom Hugo K.M. Nijkerk, Ridder in de Kroonorder van België, in den ouderdom van 58 jaar. Brussel, 15 november 1969, 73 Avenue de Bologne. Ondertekening: J.W,. Nijkerk-von Scholtz; Bussum: A.M. Nijkerk, M.F. Nijkerk-Page, Gay, Lynn en Margot.
  • te Brussel (B) wordt vermeld in overlijdensannonce op 15 november 1969 met de tekst: - Zie Familieannonces. Bij zijn overlijden zijn er de volgende annonces (overlijden op 15 november 1969): . Van de Federatie van Verenigingen van Handelaren in Oude Materialen en Afvalstoffen: 'Overlijden van haar voorzitter - Zijn persoon, zijn visie en zijn voortreffelijk beleid, gepaard aan beminnelijkheid, hebben zeer belangrijk bijgedragen tot de ontwikkeling van het organisatieleven in onze branche. Op de door hem gelegde basis zullen wij voortbouwen. . Van Frans Rijsdijk-Holland v.o.f., Hendrik Ido Ambacht: 'Overlijden van onze geachte adviseur - Zijn wijs en menselijk oordeel zullen wij node missen'. . Van IJzerhandel “Hollandia”, Amsterdam: 'Overlijden van commissaris van onze vennootschap - wiens steun en raad wij node zullen missen'. . Van 'Tubus' Buisenhandek v.o.f. te Hendrik Ido Ambacht: 'Overlijden van onze adviseur - die ons gedurende vele jaren tot grote steun is geweest'. . Van Etabl. B.J. Nijkerk S.A. te Brussel: 'Overlijden van hun afgevaardigde beheerder'. . Van Machinefabriek Wiener en Co. N.V. te Amsterdam: 'Overlijden van onze geachte commissaris - die gedurende een groot aantal jaren onze vennootschap met zijn advies heeft gediend'..
  • te Brussel (B) wordt vermeld als vennoot en/of directeur op 15 november 1969 te Brussel (B) - Hij overlijdt als vennoot en directeur van B.J. Nijkerk s.a. te Brussel.
   ongedateerd
  • wordt vermeld - Ridder in de Kroonorde van België.
  • Hugo Karel Maurits Nieuwkerk is ijzerhandelaar - Zijn rol in de firma en latere ijzerdynastie B.J. Nijkerk wordt vermeld bij Mozes Barend Nijkerk.
  • Met betrekking tot Hugo Karel Maurits Nijkerk werd verteld - Zat bij de Irenebrigade. Hij zat op een brengun carrier. Deed mee aan de bevrijding van Brussel. Daarna stootte men door naar het oosten. Zij reden te ver voor de troepen uit en werden in brand geschoten. Met moeite werd Hugo bevrijd, maar de hitte had zijn ogen verwoest. Hij kreeg daarom een oorlogspensioen, waar Kobi na zijn dood nog mede van voortgeleefd heeft.
  • wordt vermeld als vennoot en/of directeur - Jarenlang voorzitter van de Nederlandse Schrootvereniging en ook 4 jaar president van de Wereld Recycling Organisatie (52 landen) B.I.R. (Bureau of International Recycling), opgericht in het Amstelhotel tijdens de receptie van B.J. Nijkerk N.V., op 18-3-1948, de dag dat B.J. Nijkerk - opgericht 18-3-1823 - 125 jaar bestond.
  • wordt vermeld als aandeelhouder - Was commissaris bij Wiener.

Eigen code:

V-8 achterkleinkind

Beschrijving

De aanvankelijke familienaam was Nieuwkerk, hoewel hij zichzelf Nijkerk noemde. Per KB in 1950 werd de achternaam officieel Nijkerk. Daarom is hier die naam aangehouden. Zie zijn rol in de firma B.J. Nijkerk c.s. bij de rechtspersoon B.J. Nijkerk & Co.
Ter voorbereiding van een artikel over de Joodse verzetsstrijder Benno Nijkerk deed ik verder onderzoek naar de familie waaruit hij ontsproot. Behalve Benno zelf vielen de rollen van zijn broers Dolf en Hugo in WO-II op. Vooral over hun vader, Maurits Nijkerk (Moses Barend Benjamin Nieuwkerk) dook veel nieuws op. Naast zijn bedrijf M.B. Nijkerk & Co. was hij actief in het (Joodse) maatschappelijke leven. Hij was - naast andere functies - lid en zelfs even voorzitter van het Kerkbestuur der Nederlandsch-Israëlitische Hoofdsynagoge te Amsterdam. Daarin werkte hij nauw samen met de heren Asscher en Cohen, later voorzitters van de Joodsche Raad. Dit en andere wetenswaardigheden over deze man is beschreven op <https://sturkop.nl/?s=Maurits+Nijkerk+%26+Zonen>.


Woonplaatsen

  in 1911     annonce geboorte     Amsterdam    
  van 1935 tot 1936     vermelding woonplaats     Amsterdam     Leidschekade 104 drie hoog
  van 1936 tot 1938     vermelding woonplaats     Amsterdam     Frans van Mierisstraat 16 huis
  tussen 1938 en 1969     bedrijf - vennoot en/of firmant     Brussel    
  voor 1939     vermelding woonplaats     Amsterdam     Johannes Vermeerstraat 37 huis
  in 1956     bedrijf - oprichter - eigenaar     Brussel    

Beroepen

        vermelding beroep     ijzerhandelaar  
  in 1930     vermelding beroep     kantoorbediende  

Bronnen


Creative Commons-Licentie
2020, J. Sturkop